Un român care ar fi omorât un bărbat peste Prut și se ascundea la noi în țară a fost reținut de polițiștii moldoveni

Un cetățean român, suspectat că ar fi împușcat un bărbat în România-reținut în Republica Moldova.

Astăzi, 3 februarie 2023, polițiștii moldoveni au reținut pe teritoriul Republicii Moldova un cetățean român, pe numele căruia a fost eliberat mandat de căutare internațională la data de 2 februarie, fiind bănuit de tentativă de omor.

Bărbatul de 30 ani, domiciliat în mun. Iaşi din România, este bănuit că la 1 februarie curent, aflându-se în autoturism ar fi împuşcat o persoană cu care avea un conflict de mai mult timp.

Suspectul, folosind un Audi A5, a fugit de la faţa locului, totodată părăsind țara vecină și intrând în R. Moldova prin PCTF Sculeni.

Acesta a fost reținut în mun. Chișinău împreună cu prietena sa.

În cadrul audierii, suspectul a comunicat unde a fost ascunsă arma după comiterea infracțiunii. În baza acestei informații polițiștii români au reușit să o găsească.

La moment, bărbatului urmează să-i fie aplicată procedura de extrădare în România.

Acțiunile de reținere au fost realizate datorită intervenției ofițerilor Direcției investigații criminalitate organizată a Inspectoratului național de investigații, cu suportul Direcției analitică a INI, în cooperare cu angajații Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Menționăm faptul că în toată această perioadă, polițiștii moldoveni au avut o colaborare continuă cu omologii români, fiind efectuat în permanență schimbul de informații în vederea localizării și reținerii suspectului.

Campanie de conștientizare a hărțuirii sexuale. Formele de manifestare și cum poate fi raportată

Pe durata lunii aprilie, se vor desfășura activități ample de susținere a victimelor și de informare despre hărțuirea sexuală. Comunitățile vor fi instruite cum să prevină și să  raporteze cazurile de violență. Activitățile fac parte din campania „Împreună spunem NU hărțuirii sexuale”, lansată în contextul marcării lunii internaționale a conștientizării hărțuirii sexuale, transmite IPN.

Hărţuirea sexuală a studentelor, o practică trecută sub tăcere în  universităţi | adevarul.ro

Inițiativa aparține Centrului de Parteneriat pentru Dezvoltare, redacției moldova.org și Coaliției Naționale „Viață fără Violență”.

Misiunea campaniei este de a informa oamenii de toate vârstele din Republica Moldova despre ce este fenomenul hărțuirii sexuale, care sunt formele de manifestare și cum poate fi raportată. Organizatorii campaniei își doresc să mobilizeze cât mai multă lume și să aducă în prim-plan, timp de o lună întreagă, metodele de prevenire și combatere a hărțuirii sexuale. O atenție specială va fi acordată fenomenului hărțuirii sexuale în instituțiile de învățământ și la locul de muncă.

Potrivit organizatorilor, oricine e binevenit să se alăture misiunii campaniei. Doritorii sunt încurajați să publice o fotografie cu mesajul: „Spun NU hărțuirii sexuale” pe rețelele de socializare, utilizând  hashtag-ul #spunNUhartuiriisexuale. La fel, ar putea fi organizat propriul eveniment în comunitate: o discuție în școala din localitate sau la locul de muncă, marș de solidaritate, flashmob sau orice altă activitate prin care să aduci în atenția oamenilor informații utile despre acest fenomen.

Persoanele interesate au posibilitate să se alăture campaniei Red My Lips, vopsind buzele în culoarea roșie în semn de solidaritate cu victimele violenței sexuale, dar și împotriva miturilor legate de viol. Pentru aceasta, ei vor publica fotografie rujat/ă cu roșu pe rețelele de socializare cu #RedMyLipsMoldova.

Miercuri, 26 aprilie, participanții în campanie vor îmbrăca blugii preferați ca semn de solidaritate pentru supraviețuitoarele violenței sexuale, le vor explica colegilor, rudelor, prietenilor de ce au făcut-o și ulterior vor publica fotografii în blugi pe rețelele de socializare cu #DenimDayMoldova. Pentru a fi la curent cu activitățile din cadrul campaniei, persoane sunt îndemnate să urmărească pagina „Împreună spunem NU hărțuirii sexuale”.

Gheorghe Urschi, sărbătorit de Ziua Umorului și a Păcălelilor

Gheorghe Urschi, în vârstă de 75 de ani, supranumit în țara noastră Regele Umorului, este sărbători de Ziua Umorului și a Păcălelilor. Cu această ocazie, la Muzeul Național al Literaturii Române a fost inaugurată o expoziție. 

Ziua Umorului: Gheorghe Urschi, omagiat printr-o expoziție și punerea în scenă a piesei ”Testamentul” (FOTO/VIDEO)

Aceasta prezintă viața și opera actorului și scenaristului în cărți, manuscrise, documente, scrisori, artă plastică, fotografii. În incincita Muzeului au fost amenajate și zone atractive pentru a face fotografii. 

Tot de ziua umorului, la Casa de Cultură din Ialoveni, un grup de actori – amatori au pus în scenă piesa semnată de Gheorghe Urschi, ”Testamentul”, transmite publika.md

Gheorghe Urschi s-a născut la 18 ianuarie 1948, în satul Cotiujenii Mari, Florești. Este actor, prozator, dramaturg. Și-a făcut studiile la Școala Teatrală „Boris Șciukin” din Moscova, iar după absolvire și-a început activitatea de actor la Teatrul Republican pentru Copii și Tineret „Luceafărul”. A debutat cu volumul de nuvele „Dealul fetelor” (1977). Este membru al Uniunii Teatrale și Uniunii Scriitorilor din Moldova. În anul 2008, Gheorghe Urschi a fost distins cu „Ordinul Republicii”, în 2012 i s-a conferit titlul de „Artist al Poporului”, iar în 2019 i s-a acordat Premiul Național.

După „debutul promițător” (A. Șalari), editează cărțile „Insula adolescenței” (1980), „Băiatul cu ghitara” (1986), „Cazuri și necazuri” (scheciuri și povestiri umoristice) și „Eu sar de pe fix” (1995). În anul 2008, scoate de sub tipar „Scrieri alese” în 3 volume. A tradus din opera mai multor scriitori de limbă rusă (M. Gorki, A. Vampilov, V. Astafiev ș.a.) și a scris versuri pentru diverse piese de muzică ușoară.

Ziua Umorului: Gheorghe Urschi, omagiat printr-o expoziție și punerea în scenă a piesei ”Testamentul” (FOTO/VIDEO)
Ziua Umorului: Gheorghe Urschi, omagiat printr-o expoziție și punerea în scenă a piesei ”Testamentul” (FOTO/VIDEO)

Doliu în familia lui Anatolie Melnic. S-a stins din viață tatăl prezentatorului

Momente de grea încercare pentru familia lui Anatolie Melnic. Tatăl prezentatorului TV s-a stins din viață astăzi.

Bărbatul era internat în spital. „Sunt la spital, la tata. Pentru cei ce îl cunosc, situația nu este prea bună. Dar luptam, venim zilnic la el. E o perioadă grea pentru noi, dar luptăm. Aveți grijă de părinții voștri”, menționa Anatolie în urmă cu puțin timp.

În această dimineață, Anatolie Melnic a anunțat despre trecerea în neființă a tatălui său. Fiul a postat o poză cu tatăl alături de care a scris: „A plecat tata”.

Mireasa care i-a șocat pe toți în ziua nunții. De ce și-a chemat foștii iubiți la petrecere
Articolul anterior
Amazon ar putea avea mai mulți angajați roboți decât oameni în câțiva ani
Articolul următor