Un săptămânal din Rusia a îndrăznit să-l pună pe copertă pe Aleksei Navalnîi: „Rusia este o țară fericită. Uneori, câte un Navalnîi se naște în ea”

Săptămânalul Sobesednik, publicat în Rusia, l-a pus pe coperta ultimul său număr pe disidentul Aleksei Navalnîi, care a murit vinerea trecută într-o colonie penitenciară din Siberia, relatează portalul de opoziție Media Zona, citat de libertatea.ro.

Prima pagină a săptămânalului arată figura proeminentului opozant al regimului de la Kremlin. Supratitlul este „Aleksei Navalnîi, înainte de moartea sa“, iar titlul „…dar există speranță!”. În cele două pagini dedicate subiectului, au comentat Dmitri Muratov, fostul șef al publicației Novaia Gazeta, laureat al premiului Nobel pentru Pace, trecut însă de Rusia pe lista „agenților străini”, istoricul Nikolai Svanidze sau muzicianul Andrei Makarevici.  Subtitlul unui articol amplu despre politicianul mort în circumstanțe suspecte în colonia IK-3 din Harp: „Rusia este o țară fericită. Uneori, câte un Navalnîi se naște în ea”.

Materialul vorbește despre biografia disidentului și despre evenimentele spontane organizate în memoria sa din diferite orașe ale Rusiei.

Fondat în 1984 și considerat una dintre ultimele publicații de opoziție din Rusia, Sobesednik (n.r – „Interlocutorul”) este un săptămânal social-politic care apare în fiecare marți.

Din 1984 până în 1990 a fost publicat ca supliment de divertisment pentru ziarul de stat Komsomolskaia Pravda. Din octombrie 1990, ziarul a devenit o publicație independentă.  Din 2022, Serghei Țîganov este directorul general al editurii. Iuri Pilipenko, care a condus anterior editura, a părăsit Rusia. În 2020, tirajul s-a ridicat la 151.900 de exemplare, iar publicația indica faptul că săptămânal se tipărește și distribuie și în Letonia, Belarus, Armenia sau Israel, cu un tiraj total de 450.000 de copii.

Încă o fetiță, internată în spital după ce a mâncat prăjitură otrăvită în parc

Încă o fetiță din stânga Nistrului a fost internată la Institutul Mamei și Copilului cu suspiciuni de otrăvire. Presa din regiunea tranistreană spune că mama s-a adresat la spital după ce a văzut filmulețul în care așa-numita miliție de acolo deschide punga femeii pentru verificări. Copila ar fi gustat din prăjitura care ar fi otrăvită de o femeie, reținută ieri la Tiraspol.

Purtătorul de cuvânt de la Institutul Mamei și Copilului ne-a confirmat că două fetițe de doi, și respectiv patru ani, sunt internate în spital. Au fost preluate probe care urmează să stabilească exact cu ce s-au otrăvit acestea. 

Incidentul a avut loc ieri, într-un parc de la Tiraspol. Potrivit presei transnistrene, o femeie le oferea copiilor brioșe, iar una din mame ar fi simțit un miros puternic de acetonă, iar când a verificat-o a găsit în interiorul prăjiturii niște granule albastre. Potrivit așa-numitului minister de Interne de la Tiraspol, părinții au imobilizat-o pe femeia de 34 de ani și au chemat polițiștii. Femeia s-ar afla la evidența medicului psihiatru și narcolog, scrie tv8.md.

Astăzi este sărbătorită Ziua fraţilor şi a surorilor

Pe 10 aprilie, în diferite ţări ale lumii este marcată o sărbătoare de familie – Ziua fraţilor şi a surorilor (Siblings Day). În SUA această sărbătoare este numită Ziua naţională a fraţilor şi surorilor (National Siblings Day) şi este menită să continue tradiţia de celebrare a legăturilor de familie şi de rudenie şi să consolideze relaţiile dintre persoanele apropiate, aşa cum sunt relaţiile dintre fraţi şi surori.

separator
Trebuie să menţionăm că tradiţia de celebrare a legăturilor de sânge dintre fraţi şi surori, a relaţiilor apropiate dintre ei pe parcursul vieţii, există la mai multe popoare. De exemplu, în India, unde există o sărbătoare naţională intitulată Raksha Bandhan, care se marchează în a doua jumătate verii şi este însoţită de diverse ritualuri. Unul dintre acestea este momentul în care sora îi leagă fratelui său o brăţară sau un şnur sfinţit, care ar urma să-l apere de forţele malefice. La rândul său, fratele îi oferă surorii un cadou şi îi promite că o va apăra şi o va ajuta toată viaţa. Această sărbătoare naţională stă la baza valorilor familiale şi are menirea de a aminti permanent rudelor dragi sufletului de necesitatea iubirii şi a ajutorului reciproc.

Tradiţia marcării, la 10 aprilie, a Zilei fraţilor şi a surorilor a venit din SUA, iniţiatoarea spirituală a acestei noi sărbători fiind Claudia Evart. Ea şi-a pierdut fratele şi sora la vârstă fragedă şi a suferit foarte tare din această cauză. În memoria lor, Claudia a decis să organizeze o sărbătoare, iar ca dată a ales 10 aprilie – ziua naşterii surorii sale. Ea s-a adresat oamenilor cu apelul de a nu-şi uita persoanele dragi: fraţii şi surorile, şi de a preţui posibilitatea de a simţi căldura, bunătatea, grija şi înţelegerea rudelor apropiate, subliniind că o astfel de persoană este o minune şi un dar de la Dumnezeu.

Sărbătoarea a fost marcată pentru pentru prima oară în anul 1998, dar a început să capete rapid popularitate, întâi în SUA, iar apoi şi în alte state ale lumii. În această zi se obişnuişte să se ofere cadouri fratelui sau surorii, să se trimită felicitări, să se stabilească întâlniri, fie într-o cafenea, fie acasă cu întreaga familie, fraţii şi surorile dăruindu-şi căldură și bucurie unul altuia.

SursaUn nou atac al rușilor asupra regiunii Odesa: Cel puțin 4 oameni au murit, inclusiv o fetiță de 10 ani

Trupele ruse au lansat un nou atac cu rachete asupra regiunii Odesa, pe 10 aprilie. În rezultat, patru persoane au fost ucise. Printre victime este și o fetiță de 10 ani, spun autoritățile ucrainene, conform Newsmaker.

Șeful administrației militare regionale Odesa, Oleg Kiper, a declarat că infrastructura de transport și camioanele din apropiere au fost avariate în urma bombardamentelor.

„Patru persoane au fost ucise, inclusiv un copil, o fetiță de 10 ani, încă șapte persoane au fost rănite. O persoană era în stare gravă, membrele inferioare i-au fost amputate. Medicii fac tot posibilul”, a scris Kiper pe Telegram.

Rusia nu a comentat, deocamdată, atacul asupra Odesei.

Planta care încetineşte procesul de îmbătrânire și fortifică organismul slăbit
Articolul anterior
Cine a scris piesa ”Două culori” pentru iubita lui Dorin Galben și cum au derulat pregătirile pentru uimitoarea cerere în căsătorie
Articolul următor