Un satelit care a fost scapat de sub control în 2016 se află acum pe orbita în jurul Pământului și se va prăbuși pe 3 aprilie, spun specialistii. Sonda, care cântărește 8,5 tone, este periculoasă deoarece are la bord o substanță toxică. Nimeni nu știe exact unde se va prăbuși, însa experții au stabilit deja câteva zone unde riscul de impact este mult mai mare.
Astfel, multe orașe mari, cu populație numeroasă, ar putea fi în pericol. Printre acestea se numără New York, Barceloa, Beijing, Istanbul, Roma, Soci, Toronto. Fâșia de impact potențial se tot îngusteaza, pe măsură ce momentul prăbușirii se apropie. Marja de eroare este de numai 10%.
Locul exact va fi cunoscut cu doar câteva zile înainte de prăbușire. Cand va intra în atmosfera Terrei, mare parte din sonda va lua foc și va arde, însă vor rămâne unele resturi, între 10 și 40% din materia satelitului. Acestea vor cădea pe Pamant. Iar unele rămășițe pot conține o cantitate mare de hidrazină.
Hidrazina este folosita pe post de combustibil, pentru alimentarea rachetei spațiale. Pe termen scurt, expunerea la hidrazină poate duce la iritarea ochilor, nasului, gâtului, dureri de cap, amețeală, greață, dermatită de contact.
Sonda spațiala Tiangong-1 a fost lansată în 2011, pentru a contribui la lansarea unei stații spațiale. Din fericire, până acum nimeni nu a fost rănit vreodată de resturile sateliților prăbușiți.