Tănârul moldovean Andrei Cazacu, stabilit la Londra, se bucură de o carieră de succes în domeniul managementului. Chiar dacă de zece ani este plecat din țară, perioadă în care a studiat și activat în România, Polonia, Malta și SUA, este mereu cu gândul la băștinașii săi din Strășeni.
După declanșarea pandemiei, a creat o platformă online, prin intermediul căreia a colectat bani pentru procurarea echipamentelor medicale şi de protecție pentru lucrătorii medicali din localitate.
,,În decursul celor 10 ani de când sunt plecat, am fost doar un observator la tot ce se întâmpla acasă, până de curând. Pandemia a creat o stare de anxietate pe întreaga planetă și a pus la grea încercare cele mai performante sisteme de sănătate din lume. Evoluția virusului pe continentul european, din Italia spre Spania, apoi Franța și Belgia, către Marea Britanie, m-a convins că este doar o chestiune de timp până ajunge și în Republica Moldova.
Provin dintr-o familie de medici: tata, împreună cu mătușa mea, fac parte din echipa mobilă de testare la COVID-19 la nivelul raionului Strășeni. Mama, și ea doctor, activează la Centrul de Sănătate Strășeni. O alta mătușă este farmacistă, iar o verișoară este medic rezident în Chișinău. Toată familia a fost expusă riscului de infectare, dar până acum, toți au reușit cu succes nu doar să se protejeze pe ei, dar și pe cei din jur. Cu un sistem de sănătate subfinanțat și o populație în îmbătrânire, Republica Moldova a fost expusă de la bun început unui procent de mortalitate ridicat în rândul celor bolnavi. În aceste condiții a apărut ideea de colectare a fondurilor pentru a susține lucrătorii medicali de acasă.
Eu – la Londra, primarul – în Strășeni, un prieten – la Bruxelles, altul – în Italia și așa a pornit totul.
Carantina și tehnologiile au permis o mobilizare digitală fără precedent. Primul pas a fost să contactez online primarul orașului, cu siguranță cea mai de încredere persoană pentru băștinașii mei, apoi vechii mei prieteni din ONG-ul în care am activat acum câțiva ani. Eu eram la Londra, primarul – în Strășeni, un prieten – la Bruxelles, altul – în Italia și așa a pornit totul. A fost un lucru de echipă extraordinar”.,,Pe platforma online s-au adunat 1688 de Euro, iar pe conturile deschise de primărie au fost colectate aproape 200.000 de lei. Angajații publici din oraș au donat suma echivalentă unei zile de muncă. Sunt sute de donatori – o mobilizare fără precedent pentru Strășeni. Personal, mi-am vândut televizorul și am donat banii. O parte din această sumă a fost direcționată către o campanie de fundraising la nivel național, iar restul – pentru campania noastră locală.
Fiind un grup de inițiativă mai mic, am decis sa acționăm la nivel local. Oamenii au fost extrem de receptivi și au donat de la mic la mare. Au fost sume între 100-200 lei până la 400 de euro (cea mai mare sumă). Donațiile si mesajele de încurajare au venit din SUA, Italia, Marea Britanie, Rusia, Portugalia, Slovacia, Germania, Belgia și desigur din localitatea de baștină. Alții chiar au trimis direct din Italia mănuși și măști de protecție. Cei de acasă au donat dezinfectanți, costume, viziere, termometre, ba chiar s-au apucat de cusut măști de protecție. Lucrătorii medicali sunt eroii noștri și le suntem recunoscători.”
„Ne-am implicat pentru că ne pasă și pentru că nu putem rămâne indiferenți, chiar dacă ne aflăm la sute, mii de kilometri de casă”.
sursa: www.msmps.gov.md