O femeie care se plângea că are probleme de memorie și depresie a aflat că un vierme de 8 centimetri care în mod normal trăiește în pitoni se afla în creierul ei, relatează The Guardian citat de hotnews.ro.
Era o zi destul de obișnuită pe secția de boli infecțioase din spitalul din Canberra până când un neurochirurg a anunțat că a găsit un vierme viu în creierul unei femei.
Neurochirurgul Hari Priya Bandi a scos de la pacienta sa un vierme parazit lung de 8 cm, ceea ce a determinat-o să își cheme colegii de la spital pentru sfaturi despre ce să facă în continuare.
Pacienta, o femeie de 64 de ani din Noua Galie de Sud, a fost internată pentru prima dată la spitalul local la sfârșitul lunii ianuarie 2021, după trei săptămâni de dureri abdominale și diaree, urmate de o tuse uscată constantă, febră și transpirații nocturne.
Până în 2022, simptomele ei au inclus, de asemenea, probleme de memorie și depresie, ceea ce a determinat o trimitere la spitalul din Canberra. Un RMN a creierului ei a evidențiat anomalii care necesită o intervenție chirurgicală.
„Dar neurochirurgul cu siguranță nu a început intervenția cu gândul că vor găsi un vierme care se zvârcolește”, a spus dr. Sanjaya Senanayake.
„Neurochirurgii se confruntă în mod regulat cu infecțiile pe creier, dar aceasta a fost o descoperire care are loc o dată în viață. Nimeni nu se aștepta să găsească asta.”
Descoperirea surprinzătoare a determinat o echipă de la spital să se reunească rapid pentru a descoperi ce fel de vierme este și, cel mai important, să decidă asupra oricărui tratament suplimentar de care ar putea avea nevoie pacienta.
După căutări în van în manuale, doctorii au apelat la experți.
„Canberra este un loc mic, așa că am trimis viermele, care era încă în viață, direct la laboratorul unui om de știință CSIRO, care are foarte multă experiență cu paraziții”, a spus Senanayake. „S-a uitat la el și a spus: „O, Doamne, acesta este Ophidascaris robertsi”.
Ophidascaris robertsi este un vierme rotund care se găsește de obicei la pitoni. Pacientul din spitalul din Canberra marchează primul caz la nivel mondial care a fost găsit cu un astfel de parazit.
Cum ar fi intrat viermele în creierul pacientei
Pacienta locuiește în apropierea unui lac în care se găsesc „pitoni de covor”. În ciuda faptului că nu există un contact direct cu șarpele, ea strângea adesea ierburi din jurul lacului pentru a le folosi la gătit, a spus Senanayake.
Medicii și oamenii de știință implicați în cazul ei presupun că un piton ar fi putut scoate parazitul prin materiile fecale în iarbă. Ei cred că pacienta a fost probabil infectat cu parazitul direct de la atingerea ierbii sau după ce a mâncat verdeața.
„Această infecție cu Ophidascaris nu se transmite între oameni, așa că acest pacient nu va provoca o pandemie precum Covid-19 sau Ebola. Cu toate acestea, șarpele și parazitul se găsesc în alte părți ale lumii, așa că este probabil ca alte cazuri să fie recunoscute în anii următori în alte țări”, a spus dr. Senanayake.
Medicul de boli infecțioase Peter Collignon, care nu a fost implicat în cazul pacientei, a spus că unele cazuri boli zoonotice nu pot fi niciodată diagnosticate dacă sunt rare și medicii nu știu ce să caute.
„Uneori, oamenii mor fără a fi găsită niciodată cauza”, a spus el, care a avertizat că este bine când ești în natură sau întâlnești animale este bine ca alimentele să fie bine spălate.