Un vulcan uriaș adormit de 800 de ani „pare să se trezească”, spun oamenii de știință

A fost detectată activitate sub un vulcan uriaș care este inactiv de cel puțin 800 de ani. Muntele Edgecumbe din Alaska, SUA, a avut recent o serie de cutremure, ceea ce i-a făcut pe oamenii de știință să creadă că gigantul vulcan s-ar putea trezi din nou.

Observatorul Vulcanologic din Alaska a efectuat cercetări folosind imagini din satelit și modelare matematică pentru a descoperi că activitatea recentă a fost cauzată de împingerea magmei în mișcare la adâncimea suprafeței pământului. După 800 de ani fără activitate seismică, acest munte Edgecumbe fusese declarat în stare latentă. Cu toate acestea, aceste noi cercetări sugerează că ar putea exista un potențial pentru o activitate vulcanică mai mare în curând.

David Pyle, un vulcanolog de la Universitatea din Oxford, a declarat pentru Newsweek: Atunci când magma se mișcă, poate fie să-și forțeze drumul de-a lungul fisurilor, fie să formeze un bazin de topitură în expansiune la adâncime, iar ambele procese pot provoca cutremure mici. Seismometrele pot detecta tremurături și cutremure foarte mici – mult mai mici decât ar fi perceptibile pentru un om. Dacă avem o serie de seismometre plasate în jurul unui vulcan, putem folosi semnalele seismice pentru a localiza locul unde se declanșează cutremurele. Pe măsură ce magma își împinge drumul spre suprafață, face ca și pământul de deasupra să se umfle, ca un balon care se întinde.”

Oamenii de știință au spus să nu ne facem griji, însă, deoarece tehnologia actuală este folosită frecvent și eficient. Orice modificare ar fi detectată în timp util pentru a asigura siguranța.

Instrumentele radar prin satelit sunt un instrument foarte important pentru monitorizarea vulcanilor. Ele pot măsura schimbări foarte mici în forma suprafeței Pământului”, a declarat Pyle.

Statele Unite au mai mulți vulcani decât orice altă țară din lume, cu un număr impresionant de 161 de vulcani potențial activi. Deși se spune că Muntele Edgecumbe a fost activ acum 800 de ani, dovezile geologice sugerează că ultima erupție majoră a avut loc în urmă cu aproximativ 4.500 de ani, ceea ce îl face latent”.

Dormit” este un cuvânt care este adesea folosit pentru a descrie vulcanii care nu au erupt de zeci de ani sau secole și care, poate, par complet liniștiți. Dar implicația este că vulcanii adormiți ar putea erupe din nou”, a declarat Pyle. Creșterea recentă a activității vulcanice nu înseamnă că vulcanul va erupe în curând.

Detectarea mișcării magmei la adâncime este, de obicei, un indiciu că un vulcan este activ sau potențial activ, dar nu este neapărat un semn că un vulcan va erupe”, a spus Pyle.

În ultimii 20 de ani, au existat multe exemple în care oamenii de știință au folosit imaginile din satelit și activitatea seismică împreună pentru a observa cum magma nouă ajunge sub un vulcan. Și, în majoritatea acestor cazuri, perturbarea se liniștește după câteva săptămâni sau luni, fără să se producă nici o erupție.”

A plecat la ceruri actrița româncă Ileana Stana Ionescu

Actrița Ileana Stana Ionescu s-a stins din viață duminică, 30 iunie, la vârsta de 87 de ani. Aceasta s-ar fi confruntat cu probleme grave de sănătate, potrivit Hotnews.ro.

„Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București anunță cu tristețe că astăzi, 30 iunie, actrița Ileana Stana Ionescu a plecat într-o lume mai bună. Cei care vor să aducă un ultim omagiu îndrăgitei actrițe pot merge marți, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic.

Ileana Stana Ionescu va rămâne în istoria teatrului românesc, ca una dintre cele mai dăruite actrițe ale generației sale. A debutat ca actriță in l955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșita, cu rolul Agnes în “Școala femeilor” de Molière.

În anul 1959, a intrat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, iar din 1965 a devenit actrița Teatrului Național ”I.L.Caragiale”, pe scena căruia a jucat roluri importante, printre care: Fraulein – „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, regia Horea Popescu (1977), Hecuba – „Troienele”, Doica – „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban (1990), Stăvăroaia – „Iolul şi Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar (2006), Soacra – „Micul infern” de Mircea Ștefănescu, regia Mircea Cornișteanu (2013).

Dumnezeu s-o odihnească, condoleanțe familiei”, se spune în postare.

Actriţa Ileana Stana Ionescu, cu o carieră de peste şase decenii, va rămâne în inimile spectatorilor cu roluri celebre precum Liubov Ranevskaia în „Livada de vişini” de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban, 1992, şi Hecuba – „Troienele”, Doica – „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban, 1990. Dar şi pentru interpretări remarcabile în pelicule precum: „Cuibul de viespi” (1987), „Cucoana Chiriţa” (1986), „Aici nu mai locuieşte nimeni” (1995), „Dumbrava minunată” (1980).

O placă comemorativă, inaugurată la Chișinău în memoria intelectualilor și gospodarilor din Basarabia condamnați în gulagul sovietic

O placă în memoria primarilor, preoților, intelectualilor și a gospodarilor din Basarabia, condamnați ilegal în gulagul sovietic, în 1941, a fost inaugurată pe 29 iunie.

84 de ani de la ocupația sovietică: O placă comemorativă, inauguratăFoto: radiomoldova.md

Această a fost amplasată pe piatră comemorativă din scuarul gării feroviare în preajma monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste. La eveniment au participat mai mulți deportați care au comemorat victimele represiunilor, la 84 de ani de la ocupația sovietică. Oamenii și-au amintit cu durere momentele grele prin care au trecut, transmite Radiomoldova.md.

Vera Florea împreună cu sora, părinții și bunicii săi au fost victimele celui de-al doilea val de deportări staliniste. Femeia povestește cu lacrimi în ochi că avea doar șase luni, iar sora ei doar doar ani și jumătate când au fost încărcate în vagoane și duse în Siberia. Au reușit să revină acasă abia peste zece ani de la deportări.

„Casa noastră era chiar la drum, iar pe noi ne-au deportat. Din spusele bunicii mele, pe mine m-au luat ca pe un câine de piept și m-au aruncat în mașină, eram un copil nevinovat. Tot după spusele bătrânilor, am ajuns acolo, în bracuri, fără uși și ferestre, la marginea pădurii. Era mizerie, nevoie. S-au dus părinții și au strâns fân cosit și l-au așternut pe jos, iar noi dormeam acolo, în fânul cela”, a relatat Vera Florea.

Dumitru Cebanu povestește că a fost adus pe lume în Kazahstan, acolo unde părinții săi au fost deportați în iunie, 1941. El spune că această amprentă îi va rămâne în suflet pentru tot restul vieții.

„Au fost timpuri grele pentru părinții noștri, au suferit. Atunci au fost deportați oamenii cei mai culți, învățați și muncitori. A fost dusă toată intelectualitatea poporului nostru. Amprenta asta va rămâne în suflet toată viața, noi am reușit să ne întoarcem în Moldova când eu deja aveam un an și jumătate”, a povestit Dumitru Cebanu.

Președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova spune că noua placa instalată pe Piatra comemorativă din preajma monumentului deportaților completează lista victimelor represiunilor comuniste. Iar scuarul gării feroviare ar trebui dedicat acestor victime.

„Solicitările sunt ca acest scuar, care este unul destul de mare, să fie redenumit în „Scuarul victimelor respresiunilor comuniste”, iar în al doilea rând să fie amenajat un complex în memoria tuturor victimelor regimului comunist de ocupație”, a menționat Alexandru Postica, președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova. Reportajul video poate fi vizionat aici.

Elevii moldoveni au obținut cinci medalii și o mențiune de onoare la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, desfășurată în Turcia

Lotul olimpic al R. Moldova a obținut o medalie de argint, patru medalii de bronz și o mențiune de onoare la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, desfășurată în Antalya, Turcia.

Olimpiada Balcanică de Matematică: Elevii moldoveni, pe podiumFoto: mec.gov.md

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliat cu argint este Daniel Tricolici, elev al Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău, iar medaliile de bronz au fost obținute de Anastasia Corsac, Leahu Bogdan, Francu Andreea, elevi ai Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău, și Paulina Danu, elevă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău.

Mențiunea de onoare a fost obținută de Dominic Viziru, elev a Instituției Publice Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 28-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori au participat 135 elevi din 22 de țări, R. Moldova fiind reprezentată de șase elevi și doi conducători.

Doi moldoveni, implicați într-un accident groaznic în România! A fost lansat un apel în căutarea rudelor acestora
Articolul anterior
Ucrainenii se tem de ”cea mai cumplită și întunecată iarnă”
Articolul următor