Undă verde pentru construcția liniei electrice Bălți – Suceava! Ministerul Energiei pregătește planul de acțiuni detaliat

Resursele financiare, destinate construcției stației Back-to-Back Vulcănești (BtB), au fost realocate pentru construcția unei noi interconexiuni cu România prin Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Bălți-Suceava și extinderea stației Bălți de 330 kV.

retele-electrice-900x505-1 | Unica.md

O decizie în acest sens a fost luată la ultima ședință a Comitetului interministerial pentru planificare strategică (CIPS) al Guvernului. Conform acesteia, s-a agreat asupra alocării surselor financiare pentru construcția liniei electrice, iar Ministerul Energiei va propune planul de acțiuni detaliat în acest sens liniei, transmite Mold-street.com.

Adică Back-to-Back

„Construcția stației Back-to-Back de 600 MW la Vulcănești nu mai este justificată din punct de vedere tehnic și economic, după ce Republica Moldova și-a sincronizat sistemul electroenergetic, împreună cu Ucraina, la sistemul electroenergetic al Europei Continentale (ENTSO-E)”, susţine Ministerul Energiei.

Suplimentar, studiul de fezabilitate, elaborat cu sprijinul Băncii Mondiale, a identificat mai multe beneficii a construcției noi interconexiuni cu România, printre care se numără crearea premiselor necesare pentru dezvoltarea producției de energie electrică din surse regenerabile din ambele state, extinderea pieței energiei la nivelul Uniunii Europene (UE) și reducerea congestiilor în infrastructura energetică, printr-o flexibilitate și o sustenabilitate mai ridicată a celor două sisteme.

Proiect de importanță strategică

„Acest proiect este de o importanță strategică pentru Republica Moldova și ne va crește gradul de independență energetică. Interconectarea multiplă cu România ne va permite să devenim parte deplină a ENTSO-E, fără a depinde de Ucraina. Construcția acestei linii a fost inclusă în planul de investiții a sistemului energetic continental”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Proiectul presupune realizarea unei linii electrice aeriene (LEA) cu tensiunea nominală de 400 kV, cu o lungime de 138 kilometri din care 90 km pe teritoriul României şi 48 km pe teritoriul Republicii Moldova, pe traseul Suceava (România) – Bălți (Republica Moldova), cât și extinderea stației Suceava cu construcția unei noi stații cu tensiunea 400 kV la Bălți. Costul investiției se ridică la circa 40 milioane euro, iar compania românească Transelectrica a depus Proiectul pentru a obține finanțare în cadrul Fondului de Modernizare.

În paralel, cu scopul de a întări independența energetică a Republicii Moldova, este construită linia de înaltă tensiune Vulcănești – Chișinău, care va permite importul energiei electrice evitând Centrala electrică moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres).

În prezent, este în proces de definitivare proiectul de execuție a acestei linii electrice și a fost încheiată testarea rezistenței pentru toate tipurile de piloni. Lucrările de construcție urmează a fi încheiate în anul 2025.

Comitetul interministerial pentru planificare strategică (CIPS), înființat în anul 2008, coordonează şi monitorizează activitatea Guvernului în elaborarea şi implementarea Programului de activitate a Guvernului, Strategiei Naţionale de Dezvoltare şi Cadrului de cheltuieli pe termen mediu, integrare europeană şi coordonare a asistenţei externe.

Comitetul asigură un proces integrat de planificare strategică, în care sunt corelate priorităţile naţionale, stabilite în principalele documente strategice ale Guvernului, cu politicile elaborate de organele centrale de specialitate ale administraţiei publice, angajamentele internaţionale asumate şi cadrul de resurse interne şi externe.

Dublă tragedie! Un polițist și soția acestuia au murit, azi dimineață, într-un grav accident produs la Edineț. Copilul lor de 10 ani este în stare gravă

Un accident grav de circulație s-a produs, astăzi dimineață, pe traseul M5, în direcția raionului Edineț, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Preliminar, un Mercedes E-Class, neechipat cu anvelope conform sezonului rece, condus de un tânăr de 19 ani, a ieșit pe contrasens și a tamponat frontal un Hyundai, condus de un bărbat de 44 de ani, care avea ca pasageri trei persoane.

În urma impactului, șoferul din Hyundai, angajat al Inspectoratului de Poliție Drochia, și soția acestuia de 42 de ani, au decedat pe loc, iar fetița de 10 ani a cuplului și o femeie de 62 de ani, au fost transportate la spital în stare gravă.

Şoferul Mercedes-ului nu a avut de suferit, dar a fost transportat la spital pentru investigații. Acesta urmează să fie reținut pentru 72 de ore. Testul la alcool a ieșit negativ. În urma verificărilor s-a stabilit că acesta nu deține permis de conducere, iar permisul unui alt stat nu a fost prezentat.

Polițiștii stabilesc circumstanțele.

Poliția Națională aduce sincere condoleanțe și compasiune familiei îndurerate.

Lucruri interzise înainte de somn

Chiar dacă pare ciudat, dar medicamentele împotriva durerii pot deveni motiv de insomnie, dacă le luați înainte de culcare. Iată ce este interzis cu desărvâșire de specialiști să facem înainte de culcare.

1.Să folosim gadgeturile
Specialiștii recomandă să încetăm privitul spre ecrane ( chiar și cel de televizor) cu minim o oră înainte de culcare. Ecranul mobilului (sau al tabletei) emite o lumină similara cu cea a zilei, dimineața, ceea ce activează creierul. Se interzice de asemenea verificarea poștei electronice : mailurile de serviciu pot induce o stare de neliniște.

2.Consumul de analgezice și antidepresive
Ele induc o stare de agitație celor care le iau înainte de culcare. Unicul medicament care se permite chiar înaintea somnului este..somniferul. Este foarte important să urmăm indicațiile medicului.

3.Să mâncăm și să bem înainte de culcare
Este total contraindicat, pentru că sistemul digestiv are și el nevoie de o pauză. Dacă veți face acest lucru, veți avea un somn neliniștit. Dacă totuși nu rezistați să vă culcați fără să mâncați, evitați mâncărurile grele si ciocolata. Indicate sunt iaurtul, laptele bătut, merele.

4.Să facem sport
Joggingul este contraindicat și , în general, orice tip de antrenament. Altminteri veți avea un somn întrerupt și deloc liniștit. Exercițiile fizice trebuie să înceteze cu două ore înaintea somnului.
Chiar dacă pare ciudat, dar medicamentele împotriva durerii pot deveni motiv de insomnie, dacă le luați înainte de culcare. Iată ce este interzis cu desărvâșire de specialiști să facem înainte de culcare

5.Să fumăm și să consumăm alcool
Nicotina este un stimulent care nu vă va lăsa să adormiți. Alcoolul, în schimb, acționează de multe ori ca și somnifer. Acțiunea lui se manifestă însă în timpul somnului. În consecință, vă veți trezi des, în timpul nopții, iar dimineața vă veți simți obosită.

Cercetătorii au studiat care este cea mai bună oră de culcare pentru reducerea riscului de a avea afecțiuni cardiace

Obiceiul de a merge la culcare înainte de ora 22:00 sau după ora 23:00 poate creşte riscul de apariţie a afecţiunilor cardiace, a constatat un nou studiu, relatează The Independent citat de digi24.ro.

O echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie a examinat date colectate de la o cohortă de 88.000 de persoane care au raportat la ce oră au mers la culcare şi s-a ajuns la concluzia că ora optimă este între 22:00 şi 22:59.

Cei care au adormit înainte de ora 22:00 au avut un risc crescut cu 24% de a dezvolta ulterior boli de inimă, în timp ce persoanele care s-au dus la culcare după miezul nopţii au prezentat un risc mărit cu 25%.

Participanţii la studiu care au adormit între 23:00 şi 23:59 au avut un risc cu 12% mai mare, scrie digi24.ro.

„Corpul are un ceas intern de 24 de ore, numit ritm circadian, care ajută la reglarea funcţiilor fizice şi mentale. Deşi nu putem concluziona cauzalitatea în studiul nostru, rezultatele sugerează că orele de culcare timpurii sau târzii sunt mai susceptibile să perturbe ceasul organismului, cu consecinţe adverse pentru sănătatea cardiovasculară”, a declarat unul dintre cercetători, David Plans, de la Universitatea din Exeter.

Cercetări anterioare au evidenţiat asocierea dintre durata somnului şi riscurile cardiovasculare, însă acesta este primul studiu care analizează momentul la care oamenii adorm şi nu durata somnului.

Peste 88.000 de persoane, recrutate cu peste un deceniu în urmă în cadrul unui proiect de cercetare mai amplu, au purtat la încheietura mâinii un dispozitiv care a înregistrat momentul în care aceştia adormeau, pe o perioadă de şapte zile.

Cinci ani mai târziu, 3.172 dintre participanţi (3,6% din total) au dezvoltat o problemă cardiacă, precum atac de cord, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu sau insuficienţă cardiacă, transmite Agerpres.

Persoanele care s-au dus la culcare între 22:00 şi 23:00 au prezentat cel mai redus risc de probleme cardiace, au descoperit cercetătorii, chiar şi după ce au fost luate în calcul alte variabile precum vârsta, sexul, durata somnului, obiceiul fumatului, indicele de masă corporală, diabetul, tensiunea şi statutul socioeconomic.

„Studiul nostru indică faptul că momentul optim pentru a merge la culcare este într-un anumit punct al ciclului de 24 de ore al corpului, iar abaterile pot dăuna sănătăţii”, a spus Plans.

„Cel mai riscant moment a fost după miezul nopţii, posibil pentru că ar putea reduce probabilitatea de a vedea lumina dimineţii, care resetează ceasul corporal”, a adăugat specialistul.

Cu toate acestea, aceste date indică doar o corelaţie între ora de culcare şi bolile de inimă şi nu sunt suficiente pentru a demonstra că orele de culcare târzii sau timpurii cauzează apariţia unor probleme cardiovasculare mai târziu în viaţă.

După defalcarea datelor în funcţie de sexul participanţilor, asocierea dintre bolile de inimă şi momentul de debut al somnului a fost mai evidentă la femei, a adăugat Plans, care a precizat că în cazul bărbaţilor au existat diferenţe semnificative doar în cazul celor care adormeau înainte de ora 22:00. Acest lucru ar putea fi cauzat de diferenţele cu privire la modul în care sistemul hormonal funcţionează la bărbaţi şi femei şi la modul în care acesta răspunde la perturbarea ceasului intern.

„Deşi constatările nu indică o cauzalitate, momentul la care se adoarme a ieşit în evidenţă ca potenţial factor de risc cardiac – independent de alţi factori de risc şi de caracteristicile somnului. Dacă descoperirile noastre sunt confirmate în alte studii, momentul somnului şi igiena de bază a somnului ar putea constitui un obiectiv de sănătate publică cu costuri reduse pentru reducerea riscului de afecţiuni cardiace”, a spus David Plans.

Regina Giblin, asistent medical principal la British Heart Foundation, a declarat: „Acest studiu amplu sugerează că a merge la culcare între 22:00 şi 23:00 ar putea fi modalitatea optimă pentru majoritatea oamenilor de a-şi menţine inima sănătoasă pe termen lung. Cu toate acestea, este important să ne amintim că acest studiu indică doar o asociere şi nu poate dovedi cauza şi efectul. Este nevoie de mai multe cercetări asupra momentului şi duratei somnului ca factori de risc pentru bolile cardiace şi circulatorii”.

„A dormi suficient este important pentru starea noastră generală, precum şi pentru sănătatea noastră cardiacă şi a sistemului circulator, iar majoritatea adulţilor ar trebui să ţintească spre şapte până la nouă ore de somn pe noapte”, a notat Giblin.

O româncă și-a vândut, pentru prostituție, fetița de 12 ani unui pensionar din Franța. A luat pe ea 90.000 de euro
Articolul anterior
Spălări de bani: Peste 20 de percheziții și rețineri desfășurate în România și Republica Moldova
Articolul următor