Ungaria a obţinut permisiunea UE să beneficieze de serviciile unei firme rusești

Uniunea Europeană ar urma să acorde Ungariei o derogare de la cel mai recent pachet de sancţiuni impuse Rusiei, pentru a permite importul de bunuri şi servicii necesare pentru mentenanţa vagoanelor de metrou din Budapesta.

Premierul Viktor Orban: Ungaria nu poate susține noile sancțiuni ale UE  împotriva Rusiei

Statele membre ale UE au convenit miercuri asupra unui al unsprezecelea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei, menit în special să evite eludarea sancţiunilor deja în vigoare. Scopul este de a împiedica posibilitatea ca mărfurile interzise pentru export în Rusia să găsească o modalitate de a aproviziona complexul militar rus, transmite digi24.ro.

Însă, potrivit unor documente consultate de Bloomberg, cele mai recente sancţiuni includ şi derogări pentru mai multe componente şi asistenţa tehnică asociată. Unele din aceste componente sunt necesare pentru a asigura mentenanţa vagoanelor de metrou care rulează pe magistrala 3 din Budapesta. Responsabilă de mentenanţa vagoanelor de metrou este firma rusească Metrowagonmash OJSC, care a construit şi asigură service-ul garniturilor de metrou.

Metrowagonmash este compania care a modernizat vechiul material rulant care circulă pe magistrala 3 din Budapesta în anul 2017, dar la începutul acestui an aproximativ un sfert din vagoanele de metrou modernizate erau scoase din uz din cauza unor probleme de calitate.

Premierul ungar Viktor Orban a fost un critic vocal al sancţiunilor UE împotriva Rusiei şi a menţinut legături economice strânse cu Moscova după invadarea Ucrainei. În acelaşi timp, însă, Orban a susţinut, până la urmă, toate restricţiile adoptate de blocul comunitar cu privire la comerţul cu Rusia, dar a reuşit să obţină în mod regulat derogări, inclusiv dreptul de a putea continua să cumpere petrol rusesc prin Ucraina, mai notează Bloomberg, citată de Agerpres.

Ungaria s-a numărat printre ultimele state membre care şi-au exprimat sprijinul pentru ultimul pachet de sancţiuni, cel de al 11-lea. Pachetul are nevoie de aprobarea formală a capitalelor europene înainte de a intra în vigoare.

Un oraș din Japonia interzice mersul pe scările rulante. Care este motivul

Într-un oraș din Japonia a fost introdusă o ordonanță pentru a-i împiedica pe oameni să meargă pe scările rulante.

Ordinul a intrat în vigoare în Nagoya la 1 octombrie și interzice oamenilor să meargă pe scările rulante, în încercarea de a preveni accidente precum căzăturile, scrie Independent.

Deși în orașul de pe coasta Pacificului se obișnuiește ca oamenii să se oprească pe partea stângă a scărilor rulante și să păstreze partea dreaptă liberă pentru cei care se grăbesc, au existat cazuri în care mai multe persoane și-au pierdut echilibrul și i-au dezechilibrat și pe alții.

Chiar dacă s-au făcut încercări de promovare a practicii de a sta nemișcat pe scările rulante după persoanele în vârstă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibile accidente sau căzături, acestea nu au dat niciun rezultat.

Peste 805 accidente care au avut loc pe scările rulante au fost catalogate ca fiind cauzate de „utilizarea necorespunzătoare a acestora” în 2018 și 2019, potrivit celor mai recente date ale Asociației japoneze a ascensoarelor, a relatat Japan Times.

În urma introducerii noii ordonanțe, primăria a difuzat, de asemenea, spoturi publicitare și afișe în principalele gări, în încercarea de a sensibiliza populația.

Nagoya nu este primul oraș care introduce o astfel de ordonanță. Și în orașul Saitama a fost aplicată o regulă similară în urmă cu doi ani, în octombrie 2021.

sursa

O femeie din Elveția a decedat şi 11 persoane au fost rănite într-un accident cu turiști în Antalya

O turistă elveţiană şi-a pierdut viaţa şi alte 11 persoane au fost rănite într-un accident rutier în sudul Turciei, transmite AFP, citând media din Turcia şi consulatul general al Elveţiei.

Potrivit agenţiei de stat Anadolu, citată de Agerpres, cei 11 răniţi sunt zece turişti elveţieni şi şoferul turc al microbuzului cu care se deplasau de la aeroportul din Antalya spre un hotel situat în districtul Manavgat, la circa o oră de mers cu maşina.

„O cetăţeană elveţiană a decedat în acest accident rutier”, a indicat viceconsulul general al Elveţiei în Turcia, Jérome Perrenoud-André, contactat de AFP. El nu a fost în măsură să confirme naţionalitatea răniţilor.

Potrivit imaginilor difuzate de media din Turcia, microbuzul a lovit un TIR staţionat pe un drum rapid care leagă Antalya de Alanya, două din principalele staţiuni de pe litoralul mediteranean turc, foarte apreciate de turiştii europeni.

Conform agenţiei Anadolu, femeia decedată era un medic în vârstă de aproximativ 40 de ani.

Artiști consacrați de pe ambele maluri ale Prutului își dau întâlnire la Chișinău, la Festivalul-Concurs „Prezintă Orchestra Folclor”

Artiști consacrați de pe ambele maluri ale Prutului își dau întâlnire joi, 5 octombrie, la Palatul Republicii în cadrul Festivalului-Concurs Televizat Pentru Tinerii Interpreţi de Muzică Populară „Prezintă Orchestra FOLCLOR”. Concertul începe la ora 18:00 și este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Orchestra de Muzică Populară „FOLCLOR”, Compania Publică TeleRadio Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.

În cadrul celei de-a doua etape, vor evolua patru concurenţi: doi la categoria „Instrumentişti” şi alții doi la categoria „Interpreţi”.

În partea a doua a concertului vor avea loc recitaluri de muzică susţinute de artişti consacraţi şi cunoscuţi pe ambele maluri ale Prutului: interpreta Zinaida Bolboceanu și duetul compus din trompetistul Anatolie Nunu și clarinetistul Sorin Zberea. Toţi concurenţii şi interpreţii vor beneficia de acompaniamentul Orchestrei de Muzică Populară „FOLCLOR”, condusă de maestrul Petre Neamţu.

Două femei s-au luat la bătaie într-un troleibuz din Capitală, din cauza unui loc
Articolul anterior
Aragazurile cu gaz sunt nocive pentru sănătatea umană, arată un nou studiu
Articolul următor