Ministerul Agriculturii din Ungaria obligă comercianții să specifice pe eticheta alimentelor dacă au proteine din insecte. De asemenea, aceste alimente vor putea fi comercializate doar pe rafturile alocate în acest scop, a anunţat miercuri ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, transmite MTI.
Obligativitatea etichetării alimentelor care conţin proteine din insecte
Ministerul Agriculturii d ela Budapesta a precizat că în acest mod consumatorii trebuie să fie în măsură să „distingă şi să diferenţieze” produsele care conţin proteine din insecte, conform noilor reguli.
Istvan Nagy a subliniat că executivul comunitar a aprobat deja patru insecte ca produs alimentar, o decizie la care doar Ungaria s-a opus.
Sondajele de opinie arată că „ungurii nu vor să mănânce insecte”, a adăugat Istvan Nagy.
În România, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat recent că nu este îngrijorat de faptul că o nouă insectă, respectiv larva gândacului de bălegar, a fost aprobată pentru consum de Comisia Europeană, întrucât „aprobare nu înseamnă şi mâncare”.
„Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneţi în mâncare, nu le puneţi în farfurie, pentru că noi ştim ce producem, noi ştim ce mâncăm, noi ştim ce ne foloseşte nouă. Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijă, aprobare nu înseamnă şi mâncare, pentru că noi ştim să producem în România şi avem, har Domnului, unde, cu cine şi ce să facem (…).
Lăsaţi insectele în insectar”, a răspuns ministrul Agriculturii, Petre Daea, întrebat despre noul aliment aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).