Universitatea din Taraclia devine filiala unei universități din Bulgaria

Universitatea Grigore Țamblac din Taraclia devine filială a Universității „Angel Kanchev” din Ruse (Bulgaria).

Universitatea din Taraclia, filiala unei universități din BulgariaFoto: Europalibera.org

În urma înțelegerii principiale dintre președintele Republicii Moldova Maia Sandu și președintele bulgar Rumen Radev din octombrie 2022, actualizării subiectului în timpul vizitei vicepreședintei bulgare Iliana Iotova la Chișinău în noiembrie 2023, recent responsabilii din ambele instituții de învățământ au discutat în cadrul unei videoconferințe detaliile pentru ca acordul să poată fi semnat eventual la sfârșitul lunii ianuarie a anului viitor, transmite ipn.md. 

În cadrul întrevederii online oficialii au discutat despre aspectele importante ale viitoare cooperări dintre cele două universități. De asemenea, au fost discutate detalii academice și administrative. 

Potrivit rectorului Universității din Ruse, aceasta va oferi trei specializări de formare pentru naționalii bulgari din raionul Taraclia: managementul afacerilor; tehnologia agricolă și a transporturilor; informatică. Alegerea acestor programe se pliază nevoilor specialiștilor din locurile cu peste 40.000 de etnici bulgari.

De asemenea, aranjamentul în curs de constituire ia în calcul și posibilitatea de a crea condiții europene de studii și pentru tinerii din raionul Bolgrad (Ucraina), populat de etnici bulgari, punând bazele unei cooperări trilaterale între Moldova, Bulgaria și Ucraina.

De menționat că Universitatea din Ruse a sprijinit din 2004 dezvoltarea Universității de Stat Taraclia, oferind o asistență metodologică și resurse de informare. 

Universitatea menține o relație activă cu conducerea raionului Taraclia din Moldova și este implicată în numeroase inițiative ale bulgarilor din Bugeac: festivaluri de folclor, expoziții ale producătorilor agricoli, olimpiade în limba bulgară și altele. Anual la Universitatea din Ruse se organizează practici lingvistice și cursuri de calificare. Universitatea implementează și mobilitatea pe termen lung a studenților TSU în cadrul programului Erasmus+.

Moment impresionant! Natalia Barbu interpretează deosebit piesa „In the Middle”, acompaniată de Isaak, reprezentantul Germaniei la Eurovision

Deși au fost concurenți la ediția din acest an a concursului Eurovision, unii interpreți au reușit să lege prietenii și să-i unească talentele, spre bucuria fanilor.


Natalia Barbu, care a reprezentat R. Moldova la competiția muzicală care s-a desfășurat în Suedia, a făcut publică o înregistrare în care cântă altfel piesa „In the Middle”, fiind acompaniată la chitară de reprezentantul Germaniei la Eurovision, Isaac.

„O sesiunea live magică împreună cu artist și muzician extraordinar din Germania, Isaak. Frumoasă amintire! Mulțumesc, Isaak!”, a scris Natalia Barbu pe Facebook, potrivit ziarulnational.md.

„Este superbă versiunea asta!” sau „Minunată!!!”, i-au transmis fanii.

Ucraina: Rusia a pierdut un număr-record de soldați într-o singură zi

Potrivit unor estimări ale autorităților de la Kiev, armata rusă a avut duminică cele mai mari pierderi umane zilnice din tot războiul – 1.740 de militari uciși sau răniți.

Ucraina: Rusia a pierdut un număr-record de soldați într-o singură ziImagine simbol

Astfel, bilanțul total a ajuns la 484.030, afirmă Ministerul Apărării de la Kiev. Până acum, ziua cea mai neagră a armatei Moscovei din Ucraina fusese data de 19 octombrie 2023, când numărul morților și răniților a fost 1.380, potrivit datelor privind pierderile rusești centralizate, transmite Hotnews.ro.

Ministerul ucrainean al Apărării a spus că rușii au avut și pierderi importante de echipamente militare: 31 de tancuri, 42 de alte blindate de luptă, 15 piese de artilerie, patru lansatoare multiple de rachete, 59 diferite vehicule și șase echipamente speciale.

Informația vine în contextul în care Rusia a început vineri să atace în regiunea ucraineană de graniță Harkov, iar eforturile ofensive împotriva unor poziții defensive pregătite aduc de obicei pierderi mai mari în rândul forțelor care atacă.

Forțele rusești care atacă regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei au intrat în luptă la periferia orașului de frontieră Vovchansk, a spus duminică seară armata Kievului, iar Vladimir Zelenski a spus că acolo și în est se duc lupte grele.

Rusia a susținut, duminică, că avansează în regiunea Harkov, capturând alte patru localități în apropierea graniței, ca parte a ofensivei lansate vineri și care a dus la evacuarea a peste 4.000 de oameni.

Comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a spus despre noua ofensivă în regiune că „situația este dificilă” și că forțele Kievului fac tot ce pot pentru a-i împiedica pe ruși să spargă liniile de apărare.

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine sau de ce îți este dor?

Pe 13 mai, este Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine îți este dor? Această zi este dedicată, cu siguranță, tuturor celor care se simte departe de ţară, de cei dragi sau de copilărie.

Deseori, spunem că ne este dor de părinţi, dar cu greu ne găsim timp să îi vizităm sau sa îi sunăm. Deseori, ne este dor de locurile copilăriei, dar rareori ne facem timp ca să mergem acolo. Sau poate îți este dor de persoana iubită care nu se află aproape?

Știai că, de fapt, cuvântul ,,dor” reprezintă un sentiment specific poporului românesc. Acesta nu poate fi tradus direct în nicio limbă. Pot fi construite cuvinte, fraze cu sens asemănător sentimentului de dor, dar cuvântul, el însuși, nu poate fi tradus.

Doi români din Germania au scos 700.000 de euro profit după ce au închiriat 32 de mașini și le-au vândut
Articolul anterior
Inaugurarea Pomului de Crăciun în Piaţa Marii Adunări Naţionale: Cine e invitatul special care va aduce magie!
Articolul următor