Unul din medicii români care au activat în țara noastră, s-a infectat cu virusul Covid-19

România a ajutat Republica Moldova nu doar cu specialişti, ci şi cu o importantă donaţie de echipamente medicale şi medicamente în valoare de 3 milioane și jumătate de euro. Timp de 14 zile, 42 de cadre medicale de peste Prut au luptat cot la cot cu medicii moldoveni în combaterea virusului Covid-19 în țara noastră.

separator

Personalul medical întors din Republica Moldova a fost testat pentru Covid-19, iar unul dintre medicii români care s-au întors din misiunea din Republica Moldova a fost depistat pozitiv la noul coronavirus. Este asimptomatic, și a fost internat în spitalul din Oradea, potrivit tvr.ro.

Toți medicii și asistenții vor rămâne izolați la domiciliu, timp de 14 zile.

Premierul Ludovic Orban a mulţumit cadrelor medicale pentru efortul depus şi riscurile asumate.

„Primiţi recunoştinţa noastră pentru curajul pe care l-aţi avut, pentru efortul pe care l-aţi depus, pentru riscurile la care v-aţi expus şi pentru faptul că aţi făcut un lucru extrem de bun pentru fraţii noştri de peste Prut. Vă mulţumim, vă suntem recunoscători şi sunt convins că vom fi alături să vă urăm succes şi în alte misiuni de felul acesta”, a spus Ludovic Orban.

Medicii români au sprijinit personalul medical din Republica Moldova, aflat în prima linie de luptă împotriva epidemiei de coronavirus.

Specialiști din asistenţă medicală primară, asistenţă medicală urgentă, medicină internă şi terapie intensive, medicii și asistenții români și-au desfăşurat activitatea în cadrul Spitalul Clinic Republican, Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, din Chișnău, dar și Spitalele Clinice din Bălți și Cahul.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Grecia așteaptă turiști. Peste 500 de plaje au fost redeschise
Articolul anterior
Până la data de 30 iunie, moldovenii care intră în țară sunt obligați să respecte carantina de 14 zile
Articolul următor