Dacă este adevărat că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost ucis prin otrăvire cu noviciok, este puțin probabil ca autoritățile ruse să predea corpul său familiei, susține unul dintre oamenii de știință care au dezvoltat neurotoxina, relatează tvrinfo.ro.
În august 2020, agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) au încercat să îl ucidă pe liderul opoziției Aleksei Navalnîi folosind neurotoxina chimică noviciok.
Acum, în urma morții lui Navalnîi la 16 februarie, refuzul guvernului rus de a preda familiei sale cadavrul politicianului a dus la speculații ale jurnaliștilor (inclusiv ale lui Christo Grozev) că FSB l-ar fi putut ucide pe Navalnîi otrăvindu-l din nou cu noviciok.
Într-o declarație video publicată luni, văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, a părut să susțină această teorie.
Jurnaliștii de la publicația independentă Agentstvo au vorbit despre plauzibilitatea acestei versiuni cu Vil Mirzaianov, unul dintre oamenii de știință care au dezvoltat otrava, relatează publicația Meduza.
Mirzaianov trăiește în Statele Unite din anii 1990.
Agentstvo: Cât timp pot rămâne noviciok și analogii săi în corpul unei persoane? Este posibil să se găsească urme la o lună după moartea persoanei?
Vil Mirzaianov: Noviciok poate rămâne în concentrații mici chiar și la o lună după ce o persoană a fost otrăvită.
Agentstvo: Există modalități prin care autoritățile ar putea manipula corpul pentru a elimina toate urmele de noviciok?
Vil Mirzaianov: Nu cred. Produsele de degradare [a substanței chimice] vor rămâne pentru totdeauna, deoarece nu mai există nicio scurgere naturală de urină sau fecale. Noviciok-ul în sine va rămâne, de asemenea, [în organism] pe termen nelimitat.
Agentstvo: În primul dvs. răspuns, ați spus că noviciok va rămâne în concentrații mici după o lună, iar în al doilea răspuns ați spus că noviciok poate rămâne în organism pe termen nelimitat după moartea unei persoane. Să înțelegem că concentrația scade în timp, dar neurotoxina este în continuare detectabilă chiar și la luni sau ani după ce a avut loc otrăvirea?
Vil Mirzaianov: Vorbesc bazându-mă pe experiența tratamentului lui [Serghei] Skripal în Marea Britanie (Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu noviciok în Salisbury, Anglia, în 2018 – n.r.). După ce viețile lor au fost salvate de antidot, concentrația de noviciok din corpul lor pur și simplu nu a vrut să scadă. Medicii au fost nevoiți să facă o intervenție chirurgicală pentru a distruge aproape mecanic noviciokul din ficatul lor și din alte organe. Nu mă așteptam la asta. Evident, moleculele de noviciok formează o legătură cu organele și dobândesc învelișuri protectoare care apoi împiedică degazarea. De aceea bănuiesc că poate persista pe termen nelimitat la un anumit nivel de concentrație. Cât despre cât timp, concret, nu știm încă. Poate că britanicii știu.
Agentstvo: Serviciul Federal Penitenciar al Rusiei a declarat că, înainte de a muri, Navalnîi a început să se simtă rău și și-a pierdut cunoștința aproape imediat. Cu toate acestea, mamei și avocaților lui li s-a spus că acesta a murit din cauza „sindromului morții subite”, ceea ce sugerează, potrivit fostului său medic, că inima sa a încetat să mai bată înainte de a avea timp să se simtă rău. Se potrivește vreuna dintre aceste descrieri cu simptomele otrăvirii cu noviciok? Dacă da, cât de mare ar fi putut fi doza?
Vil Mirzaianov: O concentrație mare poate provoca un stop cardiac instantaneu. Asta este ceva ce știm.
Agentstvo: Ar putea corpul unei persoane otrăvite să reprezinte un pericol pentru alții? Dacă da, pentru cât timp?
Vil Mirzaianov: Bineînțeles că da. Corpul unei persoane otrăvite va fi periculos dacă nu porți echipament de protecție. Dacă este adevărat că a fost otrăvit, este puțin probabil ca ei să-i predea corpul mamei sale.