Unul dintre liderii separatiști de la Tiraspol a decedat

Fostul Şef al Departamentului de relaţii externe de la Tirspol, Vladimir Iastrebciak, s-a stins astăzi, 11 mai, din viață, la doar 44 de ani. Potrivit presei din regiune, diplomatul suferea de o boală incurabilă.

Vladimir Iastrebciak s-a născut la data de 9 octombrie 1979, în orașul Tiraspol din RSS Moldovenească, în familia unor funcționari de naționalitate ucraineană. A absolvit în anul 2001 Facultatea de Jurisprudență a Universității de Stat „T.G. Șevcenko” din Tiraspol, transmite unimedia.info.

În perioada studiilor universitare, a lucrat ca șef de personal la Centrul de stat de testare și certificare a calității produselor alimentare (mai 1999 – octombrie 2000) și apoi ca specialist șef la Ministerul Justiției al republicii separatiste transnistrene (octombrie 2000 – martie 2001).

În mai 2001 a fost angajat în Ministerul Afacerilor Externe al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene, fiind numit în anul 2003 ca șef al Direcției juridice. La data de 14 februarie 2007, este promovat în funcția de prim-viceministru al afacerilor externe. La 3 mai 2007 i s-a acordat gradul diplomatic de consilier clasa I.

În octombrie 2007, prim-viceministrul Vladimir Iastrebciak a declarat în presa rusă că reluarea negocierilor dintre autoritățile de la Tiraspol și Chișinău nu este posibilă atâta timp cât Republica Moldova exercită presiuni economice asupra Transnistriei, întreprinderile transnistrene nemaiputând să-și exporte mărfurile decât cu acordul Chișinăului, după semnarea unui acord interguvernamental cu Ucraina și introducerea unui nou regim vamal în martie 2006.

Prin Decretul președintelul Igor Smirnov din 27 iunie 2008, Vladimir Iastrebciak a fost numit în funcția de ministru interimar al afacerilor externe, în locul lui Valeri Lițkai aflat în concediu medical. În această calitate, el a fost prezentat în fața angajaților Ministerului Afacerilor Externe transnistrean. La data de 1 iulie 2008, Lițkai a fost demis, iar tânărul Iastrebciak a devenit ministru titular al afacerilor externe.

Vladimir Iastrebciak a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” și cu Medaliile „Pentru muncă susținută” și „A 15-a aniversare a RMN”. El este căsătorit.

De asemenea, potrivit informațiilor, de mulți ani, diplomatul suferea de o boală pancreatică cronică, iar în 2017, la o clinică din Sankt-Petersburg, Vladimir Iastrebciak a fost supus unei intervenţii dificile la pancreas.

Copiii cuplului Mila Kunis și Ashton Kutcher, apariție rară în public. Au topit inimile fanilor

Mila Kunis și Ashton Kutcher au fost prezenți la un meci de baschet din Los Angeles, unde au fost în centrul atenției, întrucât au fost însoțiți de cei doi copii ai lor. Wyatt Isabelle, în vârstă de 10 ani, și Dimitri Portwood, în vârstă de 8 ani, nu apar prea des la evenimente împreună cu părinții. 

Actorii preferă discreția și au încercat, pe cât posibil, să-i țină departe de lumina reflectoarelor.

Actorii și copiii lor au participat la un meci de baschet, desfășurat în Los Angeles, dorind să o susțină pe Caitlin Clark. Wyatt, fiica de 10 ani a cuplului de celebrități, a fost văzută plângând de fericire după ce a întâlnit-o pe debutanta din WNBA.

sursa

Premianții Olimpiadei Republicane la Științe au fost anunțați astăzi în cadrul unui eveniment festiv

Premianții Olimpiadei Republicane la Științe au fost anunțați astăzi, 27 mai 2024, în cadrul unui eveniment festiv. Competiția s-a desfășurat în cadrul Universității de Stat din Moldova și a întrunit 72 de elevi din întreaga țară. 

Stanislav Ciubotaru, director adjunct al Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, a felicitat elevii pentru experiența obținută prin participare și i-a încurajat să-și continue parcursul academic punând accent pe cercetare în domeniul științelor exacte. 

„Ne bucură faptul că ați acceptat provocarea de a intra într-o competiție care cuprinde subiecte din cadrul a trei discipline școlare. Suntem siguri că aveți un potențial academic enorm și că veți reuși, împreună cu profesorii dumneavoastră, să faceți performanță în cel puțin unul din cele trei domenii cuprinse în cadrul acestei olimpiade. Dumneavoastră sunteți viitorii profesori și cercetători care vor contribui la bunăstarea Republicii Moldova.” a subliniat Stanislav Ciubotaru.

Olimpiada Republicană la Științe cuprinde subiecte din domeniul chimiei, fizicii și biologiei și este destinată elevilor cu vârsta de până la 15 ani și jumătate. Competiția este organizată anual de către Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației şi Cercetării, în colaborare cu membrii Consiliului Olimpic Republican și ai Juriului, cu suportul Universității de Stat din Moldova.

Premianții ediției din acest an sunt elevi ai unor instituții de învățământ din raioanele/municipiile: Bălți, Chișinău, Nisporeni și Rezina. Lista premianților poate fi accesată aici.

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează felicitări premianților, profesorilor și părinților, dorindu-le succese în continuare.

Elevii olimpici la limba română și istorie au fost premiați de Guvernul României

Circa 80 de elevi și eleve din țara noastră, care au obținut rezultate remarcabile la Olimpiadele Republicane de Limba și literatura română și Istoria românilor și universală în anul de studii 2023-2024, precum și profesorii care i-au pregătit, au fost premiați de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României. 

În semn de recunoaștere a talentelor și performanțelor acestora, tinerii și cadrele didactice au primit mai multe cadouri din partea DRRM, inclusiv: ceasuri, Ebook-uri reader, boxe portabile și căști, materiale didactice etc.

Prezentă la ceremonia de premiere, secretarul general al Ministerului Educației și Cercetării Nadejda Velișco a felicitat elevii olimpici pentru succesele obținute. ,,Vă doresc să vă îndreptați mereu spre victorie, să nu pierdeți niciodată perseverența și puterea. Credeți în voi și concentrați-vă asupra succesului. Să nu vă fie frică de întrebări și cunoștințe noi, nu renunțați la ideile și hobby-urile voastre”, a spus Nadejda Velișco. Totodată, oficiala a mulțumit Guvernului României pentru suportul constant oferit țării noastre în domeniile educației și cercetării.

La rândul său, secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu  i-a felicitat pe toți cei prezenți pentru prestație și performanțe, subliniind importanța educației și culturii pentru dezvoltarea societății și formarea fiecărui elev într-un spirit civic, cu valori și competențe necesare lumii în continuă dezvoltare. De asemenea, secretarul de stat a exprimat deschiderea României de a continua să sprijine Republica Moldova în domeniul educației și de a oferi suport tinerilor din țara noastră.

Premierea olimpicilor din Republica Moldova de către Guvernul României la disciplinele Limba și Literatura romană și Istoria românilor și universală este la cea de-a treia ediție.  

Poliția vine cu un apel către cetățeni de Blajini: „Nu anunțați pe rețele că plecați de acasă și nu consumați alcool, dacă urcați la volan”
Articolul anterior
Prinţul William, anunț despre starea de sănătate a soției sale, Kate Middelton
Articolul următor