Poliția vine cu un apel către cetățeni de Blajini: „Nu anunțați pe rețele că plecați de acasă și nu consumați alcool, dacă urcați la volan”

Poliția Națională anunță că va fi la datorie de Paștele Blajinilor, pe întreg teritoriul țării, pentru asigurarea ordinii publice, fluidizarea traficului rutier și garantarea unui climat de siguranță pentru cetățeni.

Stimați cetățeni, în aceste zile libere
– monitorizați în permanență copiii;
– evitați deplasarea pe carosabil, în calitate de pietoni, mai ales pe timp de noapte;
– nu vă anunțați plecarea de acasă pe rețelele de socializare;
– aveți grijă de bunurile personale când vă aflați în locuri aglomerate;
– nu lăsați obiecte de valoare în mașină și asigurați-vă că mijlocul de transport este încuiat la plecare, iar geamurile închise;
– respectați ordinea publică, evitați situațiile de conflict și altercațiile.

În atenția șoferilor:
– nu consumați alcool dacă urmează să conduceți și nu permiteți și apropiaților să o facă;
– respectați regulile circulației rutiere;
– nu staționați în locuri interzise, pentru a nu crea obstacole în trafic;
– evitați parcarea automobilelor în adiacentul cimitirelor și fiți prudenți la pietoni.

Ala Nemerenco, aleasă vicepreședinte al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Mondiale a Sănătății desfășurate la Geneva

Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a fost aleasă vicepreședinte al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Mondiale a Sănătății desfășurate la Geneva.

Pe pagina sa de facebook, Ala Nemerenco și-a împărtășit unele dintre impresiile acestui eveniment.

,,Astăzi două lucruri mi-au umplut inima de mândrie.

Primul este că am fost aleasă Vicepreședinte al celei de-a 77-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătății (WHA 77) la care particip în calitate de ministru al Sănătății și care se desfășoară în Geneva.

Adunarea Mondială a Sănătății este organul suprem de decizie al Organizației Mondiale a Sănătății și reunește 194 de state membre care se întâlnesc anual, la Geneva, pentru a stabili prioritățile și politicile OMS.

Iar al doilea este că în restaurantul la care am fost invitată seara (cel mai popular restaurant din Geneva la care foarte greu poți găsi locuri libere fără o comandă din timp – Les Armures), am aflat că bucătarul șef este un moldovean de-al nostru. Ion este mândria restaurantului, dar poate, și a Genevei, și bucatele elvețiene într-adevăr au fost delicioase. Bucuroasă că l-am cunoscut, iar desertul din poză a venit din partea bucătarului șef, pregătit de el personal.

Cu așa oameni, chiar dacă nu sunt acasă, țara noastră, mică și dragă, va reuși să renască. Fiindcă bogăția ei sunt oamenii. Cu drag, din Geneva”, a punctat Ministra Sănătății.

Ar putea fi o imagine cu Sacré-Cœur

Secția pediatrie a Spitalului raional Anenii Noi, reparată capital

Condiții mai bune pentru micii pacienți! Secția pediatrie a Spitalului raional Anenii Noi a fost reparată capital.

Lucrările de renovare au fost defășurate în cadrul unui proiect investițional finanțat din fondul de dezvoltare și modernizare al CNAM.

foto: Facebook/Ala NemerencoAr putea fi o imagine cu 4 persoane şi jucărie

Ar putea fi o imagine cu uşă glisantă, spital şi în interior

Programul „Prima Casă Plus”, prezentat de premierul Dorin Recean. ,,Oferă mai multe oportunități”

Premierul Dorin Recean a prezentat astăzi Programul „Prima Casă Plus”, inițiat de șefa statului Maia Sandu. Acesta oferă mai multe oportunități pentru ca tinerii și familiile din Republica Moldova să-și poată achiziționa o locuință în condiții avantajoase. Noul program va putea fi accesat din luna iulie curent, transmite Moldpres.

„Aducem cinci noutăți, cinci lucruri pe care le modificăm pentru ca să extindem lista beneficiarilor, să creștem suma limită a creditului, să creștem cota de garantare de către stat a creditului, să mărim termenul creditului și să simplificăm procedurile de a accesa acest program”, a afirmat Dorin Recean. 

În ceea ce privește extinderea listei de beneficiari, de acum încolo, vor putea participa la program și vor beneficia de credite preferențiale reprezentanții profesiilor libere cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii, artiștii, adică oricine poate să demonstreze un venit.

Totodată, a fost majorat plafonul maxim de creditare. Astfel, dacă până acum acesta era de 1 mln de lei, de acum acesta va fi de 2,5 mln de lei. În același timp, a fost mărită și durata creditului, de la 25 la 30 de ani, pentru ca beneficiarii să aibă o perioadă mai lungă de achitare a creditului. 

O altă modificare vizează majorarea cotei de garantare a creditului de către stat de la 50 % la 70 % pentru locuințele cumpărate înafara Chișinăului. Autoritățile își doresc astfel „să scoată din presiunea prețurilor pe imobile din Chișinău”. Pe de altă parte, în municipiul Chișinău, în cazul locuințelor care au fost date în exploatare cu până la 10 ani până la depunerea cererii, la fel cota de creditare va crește de la 50% până la 65 la sută.

Pentru cei care deja sunt beneficiari ai Programului Prima Casă, „Prima Casă Plus” dă posibilitate beneficiarului să se recrediteze sau să-și schimbe creditorul, adică să treacă de la o bancă la alta inclusiv schimbându-și condițiile de creditare. La fel, cei care au astăzi o locuință nu mai mare de 50 metri pătrați, pot aplica pentru o locuință mai mare. 

În ceea ce privește procedurile simplificate de aplicare la Program, autoritățile vor digitaliza procesele și vor elimina mai multe certificate în special cele oferite sau solicitate de la Agenția Servicii Publice. 

„Programul „Prima Casă Plus”, inițiativă a președintei Maia Sandu, țintește familiile, țintește faptul ca noi să creăm condiții cât mai bune de viață pentru cetățeni aici, la noi acasă. Programul „Prima Casă Plus” este o investiție în viitorul nostru, în viitorul tinerilor și al familiilor din Republica Moldova”, a afirma premierul Dorin Recean. 

Oficialul a precizat că programul va fi disponibil pentru cetățeni din luna iulie 2024. Până atunci, Guvernul va finaliza toate procesele necesare pentru ca cetățenii să poată să meargă la bancă și să acceseze programul.

Până în prezent, valoarea investițiilor statului în Programul „Prima Casă” se ridică la 160 de mln de lei anual, iar autoritățile estimează că această sumă se va dubla în perioada următoare.  

Președintele Maia Sandu a anunțat pe 15 mai curent, de Ziua Internațională a Familiei, că a discutat cu reprezentanții Guvernului să extindă programul Prima Casă și să vină cu un program nou – Prima Casă PLUS – prin care să ofere acces la aceste resurse mai multor tineri, nu doar celor care lucrează în instituțiile statului. 

Paștele Blajinilor: cetățenii sunt rugați să vină la cimitire cu flori vii
Articolul anterior
Unul dintre liderii separatiști de la Tiraspol a decedat
Articolul următor