Urme de Covid-19 au fost descoperite într-o mostră din martie 2019, în Spania

Cercetătorii spanioli au găsit urme de SARS-CoV2 într-un eșantion colectat în martie 2019 din canalizarea din Barcelona, cu nouă luni înainte ca noul coronavirus să fie identificat în China, arată un studiu publicat de Universitatea din Barcelona și citat de El Pais.

separator
foto: iStock

Dacă este confirmată, descoperirea prezenței genomului virusului atât de devreme în Spania ar putea demonstra că boala ar fi apărut mult mai devreme decât credea comunitatea științifică.

Echipa Universității din Barcelona, care a început să testeze apele reziduale începând cu jumătatea lunii aprilie a acestui an pentru identificarea unor potențiale noi focare, a decis să efectueze și teste pe mostre mai vechi.

Virologii au descoperit inițial că virusul a fost prezent în Barcelona încă din 15 ianuarie 2020, cu 41 de zile înainte ca primul caz să fie confirmat oficial în oraș.

Apoi au făcut teste pe eșantioane prelevate între ianuarie 2018 și decembrie 2019 și au constatat prezența genomului virusului într-unul dintre ele, colectat în 12 martie 2019.

„Nivelurile SARS-CoV-2 erau scăzute, dar au fost pozitive”, a declarat șeful echipei de cercetători, Albert Bosch.

Studiul a fostt trimis și altor cercetători, pentru a fi verificat. Oficialii spun că e prea devreme pentru a trage concluzii definitive.

„Când ai doar un rezultat, vrei întotdeauna mai multe date, mai multe studii, mai multe probe care să-l confirme și care să excludă o eroare de laborator sau o problemă de metodologie”, a spus Joan Ramon Villalbi, reprezentant al Societății pentru Sănătate Publică din Spania, adăugând că există posibilitatea ca proba să fi fost fals pozitivă, din cauza asemănărilor virusului cu alte infecții respiratorii.

Și în Italia, un studiu făcut pe mostre din apele reziduale a arătat că în două orașe au fost descoperite urme ale noului coronavirus încă din decembrie 2019,cu mult înainte de primele cazuri confirmate de țară, potrivit BBC.

În China, primele cazuri de coronavirus au fost confirmate la sfârșitul lunii decembrie. Primul caz din Italia a fost confirmat la mijlocul lunii februarie.

sursa: www.digi24.ro

Trump spune că întâlnirea cu Zelenski va avea loc „săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare”

Trump spune că se așteaptă ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să poată veni la Washington „săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare” pentru a semna un acord cu SUA privind mineralele de pământuri rare ale Ucrainei, relatează BBC.

El adaugă că nu este sigur când se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, deși a spus anterior că ar putea avea loc în Arabia Saudită. „Nu știu când vom vorbi”, a spus el. „La un moment dat mă voi întâlni cu președintele Putin”.

Amintim că Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a sosit, luni, la Casa Albă pentru discuţii cu preşedintele american Donald Trump despre perspectivele de încheiere a războiului din Ucraina, în contextul unor diferenţe puternice de viziune. Macron, primul lider european care este primit la Casa Albă de când  Trump şi-a început al doilea mandat, va încerca să-l convingă pe preşedintele SUA să nu grăbească încheierea unui acord de pace în Ucraina cu orice preţ.

Ulterior, Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că întâlnirea sa cu omologul american, Donald Trump, a fost „foarte bună” şi „foarte prietenoasă”, într-un moment de tensiune în legătură cu decizia Washingtonului de a negocia direct cu Moscova, peste capul europenilor şi al Kievului, pentru a pune capăt războiului din Ucraina, informează EFE şi AFP.

Clădirea Parlamentului, iluminată în culorile drapelului ucrainean, la trei ani de război în Ucraina

Clădirea Parlamentului Republicii Moldova este iluminată, în această seară, în culorile drapelului Ucrainei, în semn de solidaritate și susținere a poporului țării vecine. Acțiunea marchează trei ani de la invazia la scară largă în Ucraina a Rusiei, transmite MOLDPRES.

Tot în această seară, în scuarul Parlamentului a fost organizat un flashmob. Deputați, angajați ai Secretariatului Parlamentului și un grup de copii au aprins lumânări, plasându-le sub formă de cifra 1096, ceea ce reprezintă numărul de zile de la începutul agresiunii ruse nedrepte și neprovocate împotriva Ucrainei.

Participanții la eveniment au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor războiului, au transmis mesaje de pace și gânduri bune către familiile care au pierdut oameni dragi în războiul din Ucraina.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a condamnat războiul nedrept din Ucraina, adresând un mesaj de susținere a poporului ucrainean, care luptă eroic cu agresorul, de sprijin pentru independența și integritatea teritorială a țării vecine, de pace justă pentru Ucraina.

„De trei ani, zi de zi, Ucraina luptă cu vitejie, demnitate pentru democrație, libertate, suveranitate și pace. De trei ani, ucrainenii mor, fiind uciși de ruși, pentru că nu vor să-și cedeze țara și pentru că sunt patrioți. Suntem martorii unui război nedrept, martorii a trei ani de invazie ilegală, imorală, am tot dreptul să spun criminală a Rusiei și asta pentru că un individ cu ambiții de putere nemăsurate vrea să instaureze în Ucraina «ruskyi mir» și să refacă un imperiu. Moldova va fi alături de Ucraina cât timp va fi nevoie. Glorie tuturor eroilor căzuți pentru apărarea democrației, libertăților și valorilor occidentale comune, de care noi cu toții ne bucurăm”, a menționat Igor Grosu.

Ucraina a fost atacată de Federația Rusă la 24 februarie 2022. De la începutul războiului, Republica Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor din Europa. În această perioadă, refugiații au beneficiat, în țara noastră, de asistență socială, medicală, educațională și posibilitatea de a se angaja în câmpul muncii.

Arestat după 15 ani de la crimă: Este acuzat de viol și omorul unui bebeluș

Alexei Cotorobai, fratele lui Gheorghe Cotorobai, bărbatul condamnat la detenţie pe viaţă pentru omorul Anei-Maria Guja, tânăra însărcinată de la Orhei, a fost plasat în arest preventiv. Potrivit Procuraturii Generale, bărbatul este acuzat de viol și omorul unui bebeluş de zece luni, comis în urmă cu 15 ani.

Informația a fost oferită de reprezentanții Procuraturii ca urmare a unei investigații jurnalistice referitoare la omorul unui copil de 10 luni, comis în raionul Telenești cu mai mulți ani în urmă.

În cadrul urmăririi penale, care a durat câteva luni, fiind exercitată de către Procuratura Generală, Procuratura raionului Telenești, cu suportul ofițerilor din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP, au fost efectuate un spectru larg de acțiuni, în urma cărora a fost inițiată procedura de revizuire a cauzei penale în care inculpata (mama copilului) a fost achitată pentru comiterea infracțiunii imputate, iar cauza penală pe faptul omorului copilului a fost reluată pentru continuarea investigațiilor.

Prin urmare, suspectului i-a fost înaintată învinuirea în comiterea infracțiunii de omor și viol, acesta fiind plasat în arest preventiv.

„În scopul respectării principiului confidențialității urmăririi penale, la moment nu putem oferi alte detalii pe caz, acestea urmând a fi prezentate după terminarea urmăririi penale”, se mai precizează în comunicatul Procuraturii Generale.

Doliu. S-a stins din viață scriitorul Andrei Burac
Articolul anterior
Din 1 iulie, primii turiști moldoveni pot merge la odihnă în Turcia
Articolul următor
Close menu