Val de căldură în Europa, la sfârșitul verii

Pompierii din Grecia s-au luptat cu peste 200 de incendii în ultimele 48 de ore, spun oficialii, în timp ce zonele din sudul Europei se confruntă cu un val de căldură la sfârșitul verii, care a doborât o serie de recorduri și a declanșat alerte roșii în Franța și Italia, informează The Guardian.

Incendiile din Grecia, care au ucis 20 de persoane în ultimele trei zile, au scăpat de sub control chiar la nord-vest de Atena și în nord-estul țării. Autoritățile au avertizat că vânturile puternice și căldura riscă să alimenteze mai mult pericolul și au cerut vigilență extremă.

Pompierii au fost chemați să abordeze 355 de incendii în ultimele cinci zile, a declarat miercuri ministrul grec al protecției civile, Vassilis Kikilias, inclusiv 209 care au început în ultimele 48 de ore. El a spus că au fost cele mai proaste condiții de când Grecia a început să colecteze date meteorologice și să emită o hartă a riscului de incendiu.

Zonele mari au fost plasate la nivelul cinci, cel mai mare risc de incendiu, de șapte ori în acest an, dublu față de totalul pentru 2021 și de șapte ori față de 2012. Un incendiu care a izbucnit marți și a avansat pe un munte spre parcul național Parnitha, la nord-vest de Atena, a înăbușit capitala cu fum și cenușă și a forțat evacuarea unor cartiere întregi, a caselor de bătrâni și a unei tabere de migranți.

În apropierea orașului-port din nord-estul Alexandroupolis, în apropiere de granița cu Turcia, autoritățile încercau să identifice 18 cadavre, despre care se presupune că ar fi migranți, descoperite marți, în timp ce pompierii se luptau cu cel mai mare incendiu din țară. Un procuror al Curții Supreme a ordonat o anchetă pentru a stabili dacă nu cumva există grupuri de piromani care acţionează în regiune, după ce oficialii guvernamentali au spus că incendiul a început în 15 locuri diferite, creând un front vast. Franța, Germania, Suedia, Croația, Cipru, România și Republica Cehă au trimis pompieri și echipamente, inclusiv avioane și elicoptere, pentru a ajuta Grecia să lupte împotriva incendiilor, a transmis Uniunea Europeană.

Dincolo de granița cu Turcia, autoritățile au închis temporar calea de navigație cheie din Strâmtoarea Dardanele, care leagă Marea Egee și Marea Neagră, pentru a permite elicopterelor și avioanelor să se alimenteze cu apă pentru a stinge un incendiu care a avut loc în zonă timp de două zile. Autoritățile din provincia Çanakkale au evacuat o casă de îngrijire pentru bătrâni și peste 1.250 de persoane din nouă sate și au închis o autostradă.

Peste 80 de persoane au fost tratate în spitalele din apropiere pentru efectele inhalării fumului. Biroul meteorologic al Franței a raportat cea mai ridicată temperatură medie a țării la sfârșitul verii, măsurată în 30 de stații meteorologice, de când a început să țină evidențe în 1947. Orașul sudic Toulouse a înregistrat miercuri cea mai ridicată temperatură vreodată, la aproape 41 de grade Celsius, la fel ca zeci de orașe și sate mai la est, inclusiv Narbonne, Carcassonne și Millau, cu câteva apropiindu-se sau chiar depășind 43 de grade Celsius.

Pompierii din Spania au stabilizat cea mai mare parte a unui incendiu imens care a făcut ravagii de mai bine de o săptămână în Tenerife, forțând evacuarea a 12.000 de oameni și arzând 15.000 de hectare de pământ, aproximativ 7% din suprafața insulei. Câteva mii de rezidenți s-au întors acum la casele lor, a declarat șeful de urgențe al Insulelor Canare, Manuel Miranda.

„Nu este încă sub control, departe de asta, dar cea mai mare parte este stabilizată. A fost o bătălie extrem de dificilă”, a spus el. Mai multe incendii au fost semnalate și în Italia, inclusiv în apropierea stațiunii de pe litoral, Sanremo.

Alerte roșii de căldură, care semnifică un risc atât pentru oamenii sănătoși, cât și pentru cei cu probleme sau pentru oamenii în vârstă, au fost emise pentru 17 dintre cele 27 de orașe principale ale țării, inclusiv Roma, Milano, Florența și Veneția. Oamenii de știință au spus că evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, seceta și inundațiile, vor deveni frecvente, mai intense și mai durabile din cauza schimbărilor climatice induse de om.

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Premieră în Ucraina! O școală din regiunea Odesa renunță la așa numita ”limba moldovenească” și trece la predare în limba română
Articolul anterior
Avionul lui Prigojin nu a avut nicio problemă și a arătat normal pe radar până în ultimele 30 de secunde
Articolul următor