Vali Boghean și Ion Suruceanu îi îndeamnă pe moldoveni să iasă la vot

În ajunul alegerilor parlamentare, Vali Boghean și Ion Suruceanu au venit cu mesaje în care îi îndeamnă pe moldoveni să iasă la vot, pe 11 iulie, deoarece doar astfel își pot influența viitorul și își pot apăra drepturile.

Totodată, artiștii și-au exprimat părerea despre unii colegi de breaslă de-ai lor care își sacrifică numele participând în campanii electorale.

„Un îndemn.

Sunt de părere că artistul nu trebuie să fie doar o imagine, un ambalaj. Un artist autentic este și o voce care transmite durerile neamului din care face parte, artistul este oglinda poporului pe care-l reprezintă”, susține Vali Boghean..

,,Întrebarea e dacă trebuie oare să se implice în viața politică sau mai bine să-și caute de treabă, să nu riște să-și supere și piardă din public?

M-am gândit de multe ori dacă este corect sau nu să am o poziție clară față de situația politică din țară și concluzia la care am ajuns e că în afară de artist și responsabilitatea pe care o port față de voi, publicul meu, în primul rând sunt om și vreau să trăiesc cu demnitate.

Aș putea să-mi văd de treaba mea și ca mulți alți colegi de-ai mei să-mi fac un ban de pâine cântând pe la nunți, corporative, concerte electorale etc., dar simt cum un urlet se rupe din interior și nu pot să tac, nu pot trece cu vederea când văd cum am ajuns să ne vindem demnitatea pe pomeni electorale.

Oameni care trăiesc fără apă caldă, fără canalizare, fără salarii, fără medicamente, fără drumuri, oameni care ani de zile au fost sclavi, purtați pe drumuri și batjocoriți, tratați ca niște fiare sunt gata să se bată pentru câteva pomeni electorale, sunt gata să voteze orice li se cere pentru niște copeici aruncate pe jos.

Să creadă în toate poveștile pe care le spun unii concurenți despre care se știe că sunt niște hoți obraznici, niște potlogari, care sug fără milă și din diasporă, și din cei rămași acasă, care mimează suferința când au nevoie și cerșesc mila pe la porți.

Oare n-are neamul meu demnitate, oare n-au mai rămas acolo, în sufletul nostru, măcar câteva grame de onoare? Atât de ieftini am devenit? Oare câteva kg de produse aruncate peste gard și câteva sute de lei dați pe sub poartă, oare sperietorile electorale vechi *ca papucii lui Lenin* fac mai mult decât viitorul nostru și al copiilor noștri, decât o viață în siguranță aici? Oare chiar atât de orbi să fim?

Neamule, pe 11 iulie te îndemn să ne adunăm forțele și cu demnitate să depășim orgoliile, prostia, minciunile, manipulările, propaganda, să ne ridicăm demni și s-o spunem tare: Neamul meu merită ceva mai bun!”, scrie Vali Boghean.

Și interpretul Ion Suruceanu a venit cu un îndemn pentru cetățeni: „Mă adresez către dumneavoastră, oameni de bună-credință, de la mic și până la mare.

Ziua de 11.07.2021 să devină o zi istorică a Republicii Moldova. Să le spunem NU! celor care, pe parcursul a două decenii și jumătate, și-au bătut joc de acest popor și de această țară.

Mă adresez mai ales tinerilor. Viitorul vă aparține. Nu uitați și de vorba ceea din bătrâni: „După cum îți vei așterne, așa vei dormi”.

Un sfert de veac am trăit numai cu promisiunile lor. AJUNGE!!! E timpul să construim împreună o ȚARĂ PROSPERĂ și MODERNĂ pe care o merităm cu toții. Vă îndemn să ieșim cu toții la vot”, a scris maestrul.

Veste proastă pentru sportul din Republica Moldova! Țara noastră riscă să piardă un sportiv calificat la Jocurile Olimpice. Acuzații de dopaj

Veste proastă pentru sportul din Republica Moldova. Calificată la Jocurile Olimpice de Vară, ce vor fi găzduite în acest an, de capitala Franței, Paris, Alisa Glinska, participantă la echitație, riscă să fie descalificată, scrie evz.ro.

Sportiva a fost testată pozitiv la dopaj cu substanțe Clasa S5 (diuretice și agenți de mascare).

Glinka a fost testată pozitiv la Finala Cupei Mondiale 2024 de la Riyadh, la scurt timp după ce a născut al cincilea copil. A obținut un scor de 62.873% în Grand Prix, nereușind să se califice pentru freestyle. Suspendată din 22 mai 2024, Glinka este stabilită în Germania, alături de Rudolf Widmann. Eurodressage a încercat să o contacteze pe Glinka, dar nu a primit niciun răspuns.

Basarabia a obținut un loc individual pentru Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, dar Glinka ar putea pierde șansa de a concura dacă suspendarea ei nu este ridicată. Federația Ecvestră din Moldova poate aloca locul următorului călăreț calificat, cu condiția ca acesta să fi obținut scorurile necesare: un minim de 67% de două ori, de la un judecător L4 și ca medie de la toți judecătorii într-un test Grand Prix la două evenimente CDI diferite, între 1 ianuarie 2023 și 24 iunie 2024, după cum anunță jurnal.md.

Pe de altă parte, luna trecută s-a înregistrat o performanță istorică pentru sportul din Republica Moldova. Jucătorul de tenis de masă Vladislav Ursu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, din această vară.

O calificare istorică

Este pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice când un sportiv din Molodova reprezenta țara la această probă, după cum se preciza într-un comunicat al Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Republica Moldova are 14 sportivi calificați la Jocurile Olimpice de Vară de la Paris: Anastasia Nichita, Irina Rîngaci, Victor Ciobanu, Valentin Petic, Mariana Draguțan (toți – lupte), Serghei Tarnovschi, Daniela Cociu, Maria Olărașu (toți – canoe), Dan Olaru (tir cu arcul), Alisa Glinka (echitație), Anna Dulce (tir), Marin Robu (haltere), Zalina Marghieva (atletism) și Vladislav Ursu (tenis de masă), conform diez.md.

Primul sportiv moldovean calificat la Jocurile Olimpice din 2024 a fost Dan Olaru, la proba tir cu arcul. Anterior, acesta ne-a mai reprezentat țara la Jocurile Olimpice de la Londra (2012) și la cele de la Tokyo (2021), la aceeași probă.

Un tânăr din nordul țării a dispărut. Apropiații spun că acesta are telefonul deconectat, iar rețelele de socializare îi sunt blocate

Un tânăr este căutat cu disperare de rude după ce a dispărut aseară, scrie tvn.md.

Potrivit informațiilor postate pe Facebook, acesta și-a sunat apropiații că pornește cu o mașină din satul Cubolta spre Sîngerei, dar așa și nu a ajuns.

Autorul postării susține că tânărul are telefonul deconectat iar rețelele de socializare sunt blocate.

Băiatul nu are probleme de sănătate, ieșea cu prietenii dar anunța familia. Ieri a postat video TIK TOK în dispoziție perfecta, fără a da careva bănuieli. Probleme în familie nu a fost de a avea motive de supărare, sau de a nu veni acasă. A anunțat telefonic că s-a pornit spre casă cu o mașină”, este menționat în postare.

Dragan Adrian, 17 ani

Îmbrăcat în haina din poză, pantaloni sport.

Înălțimea 1.65.

Cine cunoaște careva informații, este rugat să apeleze la numărul de telefon: 061289801

Moldovenii sunt obligaţi să declare transcrierea actelor de stare civilă înregistrate în străinătate

Cetăţenii Republicii Moldova care au înregistrat acte de stare civilă la organele competente ale ţărilor străine, au obligaţia să declare transcrierea acestora, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului de stare civilă ori a copiei sau extrasului de pe actul de stare civilă.

Actele oficiale emise de către autorităţile altor state sunt recunoscute în Republica Moldova numai dacă sunt supralegalizate (legalizare consulară) sau apostilate şi traduse, dacă nu este stabilit altfel prin tratat/convenţie/acord la care Republica Moldova este parte.

Pe teritoriul Republicii Moldova sunt recunoscute fără a fi supralegalizate sau apostilate documentele de stare civilă emise în străinătate, după cum urmează:

1. Extrasele multilingve de pe actele de naștere, căsătorie și deces emise de către organele competente ale următoarelor state străine: Bosnia și Herțegovina, Confederația Elvețiană, Marele Ducat al Luxemburgului, Muntenegru, Regatul Belgiei, Regatul Spaniei, Regatul Țărilor de Jos, Republica Bulgaria, Republica Capului Verde, Republica Croația, Republica Turcia, Republica Estonia, Republica Federală Germania, Republica Franceză, Republica Italiană, Republica Lituania, Republica Macedonia, Republica Polonă, Republica Portugheză, Republica Serbia, Republica Slovenia, România;

2. Documentele emise de către statele membre la Convenţia cu privire la asistenţa juridică şi raporturile juridice în materie civilă, familială şi penală: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina şi Uzbekistan;

3. Documentele statelor cu care Republica Moldova are încheiate tratate bilaterale, inclusiv prin succesiune: Letonia, Lituania, România, Republica Cehă, Republica Slovacă, Republica Ungaria, Georgia.

Actele/documentele ce vizează fapte de stare civilă, produse în condiţiile legislaţiei statelor străine şi care se confirmă prin înscrisuri oficiale, eliberate de către autorităţile străine cu caracter religios, notarial, privat (contracte, hotărâri ale instanţelor judecătoreşti/curţilor, etc.), nu se supun procedurii de transcriere. Acestea se recunosc valabile pe teritoriul Republicii Moldova cu condiţia supralegalizării sau apostilării lor în modul stabilit, dacă tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte nu prevăd altfel şi se prezintă la organele competente din Republica Moldova pentru a fi luat drept bază la apariţia, modificarea sau încetarea raporturilor civile/familiale, în cazul recunoaşterii faptului căsătoriei potrivit legislaţiei Republicii Moldova.

Imagini rare! Penelope Cruz și Javier Bardem, fotografiați în Sardinia alături de cei doi copii
Articolul anterior
Morgenshtern și-a cerut în căsătorie iubita, purtând doar o pereche de chiloți nude
Articolul următor