Vântul a devenit, de ieri de la prânz, prima sursă de electricitate a României

De ieri de la prânz, în condiţiile vântului puternic, eolienele produc aproape de capacitate maximă şi sunt constant prima sursă de generare în România, transmite economica.net. În aceste condiții, preţurile în piaţă coboară, iar România exportă semnificativ electricitate.

separator
Turbinele eoliene au fost prima sursă de generare de energie electrică a ţării, de ieri de la ora 11.00, potrivit datelor Transelectrica, pe fondul vântului puternic din mare parte a ţării.

De la acea oră, eolienele produc constant peste 2.500 MW, atingând chiar şi 2.800 MW aseară la ora 19.00, deci în orele de vârf de consum de seară.

În eolian, în România sunt instalate capacităţi de circa 3.000 MW, cea ce înseamnă că aproape toate parcurile eoliene au produs energie electrică la capacitate maximă.

Astfel că, de când bate vântul puternic, România exportă constant şi masiv energie electrică, la puteri orare care au atins şi 1.200 MW.

Aportul semnificativ al eolianului a coborât semnificativ preţurile în piaţa spot cuplată şi, situaţie rară, în România preţurile au coborât sub cele din Cehia, în condiţiile în care şi acolo intră energie din surse regenerabile din reţeaua germană. Mai mult, în condiţiile în care, pe fiecare interval orar al zilei România exportă energie pe graniţa cu Ungaria, producătorii din România au coborât şi preţul zonei. Preţul mediu ponderat de închidere a Pieţei pentru Ziua Următoare (tranzacţii de ieri, cu livrare azi), a fost de 36 de euro/MWh în România, şi de 43 de euro în fiecare dintre pieţele cu care este cuplată țara,  Ungaria, Cehia şi Slovacia, mai scrie economica.net.

În Chișinău, s-a deschis un Centru nou de reabilitare medicală
Articolul anterior
Cum să fierbi corect lintea? Iată cu ce alimente o poţi combina
Articolul următor
Alte articole interesante