Veste uimitoare! După 4 ani de ”chinuri”, Arena Chișinău se deschide chiar în ajun de Crăciun cu un concert în susținerea Ucrainei

După 4 ani de construcții Arena Chișinău se va deschide chiar în ajunul Crăciunului pe stil nou, 24 decembrie. Primul concert va fi susținut de trupa ucraineană, Okean Elzy, scrie unimedia.md.

„Chișinău Arena se inaugurează cu un concert istoric al Okean Elzy în susținerea Ucrainei! Pe 24 decembrie, în ajun de Crăciun”, a anunțat un deputat PAS.

Pentru darea în exploatare a Arenei Chișinău mai sunt necesari circa 700.000 de euro pentru amenajarea căilor de acces. Guvernul încă nu a decis ce va face, fiind acum în discuții cu investitorul în vederea modificării unor prevederi ale contractului, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu.

Arena Chișinău a fost ridicată pe o suprafață de 10 hectare. Lucrările de construcție au fost efectuate de o companie din Turcia, în baza parteneriatului public-privat. Aceasta trebuia să fie inaugurată pe 1 mai 2020, lucru care nu s-a mai întămplat. Data inițială de dare în exploatare a lucrărilor era 14 octombrie 2019, de Hramul orașului Chișinău.

Lucrările de construcție au fost lansate oficial în pe data de 14 octombrie, 2018. 

Rusia spune că „nu poate accepta” acordul de armistițiu în varianta propusă de SUA

Rusia spune că ia în considerare în mod serios propunerile SUA privind încheierea războiului din Ucraina, dar că „nu poate accepta” acordul de armistițiu în forma actuală propusă de președintele Donald Trump, relatează Daily Mail.

Moscova a reiterat faptul că dorește ca SUA să țină cont de ceea ce Rusia socotește drept cauzele fundamentale ale conflictului, a declarat marți un diplomat rus pentru presa rusă.

„Luăm foarte în serios modelele și soluțiile propuse de americani, dar nu le putem accepta pe toate în forma lor actuală”, a declarat viceministrul de externe Serghei Riabkov.

„Din câte observăm, nu există în ele loc pentru cerința noastră principală, și anume să rezolvăm problemele legate de cauzele profunde ale acestui conflict”, a spus el, într-un interviu acordat revistei „International Affairs”.

„Sunt total absente, or asta trebuie soluționat”, a subliniat el.

Trump i-a mustrat duminică atât președintele rus Vladimir Putin, cât și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, exprimându-și frustrarea față de faptul că luptele continuă într-un război pe care promisese să-l oprească rapid.

Trump a insistat că se înregistrează progrese în negocieri, dar a spus că va lua în considerare impunerea de noi sancțiuni  dacă va considera necesar, pentru a pune presiune asupra Moscovei.

De asemenea, el l-a acuzat pe Zelenski că a încercat să se retragă dintr-un acord cu SUA privind accesul la resursele minerale ale Ucrainei.

Ucraina a avut o primă rundă de consultări cu SUA cu privire la ceea ce el a spus că este cea mai recentă versiune a acordului privind minereurile, a declarat marți ministrul ucrainean de externe Andrii Sibiha.

Putin a refuzat practic o propunere a SUA privind o încetare imediată și totală a focului de 30 de zile.

De asemenea, o încetare parțială a focului în Marea Neagră, care ar putea permite transporturi mai sigure, nu a fost implementată din cauza condițiilor impuse de negociatorii de la Kremlin.

Rusia tărăgănează un acord în Marea Neagră în scopul de a „frâna eforturile pentru o încetare generală a focului și a extrage concesii suplimentare de la Occident”, potrivit unei analize publicată luni de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank din Washington.

Zelenski s-a exprimat tranșant în analiza sa asupra evoluțiilor în mesajul său zilnic de duminică seara.

„Moscova își bate joc în mod flagrant de eforturile partenerilor noștri de a promova o agendă de pace”, a spus el.

Putin a exclus anterior o întrerupere temporară a ostilităților, motivând că de aceasta ar beneficia doar Ucraina și aliații săi occidentali, în măsura în care ar permite armatei ucrainene să-și refacă arsenalele.

El a insistat că Moscova dorește un acord cuprinzător care să asigure o soluționare definitivă a războiului din Ucraina.

34 de oameni au murit în accidente rutiere de la începutul anului. Viteza excesivă e printre cauzele principale

Treizeci și patru de oameni au murit în accidentele rutiere produse în Moldova în primele trei luni ale acestui an. Inspectoratului General de Poliție precizează că în perioada menționată s-au produs 371 de accidente, aceasta fiind cea mai mică rată din ultimul deceniu, transmite IPN.

A descrescut și numărul persoanelor decedate în accidente rutiere. Anul trecut, în aceeași perioadă, 41 de oameni și-au pierdut viața în accidente.

Cele mai multe cazuri de deces s-au înregistrat în anii 2016, 2018 și 2020. În fiecare dintre acești ani, în primele trei luni, în accidente rutiere au murit câte 63 de oameni.

Viteza excesivă, neadaptarea acesteia la condițiile meteo, neatenția șoferilor, conducerea în stare de ebrietate, neacordarea priorității legale pietonilor sunt principalele cauze ale accidentelor rutiere.

„Reducerea numărului accidentelor rutiere şi a consecințelor acestora reprezintă o prioritate pentru Poliție”, notează IGP.

Transnistria va interzice propaganda relațiilor sexuale netradiționale

Transnistria a pregătit un proiect de lege privind interzicerea propagandei relaţiilor sexuale netradiţionale, refuzului procreării şi schimbării sexului. Pachetul de amendamente la legi, elaborat de un grup de deputaţi ai Consiliului Suprem, a fost aprobat de Comisia pentru educaţie, asociaţii publice şi mass-media, transmite Știri.md cu referire la infotag.md.

„Lucrăm cu acest subiect de mult timp. Cu toţii avem ocazia să observăm ce se întâmplă în Europa, ce se întâmplă în lume cu aceste direcţii. De aceea, considerăm că este de datoria noastră să interzicem prin lege propaganda acestor lucruri pe teritoriul Transnistria!”, a declarat Igor Buga, unul dintre autorii iniţiativei. 

Se propune introducerea răspunderii administrative pentru propaganda valorilor netradiţionale în rândul copiilor şi adulţilor, inclusiv prin intermediul mass-mediei şi reţelelor de informare şi telecomunicaţii. Iniţiativa va fi examinată în primă lectură la următoarea sesiune plenară din 9 aprilie.

Colaps în sistemul medical din Germania din cauza unui virus. Copiii sunt în mare pericol
Articolul anterior
UE acordă milioane de euro pentru reabilitarea căilor ferate din Moldova
Articolul următor
Close menu