Vești alarmante! Numărul microplasticelor de pe fundul mării s-a triplat

Cantitatea totală de microplastice de pe fundul oceanelor s-a triplat în ultimele două decenii, cu o progresie care corespunde tipului și volumului de consum de produse din plastic de către societate.

Vești îngrijorătoare! Numărul microplasticelor de pe fundul mării s-a triplat în ultimii 20 de ani

Aceasta este principala concluzie a unui studiu elaborat de Institutul de Știință și Tehnologie a Mediului din cadrul Universității Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) și de Departamentul de Mediu Construit al Universității din Aalborg (AAU-BUILD), care oferă prima reconstrucție de înaltă rezoluție a poluării cu microplastice din sedimentele obținute în nord-vestul Mării Mediterane.

În ciuda faptului că fundul mării este considerat ca fiind locul final pentru microplasticele care plutesc la suprafața mării, nu se cunoaște evoluția istorică a acestei surse de poluare în compartimentul sedimentar și, în special, rata de sechestrare și de îngropare a microplasticelor mai mici pe fundul oceanului.

Acest nou studiu, publicat în revista Environmental Science and Technology, arată că microplasticele sunt reținute nealterate în sedimentele marine și că masa de microplastice sechestrată în fundul mării, imită producția globală de plastic din 1965 până în 2016.

Fundul mării, locul final pentru microplasticele care plutesc la suprafață

„Concret, rezultatele arată că, începând cu anul 2000, cantitatea de particule de plastic depusă pe fundul mării s-a triplat și că, departe de a scădea, acumularea nu a încetat să crească, mimând producția și utilizarea globală a acestor materiale”, explică cercetătoarea ICTA-UAB Laura Simon-Sánchez.

Cercetătorii explică faptul că sedimentele analizate au rămas nealterate pe fundul mării de când au fost depuse, cu zeci de ani în urmă.

„Acest lucru ne-a permis să vedem cum, începând cu anii 1980, dar mai ales în ultimele două decenii, a crescut acumularea de particule de polietilenă și polipropilenă provenite din ambalaje, sticle și filme alimentare, precum și de poliester din fibre sintetice din țesăturile de îmbrăcăminte”, explică Michael Grelaud, cercetător ICTA-UAB.

Cantitatea acestor trei tipuri de particule ajunge la 1,5 mg per kilogram de sedimente colectate, polipropilena fiind cea mai abundentă, urmată de polietilenă și poliester, scrie EurekAlert.

În ciuda campaniilor de sensibilizare cu privire la necesitatea de a reduce plasticul de unică folosință, datele din înregistrările anuale ale sedimentelor marine arată că suntem încă departe de a realiza acest lucru. Politicile la nivel global în acest sens ar putea contribui la ameliorarea acestei probleme grave.

Sedimentele analizate au rămas nealterate pe fundul mării de când au fost depuse

Deși microplasticele mai mici sunt foarte abundente în mediul înconjurător, constrângerile legate de metodele analitice au limitat dovezile solide privind nivelurile de microplastice mici în studiile anterioare care au vizat sedimentele marine.

În acest studiu, s-a investigat starea de degradare a particulelor îngropate și s-a constatat că, odată prinse în fundul mării, acestea nu se mai degradează, fie din cauza lipsei de eroziune, de oxigen sau de lumină.

„Procesul de fragmentare are loc mai ales în sedimentele de pe plajă, la suprafața mării sau în coloana de apă. Odată depus, degradarea este minimă, astfel încât materialele plastice din anii 1960 rămân pe fundul mării, lăsând acolo semnătura poluării umane”, spune Patrizia Ziveri, profesor ICREA la ICTA-UAB.

Carota de sedimente investigată a fost colectată în noiembrie 2019, în cadrul unei expediții care a mers de la Barcelona până la coasta Deltei Ebro, în Tarragona, Spania. Grupul de cercetare a selectat Marea Mediterană de vest ca zonă de studiu, în special Delta Ebro, deoarece râurile sunt recunoscute ca puncte fierbinți pentru mai mulți poluanți, inclusiv microplastice.

ATENȚIE, nu vă jucați cu focul! Risc sporit de izbucnire a incendiilor de vegetație

IGSU avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației uscate. Potrivit specialiștilor în perioada vremii cu temperaturi ridicate, cu umiditate redusă și vânt, cetățenii trebuie să respecte regulile antiincendiare, pentru evitarea producerii incendiilor de vegetație. În astfel de condiții meteorologice, orice scânteie poate provoca incendii pe suprafețe mari cu pagube semnificative pentru sectorul locativ și cel agricol, informează unica.md cu referire la un comunicat al IGSU.

În acest context, oamenii sunt rugați să se abțină de la utilizarea focului în preajma lanurilor, spațiilor forestiere, precum și locurilor de agrement cu scopul prevenirii izbucnirii incendiilor pe arii extinse. Totodată, cetățenii sunt îndemnați să nu dea foc vegetației uscate și gunoiului menajer în vederea curățirii terenurilor agricole și gospodăriilor.

De asemenea, maturii sunt îndemnați să acorde atenție maximă copiilor și să nu le permită jocul cu focul pentru evitarea producerii incendiilor și altor situații excepționale.

Mai mult, în perioada secerișului, angajații IGSU avertizează lucrătorii sectorului agricol despre necesitatea respectării regulilor antiincendiare. Potrivit pompierilor, la lucrările de recoltare se admite numai tehnica care a fost supusă testării și corespunde cerințelor tehnice stabilite. Totodată, procesul de recoltare trebuie să fie organizat cu divizarea masivelor în sectoare cu aria de maxim 30 ha, cu delimitarea acestora prin fâșii cosite cu lățimea de minim 6 m și fâșii arate cu lățimea de minim 4 m, eliberate de paie și resturi vegetale.

Angajații Inspectoratului atenționează că alimentarea tehnicii cu carburanți și lubrifianți se va efectua la punctele de alimentare special amenajate, fiind interzis transportul lichidelor combustibile în vase deschise, precum și alimentarea în lanuri sau la distanțe mai mici de 100 m de acestea. Mai mult, pompierii avertizează că fumatul și utilizarea focului deschis pentru distrugerea resturilor de vegetație pe terenuri agricole sunt strict interzise.

Totodată, specialiștii IGSU vor informa lucrătorii care strâng roada de pe lanuri despre riscul incendiilor provocate de arderea paielor sau a altor resturi vegetale pe câmp. În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Potrivit datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale IGSU, în perioada 31 ianuarie – 03 iulie 2024 au fost informate 186 177 de persoane din 2 475 de localități, în scopul prevenirii și combaterii focarele de ardere a vegetației uscate, precum întru asigurarea unui grad înalt de siguranță al cetățenilor și mediul înconjurător.

Anchetă uriașă în România! Mai multe minore dintr-un centru de plasament lucrau dansatoare la bară într-un club 

Este anchetă uriașă la DGASPC Vaslui, după ce două minore instituționalizate au fost filmate cum dansează la bară în cluburi, ca animatoare, scrie realitatea.net

Culmea, una dintre fete ar fi si postat un clip în care dansează în club, însă, la scurt timp, a șters postarea. Și mai grav este că supraveghetorii din centrul in care sunt internate fetele ar știi despre activitatea lor. Nimeni nu a luat, insa, măsuri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, tot ce se poate face, conform legii, este anunțarea Poliției. 

Doi bărbați au căzut din telescaun, în România

Doi bărbați au fost răniți grav în urma unui accident petrecut vineri în stațiunea Parâng, după ce au căzut de la înălțime din telescaun. Incidentul s-a produs între primii doi piloni ai instalației de transport pe cablu, provocând multiple traumatisme celor implicați, scrie realitatea.net.

Conform informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, accidentul a avut loc în cursul dimineții de vineri, într-o zonă frecventată de turiști. „La sosirea salvatorilor, cele două persoane erau conștiente, dar prezentau multiple traumatisme”, se arată în comunicatul oficial al ISU Hunedoara.

„Astăzi, în jurul orei 11:45, Politia Municipiului Petroșani a fost sesizată cu privire la producerea unui accident de muncă, in zona Parâng (soldat cu rănirea a doi muncitori). Din primele verificări, se pare că cei doi bărbați efectuau lucrări de mentenanță la telescaunul Parâng, aflându-se în deplasare cu telescaunul, moment în care s-a rupt cablul de tractare, aceștia căzând pe sol, de la o înălțime de aproximativ șapte – opt metri.

Cei doi bărbați urmează a fi transportați de echipajele de prim-ajutor la o unitate medicală, în vederea acordării îngrijirilor de specialitate. În cauză, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate și sanatate în muncă, respectiv nerespectarea acestor măsuri, ancheta urmând a fi coordonată de procuror din cadrul Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani și ITM Hunedoara”, a transmis IPJ Hunedoara.

O fată prinsă sub dărâmături la Dnipro a supraviețuit miraculos
Articolul anterior
Andra a fost internată în secret. Ce probleme de sănătate a avut soția lui Cătălin Măruță
Articolul următor