Vezi ce interpreți autohtoni au învățat limba română de dragul cântecului!

Republica Moldova este o țară în care limba rusă este ca la ea acasă. Nimeni nu este impus să studieze limba de stat. O faci doar dacă te stimezi pe tine și oamenii care te înconjoară. Un motiv ar fi poziția care o ai în societate. Fiind o persoană publică, trebuie să cunoști limba țării în care trăiești, mai ales dacă anume aici te-ai născut

separator
.

Din păcate mulți dintre artiștii autohtoni sau oamenii din showbiz nu realizează că limba în care vorbesc este deseori o barieră în comunicarea cu presa sau publicul. Limbajul cântecului este universal, dar nu și limba în care vrei să vorbești despre tine sau creația ta. Unii interpreți din generația tânără au învățat foarte bine acestă lecție și chiar dacă au deja un nume în scena muzicală de la noi și nu numai, au decis să comunice mai mult în limba română. Ce i-a motivate să ia acestă decizie și la ce metode de învățat au apelat, am încercat să aflăm de la Pasha Parfeni și Olia Tira.

”Nu am luat lecții și nu mi-am pus ca scop acest lucru. Contează foarte mult anturajul în care te afli. Prietena mea și părinții ei vorbesc foarte frumos și corect românește și atunci când comunic cu ei vreau să o fac și eu în limba română. Dar totul cred că a început acum 3 ani, când am stat la București două luni. Acolo am auzit cum se vorbește corect. Aici, la noi, când nu știi un cuvânt în română îl spui în rusă și lumea te înțelege. De aceea, nu depui efort să cauți și respectiv să înveți cuvântul corect. După ce am revenit acasă, am început să atrag mai multă atenție felului în care mă exprim. De mare ajutor mi-au fost și cântecele pe care le cântăm când ne adunăm cu prietenii. Chiar dacă pare mai puțin credibil, noi foarte des cântăm cântecele Doinei și lui Ion Aldea-Teodorovici și anume cântecele patriotice”, a declarat pentru unica.md Pasha Parfeni.

”Cea mai mare și mai puternică motivație este comunicarea cu publicul. Orice apariție TV sau radio este o provocare și un imbold pentru a învăța să faci lucrurile mai bine. Atunci când îți este greu să găsești un cuvânt pentru a răspunde unui prezentator, te superi pe tine și cauți să înveți acest cuvânt. Uite așa, cu fiecare interviu, apariție public devii mai bună la capitolul comunicare în limba română. Nu am apelat la profesori pentru a învăța limba de stat. Profesori îmi sunt prietenii mei și persoanele care au continuat să vorbească cu mine în română și să mă corecteze acolo unde greșesc”, a spus Olia Tira.

text: Natalia Bodiu

Rusia a declarat stare de urgență în țară după scurgerile masive de țiței în Marea Neagră, ca urmare a eșuării celor două petroliere

Rusia a declarat joi stare de urgenţă la nivel federal din cauza unei scurgeri de ţiţei cauzate de naufragierea celor două petroliere ruseşti în Marea Neagră, a transmis Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, conform Reuters și Agerpres, citate de digi24.ro.

Petrolierele au fost lovite de o furtună pe 15 decembrie. Unul s-a rupt în două, iar celălalt a eşuat. Scurgerile rezultate au acoperit plajele de nisip din Anapa, o staţiune populară, şi au cauzat probleme serioase pentru animale sălbatice, inclusiv păsări marine, delfini şi marsuini. Peste 10.000 de persoane au fost mobilizate pentru operaţiunile de curăţare.

Duminică, două petroliere ruseşti – Volgoneft-212 şi Volgoneft-239 – au eşauat în timpul unei furtuni în apropierea Peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Moscova în 2014. Alt petrolier rus – Volgoneft-109 -, la bordul căruia se aflau 14 persoane, a emis un semnal SOS, la Marea Neagră, în urma unei ”pierderi de carburant”. O persoană a murit, iar alte 26 au fost evacuate, potrivit autorităţilor. Cele două nave se află în Strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia de Crimeea, în apropiere de Anapa. Canalul Telegram Baza a publicat înregistrări video în care apare o plajă acoperită de păcură, păsări înnegrite, blocate la sol, ameţite.

Două persoane și-au pierdut viața în incendii

Potrivit IGSU, nerespectarea regulilor de utilizare a sobelor a făcut două victime în ultimele 24 de ore, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Primul caz a fost înregistrat în dimineața zilei de 26 decembrie, în satul Arionești, Dondușeni, unde un incendiu a izbucnit într-o casă de locuit. Pentru lichidarea arderii la fața locului au intervenit pompierii din cadrul Unității Salvatori și Pompieri Dondușeni și Serviciul Postului Salvatori și Pompieri Otaci. Focul a distrus mai multe bunuri materiale, iar în interiorul camerii a fost depistat cadavrul carbonizat al unui bărbat în vârstă de 89 de ani. În urma cercetărilor efectuate la fața locului, s-a stabilit că gurarul sobei a fost deschis complet, iar cel mai probabil incendiul s-ar fi produs de la o scânteie.

Al doilea caz tragic a avut loc în seara zilei de 26 decembrie, în raionul Dubăsari, satul Pîrîta. Aici, angajații IGSU au fost solicitați să stingă focul, care a cuprins coșul de evacuare a fumului și parțial podul unei case de locuit. În timpul lichidării incendiului, în interiorul unei camere, pompierii au depistat cadavrul unui bărbat în vârstă de 84 de ani. Acesta s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon emanat în urma arderii coșului de fum. Cauzele exacte și circumstanțele cazurilor urmează a fi stabilite de organele de resort.

În vederea evitării producerii incendiilor și a cazurilor tragice în perioada rece a anului, IGSU repetă îndemnul către cetățeni de a respecta cu prudență maximă sobele și alte surse de încălzit. O atenție sporită trebuie acordată persoanelor în vârstă, care trăiesc singure, precum și persoanelor cu nevoi speciale. Astfel, cetățenii sunt rugați să fie empatici și să ofere sprijin și ajutor bătrânilor în procesul de aprindere a focului, dar și pentru gestionarea acestuia, în vederea evitării situațiilor de risc.

Pompierii IGSU atenționează oamenii că o atenție deosebită trebuie acordată procesului de întreținere a sobelor și a coșurilor de fum. Acestea trebuie curățate periodic de funingine sau alte obiecte care pot bloca evacuarea fumului. De asemenea, cetățenii sunt îndemnați să aerisească permanent încăperile în care arde focul în sobă sau funcționează aparatele electrice de încălzit locuințele. Mai mult, este extrem de important ca canalele de evacuare să nu fie obturate, iar sobele și alte surse de încălzit să nu fie puse în funcțiune dacă au defecțiuni.

Potrivit IGSU, de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 1639 incendii în care 103 de persoane inclusiv 3 minori și-au pierdut viața.

Familiile care au copii cu dizabilități severe vor primi compensații la căldură, indiferent de venituri

Familiile care au copii cu dizabilități severe vor primi compensații la căldură, indiferent de venituri. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a explicat, astăzi, că autoritățile au operat modificări pentru luna decembrie, în cazul acestor gospodării: „Ei au explicat că din acel venit mai mare, o bună parte se duce pentru tratamente, servicii de reabilitare”, scrie unimedia.info.

„La moment avem aproximativ 6 mii de modificări pe dosare specifice, anticipăm că numărul va crește, pentru că unele sunt mai complicate și durează.

Plus, pentru decembrie am operat câteva modificări. Spre exemplu, am înțeles în noiembrie că am avut aproximativ 120 de familii în care erau preponderent copii cu dizabilități severe, iar veniturile lor erau mai mari și ei nu s-au calificat pentru a beneficia de compensații. Noi am examinat informația și solicitărie lor și am înțeles că e clar că un venit mai mare într-o familie unde există un copil cu dizabilități severe, nu înseamnă că acel venit e disponibil pentru a achita energia. Ei au explicat că din acel venit mai mare, o bună parte se duce pentru tratamente, servicii de reabilitare și o modificare pentru luna decembrie este că indiferent de venitul gospodăriei dacă în acea gospodărie este o persoană cu dizabilități severe, va beneficia de o compensație, în semn de solidaritate a noastră, a tuturor față de situația familiilor din RM care au în componență păersoane și în special copii cu dizabilități”, a declarat Alexei Buzu.

Cel mai dorit burlac se afişează cu o nouă iubită!
Articolul anterior
Uită de celulită pentru totdeauna!
Articolul următor