În perioada 23-31 martie 2013, se va desfășura cel de-al 13-lea Festival al Filmului Francofon. Evenimentul va avea loc la cinematograful Gaudeamus din Chișinău, dar şi la Tiraspol (26 martie) şi Bălţi (27 martie).
Timp de 9 zile, la Chișinău vor fi proiectate 12 filme recente pentru toate gusturile: de la filme de animaţie la comedii, drame şi filme de acţiune.
Această selecţie variată va onora realizatori francofoni cunoscuţi în lumea cinematografiei: fraţii DARDENNE, Radu MIHAILEANU, Michel HAZANAVICIUS, dar şi Maïwenn.
De asemenea, programul celei de-a 13-a ediţii a festivalului va servi drept ocazie de a descoperi actori puţin cunoscuţi publicului larg, dar recunoscuţi pentru talentul lor: Corinne MASIERO şi Vincent LACOSTE.
Potrivit comunicatului de presă al Alianței Franceze, pe parcursul festivalului vor fi de asemenea înaintate și filmele recompensate de critici, și anume: Le Gamin au vélo de frații DARDIENNE (Premiul Mare la Festivalul de la Cannes în 2011), Les Beaux gosses de Riad SATTOUF (Premiul Cezar pentru cea mai bună primă operă în 2010), Polisse de Maïwenn (Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes în 2011) și Louise Wimmer de Cyril MENNEGUN (Premiul Cezar pentru cea mai bună operă în 2013).
În perioada festivalului va fi difuzat și filmul francez de animație pentru copii Le Chat du Rabbin de Joann SFAR și Antoine DELESVAUX.
Festivalul Filmului Francofn este organizat de Alianţa Franceză din Moldova, cu sprijinul Ambasadei Franţei în Moldova.
Deschiderea oficială a Festivalului va avea loc sâmbătă 23 martie, ora 18:00, la cinematograful Gaudeamus, fiind urmată de proiectarea filmului La Source des femmes de Radu MIHAILEANU.
Natalia Bodiu
O petiție care solicită interzicerea coroanelor funerare nereciclabile, depusă la Ministerul Mediului
O petiție care solicită interzicerea importului, producției și comercializării coroanelor funerare, precum și a componentelor necesare producerii acestora, a fost transmisă astăzi, 31 martie, ministrului Mediului, precum și altor autorități ale statului de către 50 de reprezentanți și reprezentante ale comunității de mediu din Republica Moldova – organizații neguvernamentale, activiști și activiste, comunități etc., precum și organizații ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, scrie ecopresa.md.
Petiția a fost inițiată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu (AJMTEM) în contextul cifrelor alarmante despre volumul de coroane acumulate anual și impactul de mediu al acestora.
Potrivit directoarei executive a AJMTEM, „această solicitare vine și din partea unui număr impunător al populației”. „În numai două zile, un material pe subiectul dat, publicat de Ecopresa, a adunat un număr record de vizualizări, de peste 334.000, iar în majoritatea comentariilor a fost cerută interzicerea acestor articole funerare.”
În acest context, în petiție se cere „crearea unui cadru legislativ care să înceteze producerea, importul și comercializarea coroanelor și compozițiilor florale artificiale (inclusiv a coroanelor funerare, jerbelor și altor aranjamente similare, precum și a tuturor componentelor utilizate pentru confecționarea acestora, cum ar fi flori și frunze artificiale, baze din sârmă, burete floral sintetic și alte materiale nereciclabile), în scopul protejării mediului și sănătății publice.”
De asemenea, ca măsură suplimentară indispensabilă, au fost propuse promovarea utilizării florilor naturale și a altor alternative ecologice, precum și implementarea unor campanii de informare și educare a populației privind impactul negativ al coroanelor artificiale asupra mediului și sănătății.
În contextul prezentat de petiție se menționează că „anual, numai în cimitirele din Chișinău, sunt aduse de către vizitatori peste 25.000 de coroane sau confecții funerare din plastic, care, după o anumită perioadă, devin deșeuri ce necesită a fi evacuate. Aceste coroane sunt realizate din materiale nereciclabile, precum plastic de calitate inferioară, sârmă și burete floral sintetic, ceea ce le face imposibil de reciclat.”
Mai mult, gestionarea acestor deșeuri reprezintă o provocare majoră pentru autoritățile locale. Nu există agenți economici specializați în colectarea, depozitarea, prelucrarea sau reciclarea coroanelor și compozițiilor florale din plastic.
În același timp, serviciile de colectare a deșeurilor din capitală nu le mai acceptă, forțând administrațiile cimitirelor să le depoziteze pe termen nedeterminat pe teritoriul acestora. În afara municipiului Chișinău, situația este și mai gravă – articolele funerare sunt aruncate direct în gropile de gunoi neautorizate.
Din punct de vedere al impactului de mediu, articolele funerare din materiale nereciclabile sunt considerate produse cu cel mai înalt prag de degradare și poluare cu plastic. Acestea rămân în mediul înconjurător pentru perioade îndelungate, contribuind la poluarea solului și a apei. În timp, microcompușii și nanoparticulele rezultate din degradarea acestor materiale pot pătrunde în sol, apă și aer, afectând grav și ireversibil sănătatea umană și mediul înconjurător.
Astfel, lipsa soluțiilor eficiente de tratare a acestor deșeuri afectează imaginea cimitirelor și reprezintă un risc pentru sănătatea publică.”
O minoră a ajuns la spital după ce o mașină s-a ciocnit cu o ambulanță, la Sângerei
Coliziune cu implicarea unei autospeciale medicale, la Sângerei. O manevră neasigurată ar fi fost cauza impactului, iar o minoră a ajuns la spital, scrie echipa.md.
Mai exact, totul s-a întâmplat în după-amiaza de 30 martie, în apropiere de drumul de acces spre localitatea Țambula, din raionul Sîngerei. conform informațiilor oferite de cître ofițerul de presă al Inspectoraturlui de poliție local, Lilia Harea, în jurul orei 17:00 forțele de ordine au fost alertate despre faptul că, un automobil s-a tamponat cu ambulanță pe traseu. La fața locului imediat s-au deplasat oamenii legii fiind solicitată și intervenția medicilor.
Ajunși, polițitii au stabilit preliminar că, un tânăr de 23 de ani, deplasându-se la volanul unui automobil în habitaclul căruia avea în calitate de pasageri o minoră de 16 ani, dar și doi tineri de 20 de ani, în circumstanțe deocamdată neclare, ar fi ieșit la depășire pe banda de contrasens acolo unde s-a tamponat frontal cu o ambulanță care se deplasa regulamentar. Ca urmare, a coliziunii, copila de 16 ani a suferit diverse leziuni fiind preluată de medici și transportată la spitalul raional pentru acordare ajutorului specializat.
De menționat că, ambii conducători auto au fost testați pe loc cu aparatul Drager, care a a rătat că nici unul dintre aceștia nu se aflau în stare de ebrietate la momentul coliziunii. Pe caz a fost pornită o anchetă în cadrul căreia urmează a fi stabilite toate circumstanțele producerii accidentului rutier. Șoferul care va fi găsit vinovat de impact riscă sanțiune în funcție de gravitatea leziunilor suferite de victimă. Cercetările continuă.
Incident chimic în România! Scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă pe o autostradă
Traficul rutier este blocat, luni dimineaţă, pe DN 1, la Comarnic, din cauza unor scurgeri de acid sulfuric dintr-o cisternă aflată pe DN 1. Zona este evacuată pe o rază de 100 de metri, iar oamenii au primit mesaj Ro-Alert, scrie antena3.ro.
UPDATE 10.24 Operațiunea de transvazare a fost finalizată cu succes, a anunțat ISU Prahova. Echipajul CBRN a efectuat noi măsurători și nu mai sunt înregistrate scurgeri de substanță periculoasă.
UPDATE 9.52 Operațiunea de transvazare a început și se estimează că va dura aproximativ o oră.
UPDATE 9.15 La locul incidentului a ajuns a doua cisternă pentru transvazare.
Totodată, a fost amenajat un dig de nisip pentru a preveni și absorbi eventualele scurgeri de substanță.
UPDATE 8.50 „Ca urmare a unui eveniment rutier produs în această dimineață pe DN1 Brașov-București, la kilometrul 108+500 de metri, în zona localității Comarnic, județul Prahova, în care un ansamblu de vehicule a suferit defecțiuni, circulația rutieră a fost oprită pe ambele sensuri.”, a transmis IPJ Brașov.
UPDATE La ora 7.58 a fost transmis mesaj Ro-Alert de alertă extremă, pentru incident chimic, cu posibile degajări de substanțe toxice.
„Adăpostiți-vă în locuine, evitați activitățile în aer liber, închideți ușileși ferestrele, astupați gurile de aerisire și opriți funcționarea instalațiilor de ventilație”, a transmis ISU Prahova.
Mesajul a fost transmis în română și engleză.
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, se evacuează persoane pe o rază de 100 metri, iar pe direcţia vântului (SE) – pe o distanţă de aproximativ 500 metri.
„Este defectă o vană centrală ce nu poate fi oprită, se va încerca obturarea acesteia până la sosirea echipajului CBRN de la USISU Ciolpani”, transmite ISU.