Victimele războiului din Ucraina și Alexei Navalnîi, comemorați la Chișinău

Organizația de tineret a partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate – PAS Youth – a organizat un flashmob în fața Ambasadei Federației Ruse din Chișinău, sâmbătă, 24 februarie, zi în care se împlinesc 2 ani de la invazia militară declanșată de Rusia în țara vecină, Ucraina. Victimele războiului, precum și opozantul rus Alexei Navalnîi, moartea căruia a fost calificată de Occident ca fiind un omor la comanda lui Vladimir Putin, au fost comemorați cu flori și lumânări. Manifestanții, în frunte cu deputatul PAS Radu Marian, au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor „regimului rus” și au condamnat agresiunea militară a acestuia.  

„Se împlinesc doi ani de la începutul invaziei barbare. Doi ani în urmă a început cel mai mare război din Europa, din ultimii 80 de ani. Putin este astăzi Hitler al secolului 21. Războiul din Ucraina nu este doar un război, este un război între lumea liberă și lumea dictaturii. Noi, în Moldova, putem să ne bucurăm în continuare de pace și liniște în mare parte datorită rezistenței ucrainenilor. Să nu uităm și să îi ajutăm, cum putem”, a declarat deputatul PAS Radu Marian, conform Newsmaker.

„La împlinirea a doi ani de la acest eveniment oribil, vreau să vă rog, să vă încurajez să sprijiniți poporul ucrainean cum puteți, dar cel mai important – să nu uitați cine se face vinovat”, a fost îndemnul președintelui Organizației PAS Youth, Mihai Șevciuc.

„Trebuie să ne punem întrebarea – ce vrem noi pentru Moldova? Vrem să pășim pe urmele Rusiei lui Putin, cum vor, de exemplu, socialiștii, care zboară la Moscova și pupă picioarele șefilor lor sau Șor, care este finanțat de Kremlin, sau Ceban, care este finanțat de FSB. Putem să alegem calea fricii, a dictatorii, sau putem alege calea prosperității, a libertății. Aceasta este principala întrebare, la care în curând va trebui să răspundem”, a spus, la rândul său, deputatul PAS Eugeniu Sinchevici.

A fost anunțat salariul mediu lunar pe economie în 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul mediu lunar pe economie va crește cu 2400 de lei și va ajunge la 16 100 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, scrie subiectulzilei.md

De mărimea salariului mediu lunar pe economie se ține cont la determinarea plafonului indemnizațiilor de asigurări sociale, a venitului lunar asigurat al salariaților parcurilor IT, dar și la stabilirea valorii pagubelor, în cazul săvârșirii unor abateri legale.

Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea privind mărimea salariului minim, care în anul 2025 va constitui 5500 de lei, cu 500 de lei mai mult decât în 2024. 

Creșterea salariului minim pe țară până la 5500 lei este argumentată de necesitatea menținerii capacității de cumpărare a forței de muncă. De asemenea, majorarea salariului minim este o măsură necesară pentru reducerea sărăciei și combaterea muncii nedeclarate.

Mărimea salariului minim pe ţară se stabileşte pentru un program complet de lucru de 169 de ore, constituind 32,54 lei pe oră. Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% – până la 4000 de lei, iar în 2024, acesta a crescut cu încă 25%, ajungând la 5000 de lei.

Municipalitatea a dat startul tradiționalei caravane de Crăciun

Primăria Chișinău a dat startul tradiționalei caravane a cadourilor de Crăciun, alături de principalul erou al sărbătorii – Moș Crăciun, care a pornit în vizită la cei mai mici locuitori ai Capitalei, nerăbdători să-l întâlnească după un an întreg de așteptare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Primii care s-au bucurat de darurile oferite de municipalitate au fost copiii cu dizabilități accentuate și severe de la Centrul de plasament pentru copii separați de părinți „Lumina”, din sectorul Centru.

În cadrul vizitei, Moș Crăciun a oferit fiecărui copil cadouri, transformând timpul petrecut împreună într-o adevărată aventură plină de dulciuri, distracție și voie bună.

Centrul de plasament „Lumina”, aflat în subordinea Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, găzduiește în prezent 20 de copii separați de părinți, precum și copii cu dizabilități accentuate și severe, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani.

Accidentul de la Edineț soldat cu trei morți: Ministrul Ala Nemerenco oferă detalii despre fetița rămasă orfană

Fetița de 10 ani, care și-a pierdut părinții și bunica, în accidentul cumplit din Rîșcani, se simte mai bine, însă rămâne internată în secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Bălți. Copila nu cunoaște, deocamdată că a rămas orfană. Anunțul a fost făcut astăzi, 18 decembrie, de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, scrie NewTV.

“Fetița, în principiu, se află într-o stare mai bună, ea este conștientă, dar este menținută deocamdată în secția de terapie intensivă, doar din punct de vedere al aspectului psihologic, deoarece transferul ei, care, de fapt, starea de sănătate îi permite într-o secție comună, ar putea, cumva, ca ea să afle faptul că a rămas fără părinți și bunică. Deocamdată, medici ascund acest lucru pentru a nu o trauma. Din acest motiv, ea este menținută în continuare în secție de terapie intensivă, în care accesul altor persoane nu este permis. Dar fetița este bine, per general, mai bine” a menționat Ala Nemerenco.

Amintim că accidentul rutier s-a produs pe 15 decembrie, pe traseul M5, în direcția raionului Edineț. Potrivit oamenilor legii, un tânăr de 19 ani, fără permis, a ieşit pe contrasens şi s-a izbit de automobilul în care se afla un polițist și soția sa, care au decedat pe loc. Ulterior, la spital, s-a stins din viață o altă femeie care era în interiorul automobilului – mama soției polițistului. A patra pasageră este fetița cuplului, în vârstă de 10 ani, care a fost transportată la Spitalul Clinic Bălți.

Tânărul care a provocat accidentul a primit 30 de zile de arest preventiv.

Iulia Navalnaia îl acuză pe Vladimir Putin că „a luat ostatic” trupul neînsufleţit al soţului ei: „Se pare că uciderea nu a fost suficientă”
Articolul anterior
Vladimir Zelenski, mesaj de pe aeroportul Gostomel, cucerit de ruși în prima zi de război: „Azi ne întâlnim aici prietenii. Nu vom permite Ucrainei să dispară”
Articolul următor