La Ungheni urmează să activeze primul centru de sprijin care oferă cazare pentru supraviețuitoarele violenței în bază de gen. Spațiul este parte a unui centru comunitar creat acum 18 ani cu sprijinul PNUD și este în proces de renovare datorită unui proiect finanțat de Guvernul Japoniei prin Fondul Organizației Națiunilor Unite pentru Securitate Umană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).
Adăpostul de la Ungheni va avea o capacitate de șase camere/18 paturi și va putea oferi cazare de până la jumătate de an, iar în cazuri excepționale, până la un an. Găzduirea este doar un element al serviciilor multidimensionale care urmează a fi prestate, împreună cu asistența juridică și socială, consilierea psihologică și vocațională.
„Aș dori să mulțumesc PNUD pentru contribuția la transformarea acestui important centru într-un adăpost funcțional. Totodată, doresc să-mi exprim sincera apreciere pentru profesioniștii care lucrează cu supraviețuitoarele și potențialele victime ale violenței în bază de gen, dar și cu refugiații. Violența împotriva femeilor și fetelor distruge pacea și stabilitatea familiilor și a comunităților. Deoarece acest tip de violență are la bază structuri sociale inegale din perspectivă de gen, trebuie să depunem eforturi pentru promovarea egalității de gen în toate domeniile societății. În prezent, Moldova găzduiește mulți refugiați ucraineni, în mare parte femei și copii. Ei se află într-o situație vulnerabilă și au nevoie de protecție adecvată”, spune Mariko Mori, Prim-secretara Ambasadei Japoniei în Republica Moldova.
„Acest adăpost de la Ungheni urmează să ofere protecție și asistență supraviețuitoarelor violenței și copiilor lor, iar de asistență pot beneficia și femeile refugiate. Experiența unui serviciu similar înființat cu sprijinul PNUD în UTA Găgăuzia, care odată cu începutul războiului din Ucraina a asistat și cazat pe termen scurt și mediu refugiați din Ucraina – femei, mame cu nou-născuți și copii mici, vârstnici și supraviețuitoare ale violenței în bază de gen – a arătat că versatilitatea Centrului permite acordarea suportului celor care au cea mai mare nevoie de el într-o situație de forță majoră”, explică Olesea Cazacu, coordonatoare de programe la PNUD Moldova.
Bugetul alocat, în valoare de aproximativ 60.000 de dolari, permite transformarea clădirii Centrului într-un adăpost. Spațiul este renovat și restructurat, astfel încât acesta să corespundă standardelor de calitate și să fie accesibil pentru persoanele cu dizabilități. Echipa Centrului a fost instruită, pentru a oferi servicii calitative supraviețuitoarelor violenței în bază de gen și altor beneficiare.
„Crearea de servicii pentru prevenirea violenței în bază de gen este o necesitate vitală. Experiența Centrului nostru ne-a demonstrat necesitatea creării unui astfel de spațiu. Anume cazurile complicate de violență în bază de gen cu care am lucrat și continuăm să lucrăm justifică crearea acestui adăpost la Ungheni. Centrul va aborda multidimensional violența, ținând cont de complexitatea acestui fenomen, va abilita femeile și le va oferi oportunități echitabile”, susține Constantin Stratulat, directorul Centrului de sprijin.
Cu sprijinul PNUD și al Guvernului Germaniei, a fost creată și o echipă mobilă care prestează servicii nu doar în localitățile din raionul Ungheni, dar și în cele din raionul Călărași. Alte patru echipe mobile sunt susținute pentru a opera în diferite regiuni ale țări.
Echipa mobilă, formată din psiholog, asistent social și consilier juridic, se deplasează în localități și oferă consultații individuale și de grup refugiaților din Ucraina și femeilor din medii vulnerabile la violență în bază de gen. Cazurile complicate identificate sunt asistate până la soluționarea acestora, iar persoanele eligibile beneficiază de cursuri gratuite de recalificare profesională, cursuri de alfabetizare digitală, de antreprenoriat. Beneficiarelor le este oferită posibilitatea co-finanțării afacerii, a salariului în perioada de probă la angajare și primesc vouchere pentru servicii medicale.
În 2020, PNUD a înființat în UTA Găgăuzia un Centru regional pentru supraviețuitoarele violenței în bază de gen. Autoritățile locale din Găgăuzia au fost sprijinite să creeze 20 de echipe multidisciplinare, care au un rol esențial atât în prevenirea, cât și în combaterea fenomenului violenței în familie, prin identificarea, sprijinul și referirea supraviețuitoarelor către serviciile existente. Membrii echipei sunt: primarul sau viceprimarul, asistentul social, polițistul comunitar, reprezentantul medical din comunitate, reprezentanți ai școlii, grădiniței, dar și actori locali, inclusiv din societatea civilă.
Violența de gen continuă să fie răspândită în Republica Moldova. Chiar dacă țara are politici solide și un cadru legal pentru prevenirea și abordarea violenței de gen, rata ridicată a violenței între parteneri (73%) arată discrepanța dintre politici și experiențele trăite de fete și femei. Peste o treime dintre femeile cu vârsta de peste 15 ani au trăit experiența violenței fizice și/sau sexuale din partea partenerului.