Un fenomen geologic unic în lume conduce la separarea estului Africii, de la nivelul Văii Riftului, de restul continentului. Geologii avertizează că acest fenomen se întâmplă cu o viteză mult mai mare decât a fost estimat inițial.
În mod normal, procesul prin care cele două părți ale Africii ar fi despărțite de un ocean ar dura sute de milioane de ani, însă fenomenul este accelerat de mai mulți factori, scrie The Independent.În luna martie, Kenya a fost lovită de ploi torențiale extrem de violente, care au provocat inundații masive și alunecări de teren. În apropierea capitalei Nairobi, o șosea aglomerată, Mai Mahiu, s-a surpat din cauza activității vulcanice din zonă, chiar sub privirile șoferilor, care au urmărit cum în craterul de 20 de metri lățime și 15 metri adâncime s-a scurs toată apa din jur.
Geologul David Adede spune că falia dintre cele două plăci africane se mărește cu 2,5 centimetri pe an.
”Marele Rift împarte Africa în două plăci. Având în vedere ce se întâmplă acum, am stabilit că una dintre plăci, cea somaleză, se îndepărtează de a doua cu 2,5 centimetri pe an. În viitorul apropiat, dacă acest fenomen continuă, placa somaleză se va separa de restul continentului”.
Separarea continentului african va avea loc în milioane de ani, când patru țări din Cornul Africii – Somalia, jumătate din Etiopia, Kenya și Tanzania, se vor desprinde de Africa, pentru a forma un continent nou. Malurile celor două continente vor fi separate de un ocean.
Momentul-zero al apariției oceanului care va separa cele două Africi poate fi considerat septembrie 2005, când o fisură uriașă s-a deschis în scoarța pământului, la nord de Afar, o zonă deșertică, situată la 100 de kilometri de granița dintre Etiopia și Eritreea. Această fisură se întinde pe o lungime de 60 de km, are o adâncime cuprinsă între 2 și 12 km și o lățime de 5 metri. Geologii estimează că în această fisură a fost deja injectată cu magmă bazaltică.Chiar dacă procesul va mai dura milioane de ani, asta nu înseamnă că locuitorii din zonă sunt feriți de pericole. O femeie din Kenya a povestit că, în timp ce se afla cu familia la masă, pământul s-a surpat sub picioarele lor, iar masa a fost tăiată în două. În condițiile în care în regiune se află locuințe, clădiri, șosele aglomerate, este cu atât mai important ca oamenii de știință să înțeleagă în profunzime fenomenul, astfel încât să poată anticipa locurile care vor fi lovite pe viitor de astfel de fenomene extreme.