Video! Cum arată scurgerea de gaze naturale din Marea Baltică. Germania spune că Nord Stream ar putea fi inutilizabil pentru totdeauna

O înregistrare video distribuită marți de forțele armate daneze arată cum se vede la nivelul apei una dintre scurgerile de gaze naturale raportate la gazoductele Nord Stream 1 și 2.

Autoritatea Maritimă din Suedia a anunțat marți dimineața că a emis un avertisment cu privire la două scurgeri de gaze naturale la gazoductul Nord Stream 1 în apele maritime ale țării și cele daneze, la puțin timp după ce o scurgere separată a fost descoperită și la conducta de gaze Nord Stream 2.

De asemenea, autoritatea suedeză a avertizat navele să păstreze o distanţă de aproximativ 8 kilometri de locul scurgerilor şi a emis un avertisment pentru aeronave să zboare la o altitudine de cel puțin 1.000 de metri.

Un purtător de cuvânt a declarat că prima scurgere a fost raportată luni după-amiază, iar celelalte două în cursul serii.

Ministerul danez al Apărării a publicat ulterior o înregistrare video și mai multe fotografii care arată cum se vede scurgerea de gaze naturale la suprafața apei din Marea Baltică, notează HotNews.

Imaginile au fost surprinse de un avion de luptă F-16 și de un elicopter al forțelor aeriene daneze, potrivit unui comunicat remis presei de Ministerul Apărării de la Copenhaga.

Forțele armate daneze au mai precizat că la suprafața Mării Baltice s-au format covoare cu bule ce au un diametru între 200 de metri și un kilometru.

Primele reacții la scurgerile de gaze naturale din conductele Nord Stream

Premierul danez Mette Frederiksen a declarat marți că scurgerile sunt „foarte îngrijorătoare” și a afirmat că incidentul „subliniază urgenţa creşterii securităţii noastre energetice în Europa”.

Operatorul gazoductelor Nord Stream afirmă într-un comunicat de presă că „distrugerea care a avut loc în aceeaşi zi simultan pe trei şiruri ale conductelor de gaze offshore ale sistemului Nord Stream este fără precedent”.

Compania a mai spus că deocamdată „nu este încă posibil să se estimeze momentul reparării infrastructurii prin care se transportă gazele”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a afirmat la rândul său că Moscova este „extrem de îngrijorată” din cauza veştilor auzite. Întrebat dacă ar fi putut fi o acţiune de sabotaj, Peskov a spus:

„În acest moment, nu poate fi exclusă nicio posibilitate. Există o anumită distrugere a conductei şi nu putem exclude nicio posibilitate în ceea ce priveşte cauza înainte să apară rezultatele cercetării”.

Scurgerile se află la nord-est de insula daneză Bornholm.

Gazoductele Nord Stream s-ar putea să nu mai poată fi folosite niciodată, afirmă surse guvernamentale germane

Autorităţile germane consideră că scurgerile de gaze detectate luni din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 ar putea sa facă inutilizabile pentru totdeauna aceste conducte – ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică – dacă nu se intervine rapid pentru repararea lor, potrivit unor surse guvernamentale de la Berlin, citate miercuri de cotidianul german Der Tagesspiegel, preluat de agenţiile Reuters şi EFE.

Conform acestor surse, dacă gazoductele nu vor fi reparate rapid în ele vor pătrunde volume mari de apă sărată ce vor provoca o coroziune ireversibilă.

Cele trei scurgeri au fost semnalate luni, două în zona economică exclusivă a Danemarcei şi una în cea a Suediei, conform autorităţilor acestor ţări şi celor germane fiind vorba cel mai probabil despre acte de sabotaj, ipoteză susţinută de exploziile subacvatice înregistrate de centrele seismice. Guvernul danez a atenţionat că investigarea cauzelor ar putea dura mai multe săptămâni.

În timp ce unele suspiciuni se îndreaptă către Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a descris drept ”absurdă” ideea că Rusia ar putea fi în spatele avarierii gazoductelor, argumentând că aceasta nu este nici în interesul Rusiei şi nici în cel al Europei, iar firmele americane ce exportă gaze naturale lichefiate în Europa sunt marele beneficiare ale scoaterii complete din funcţiune a gazoductelor Nord Stream.

La rândul ei, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a insinuat o implicare a Washingtonului, amintind că în februarie preşedintele Joe Biden a spus că ”dacă Rusia invadează (Ucraina), atunci nu va mai exista Nord Stream 2”, iar marţi fostul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski a postat pe Twitter o imagine cu scurgerea de gaze din Marea Baltică, deasupra căreia a scris mesajul: ”Mulţumim, SUA”.

Operatorul conductei Nord Stream 1 a apreciat miercuri că repararea acesteia este o opţiune, de îndată ce vor fi evaluate pagubele, ceea ce însă deocamdată compania nu poate face pentru că autorităţile au închis zonele respective.

În cazul conductei Nord Stream 2, care nu a fost folosită deloc, întrucât sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, operatorul conductei afirmă că, pe lângă problema pusă de afectarea integrităţii structurale a gazoductului, reparaţiile ar putea fi îngreunate şi de faptul că societatea care o deţine este vizată de sancţiunile adoptate de SUA după invazia rusă în Ucraina.

Ce s-a decis în cazul mega-orașului demn de SF care va costa un trilion de euro. Lucrările au început deja de câțiva ani. FOTO

Proiectul ”NEOM” pe care Arabia Saudită voia să îl termine până în 2030, nu va mai fi gata în timp util, scrie digitalsport.ro

Mega-orașul în care se va investi circa un trilion de euro va avea o infrastructură unică în lume, denumită „Linia” – marginile sale vor fi formate dintr-un lanț de zgârie-nori, de peste 100 de kilometri lungime!

Lucrările au început deja de câțiva ani, dar recent arabii și-au dat seama că proiectul lor este, așa cum credeau mulți, prea ambițios. „Linia” este imposibil de terminat în cei aproape cinci ani rămași, din cauza situației economice a țării. 

Mai exact, pentru anul 2024 se estimează un deficit la buget de peste 21 miliarde de euro, iar liderii statului au redus masiv cheltuielile pentru „NEOM” și vor păstra această măsură timp de câțiva ani, până când țara va fi din nou pe plus. 

Astfel, din cei 100 de kilometri propuși, abia 2,5 vor fi finalizați până în 2030, iar din populația de 1,5 milioane pe care și-au propus-o arabii peste aproape cinci ani, noua estimare este de nici măcar 300.000 de locuitori. 

Spectaculos! Așa ar trebui să arate cele 15 superstadioane din NEOM construite special pentru Cupa Mondială 2034

Tot în „NEOM” ar urma să aibă loc Cupa Mondială 2034. Arabii sunt singurii care și-au depus candidatura, iar pe 11 decembrie FIFA ar urma să confirme oficial că turneul final va avea loc în Golf. 

O parte din investiția masivă o reprezintă construirea a 15 superstadioane, care vor avea design-uri nemaivăzute până acum, în spiritul orașului ultramodern. 

Oficiali din România vor discuta cu reprezentanți ai platformei TikTok la Bruxelles

Comisia Europeană va organiza o reuniune cu autorităţile române şi TikTok. Aplicaţia deţinută de chinezi este supusă unei presiuni tot mai mari pentru a explica modul în care a gestionat conţinutul politic înainte de votul din România, scrie POLITICO citat de digi24.ro.

Votul din primul tur de duminică l-a propulsat pe Călin Georgescu, ultranaţionalist şi pro-rus, către o victorie şocantă, în parte datorită popularităţii sale subite pe TikTok, notează sursa citată.

Bucureştiul a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie oficială asupra aplicaţiei, în conformitate cu normele blocului comunitar referitoare la reţelele sociale, iar un deputat european de top a cerut marţi ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări.

Într-o scrisoare văzută de POLITICO joi dimineaţă, TikTok – deţinut de gigantul tehnologic chinez ByteDance – a respins acuzaţiile că ar fi fost folosit pentru a influenţa alegerile din România.

„Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei operaţiuni de influenţă sub acoperire pe platforma noastră, în ultimele câteva săptămâni, pentru alegerile prezidenţiale în curs de desfăşurare din România, nici dovezi ale unei influenţe străine”, a declarat platforma în scrisoarea adresată autorităţilor române. Aceasta a adăugat că a „eliminat peste 150 de conturi de impostură” legate de Georgescu şi peste 650 de conturi legate de alţi candidaţi.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a confirmat săptămâna aceasta că executivul UE a primit o solicitare de a deschide „o investigaţie oficială cu privire la rolul TikTok în alegerile din România”, în temeiul legii emblematice a UE privind social media, Digital Services Act. Masa rotundă între reprezentanţii Comisiei, autorităţile române şi oficialii TikTok este programată să aibă loc înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 8 decembrie, a declarat Regnier, joi.

TikTok respinge acuzaţiile că ar fi jucat un rol nepotrivit în victoria lui Georgescu. Purtătorul de cuvânt Paolo Ganino a declarat că „relatările extrem de speculative cu privire la alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare”.

O țară europeană interzice rețelele sociale pentru tinerii sub 16 ani

Camera Reprezentanților din Parlamentul Australiei a adoptat un proiect de lege care interzice accesul pe rețelele sociale pentru persoanele sub 16 ani, o măsură care ar putea transforma Australia într-una dintre primele țări din lume cu o astfel de legislație. Proiectul, promovat de prim-ministrul Anthony Albanese, obligă platformele populare precum X (fost Twitter), TikTok, Facebook și Instagram să implementeze măsuri pentru a preveni accesul tinerilor sub vârsta de 16 ani, scrie voceabasarabiei.md.

Miercuri, proiectul a fost aprobat cu 102 voturi pentru și 13 împotrivă, iar acum va fi discutat și în Senat, unde va trebui să obțină și aprobarea finală. În cazul nerespectării noilor reglementări, companiile de tehnologie riscă amenzi semnificative, care pot ajunge până la 31 de milioane de euro. Conform proiectului, platformele vor avea un termen de un an pentru a implementa filtrele necesare pentru a respecta legislația.

Deși inițiativa a fost întâmpinată cu entuziasm de unele cercuri, a stârnit și critici din partea deținătorilor de platforme, care au semnalat „îngrijorări serioase” legate de „consecințele neprevăzute” ale acestei decizii rapide. Alte țări, precum Statele Unite (în statul Florida) și Spania, au adoptat măsuri similare, iar China impune deja restricții stricte privind utilizarea rețelelor sociale de către minorii sub 14 ani.

Rusia va deschide un centru de recrutare chiar la graniţa cu Georgia
Articolul anterior
Rușii care așteaptă zile întregi la frontiera kazahă dorm în colibe din crengi și celofan
Articolul următor