VIDEO! Ghinion pentru o deținută de la Rusca! Eliberată din închisoare pentru omor, femeia a fost reținută imediat pentru comiterea altei infracțiuni

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al IGP în comun cu ofițerii Secției Investigații Infracțiuni a Inspectoratului de Poliție Dondușeni au descoperit o infracțiune gravă după opt ani de la săvârșire.

O femeie de 59 de ani, în anul 2018 condamnată la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru omor, comis în anul 2015, a fost eliberată la data de 23 februarie, după ce în anul 2022 a căzut sub incidența amnistiei. Femeia însă nu a stat prea mult la libertate. În aceeași zi a fost reținută de ofițerii Direcțiilor Investigații Criminale și Analitică ale INI, de comun cu ofițerii Secției Investigații Infracțiuni a Inspectoratului de Poliție Dondușeni, cu suportul subdiviziunii specializate a IGP, sub conducerea procurorilor Procuraturii raionului Dondușeni, fiind suspectată de comiterea unei infracțiuni grave în toamna anului 2015.

Potrivit investigațiilor efectuate de către ofițerii grupului de lucru, în luna noiembrie a anului 2022 a fost identificată o infracțiune gravă, comisă în luna septembrie a anului 2015 de către persoane necunoscute, fiind suspendată urmărirea penală, până la identificarea bănuitului.

În continuare, potrivit surselor confidențiale, pe marginea cazului, ofițerii de investigații au obținut informații relevante, în urma cărora urmărirea penală a fost reluată de către Procuratura raionului Dondușeni.

Astfel, sub un aspect larg bine organizat, fiind efectuate măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală, s-a stabilit că persoana suspectă și anume femeia condamnată în anul 2018 pentru omor, cu scopul de a se răzbuna, a agresat fizic un bărbat de 31 de ani cu un cuțit, aceștea fiind cunoscuți. În urma faptei infracționale, victima s-a ales cu o plagă în regiunea cutiei toracice, infracțiune calificată ca vătămări corporale grave periculoase pentru viaţă și sănătate.

Apoi, în noaptea spre 28 septembrie 2015, în urma unui conflict reluat, cu același cuțit i-a provocat repetat victimei o plagă în regiunea gâtului, care a generat decesul acestuia.

Pentru comiterea omorului din noaptea spre 28 septembrie 2015, femeia bănuită a fost condamnată cu ispășirea pedepsei în Penitenciarul nr. 7 Rusca.

La moment femeia este cercetată penal pentru infracțiunea gravă comisă anterior, fiindu-i înaintată învinuirea. Femeii i-a fost aplicată măsura preventivă control judiciar.

Investigațiile continuă, iar suspecta riscă închisoare de la 5 la 10 ani.

Chișinăul este îngrijorat de conținutul anti-moldovenesc al manualelor din Transnistria. Tiraspolul ignoră dialogul

Tiraspolul a lăsat fără reacție propunerea Chișinăului de a organiza în perioada 7 – 11 aprilie ședința grupurilor de lucru pentru educație. Propunerea a fost transmisă oficialilor separatiști pe 21 martie, urmând să fie discutate problemele instituțiilor școlare cu predare în română din regiunea separatistă și mai multe îngrijorări ale administrației constituționale, transmite realitatea.md

Responsabilii de la Biroul Politici pentru Reintegrare consideră o problemă punerea ilegală la evidență militară a elevilor din școlile cu predare în română. De asemenea, oficialii susțin că manualele utilizate în stânga Nistrului au conținut anti-moldovenesc și au intenționat să abordeze subiectul.

În același timp, administrația de la Chișinău anunță că este pregătit să acorde sprijin pentru implementarea sistemului educațional bazat pe procesul de la Bologna în cadrul instituțiilor școlare din regiune.

În cadrul ședinței propuse, Chișinăul a mai solicitat să fie discutate problema sediului Liceului Teoretic „Evrika” din Rîbnița și reluarea accesului la clădirea istorică pentru Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol.

Responsabilii de la Biroul Politici pentru Reintegrare (BPR) califică tergiversarea procesului drept „abordare neconstructivă”. Oficialii menționează că liderii separatiști ignoră dialogul, deși îndeamnă public administrația de la Chișinău la „cooperare”.

„Un asemenea dublu standard provoacă nedumeriri cu privire la intențiile reale ale Tiraspolului în procesul de reglementare a problemelor de ordin umanitar. (…)

Reiterăm către Tiraspol apelul de a da dovadă de mai multă responsabilitate și de deschidere pentru un dialog sincer, în interesul exclusiv al elevilor, părinților și al cadrelor didactice. Orice tergiversare, ignorare sau politizare a subiectelor din domeniul educației afectează negativ climatul de încredere și buna desfășurare a proceselor din sfera învățământului”, susțin reprezentanții BPR.

Conform Biroului Politici pentru Reintegrare, deși una dintre condiționalitățile pentru a fi reluată livrarea gazului în stânga Nistrului a fost returnarea clădirilor destinate Liceului Teoretic „Evrika” din Rîbnița, până în prezent nu a recepționată nicio confirmare sau garanție scrisă din partea Tiraspolului, la parametrii tehnici formulați și transmiși de Chișinău.

Un ritual de tundere a opt femei la o mănăstire din România a stârnit un val de reacții contradictorii pe internet

La Mănăstirea Moreni din județul Vaslui a avut loc o ceremonie religioasă de tunderea a opt femei, înainte de a deveni călugărițe. La prima vedere, poate părea ceva medieval şi misogin. În realitate, este vorba despre o rânduială veche a Bisericii, scrie adevarul.ro.

Într-un cadru solemn, la Mănăstirea Moreni din județul Vaslui, a avut loc o ceremonie religioasă de o mare încărcătură simbolică: tunderea în monahism a opt viețuitoare ale obștii mănăstirii.

Potrivit publicației citate, slujba a fost oficiată de Preasfinția Sa Episcopul Ignatie al Hușilor și a marcat unul dintre cele mai importante momente din viața religioasă a celor care aleg calea monahală. Au fost tunse în monahism monahiile Parascheva Balan, Fanuria Crăciun, Macrina Busuioc, Lucia Busuioc, Alexandra Chiseliță, Chiriachi Gavriluță, Tecla Bărbuță și Ecaterina Duduman.

„Prin această rânduială, ele au depus voturile monahale ale sărăciei, fecioriei și ascultării, semn al renunțării totale la viața lumească”, scrie publicația citată.

Aceste imagini, care fac parte din ritualul de tundere în monahism de la Mănăstirea Moreni din județul Vaslui, s-au viralizat pe internet.

„Doriţi să vă învredniciţi de îngerescul chip şi să fiţi rânduiţi în ceața monahilor/Aşa cu ajutorul lui Dumnezeu, preasfiinţite părinte!/ De ce aţi venit, surorilor, căzând la această sfântă însoţire şi la Sfântul Altar? Dorind viața pustnicească, preacuviosule părinte Isar”, se aude pe filmare.

Imaginile surprinse în timpul ritualului, în care femeile stau întinse la pământ, cu fețele plecate și corpurile lipite de covor, pot avea un impact puternic pentru oamenii de rând.

Sute de oameni au comentat ritualul, unii dintre ei afirmând că este „o barbarie”, „un ritual din Evul Mediu”. 

„Ne-ați întors în urmă cu 500 de ani, cu astfel de practici.

Este barbarie. Oameni manipulați și spălați pe creier.

Ce este asta? Suntem în Evul Mediu”, sunt doar câteva dintre comentariile care circulă pe rețelele de socializare.

Poziția celor opt femei, culcate la pământ, cu părul desfăcut și îmbrăcate în alb, amintește de un gest de supunere totală și simbolizează moartea față de lume. 

Deși pentru unii observatori, imaginile pot părea ieșite din comun, în realitate este o rânduială veche a Bisericii Ortodoxe.

De fapt, tunderea în monahism de la Mănăstirea Moreni este un moment de mare importanță spirituală pentru cele opt femei care au renunțat la lume pentru a-și dedica viața rugăciunii și slujirii divine.

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” invită absolvenții și elevii la ”Ziua Uşilor Deschise”

Sâmbătă, 12 aprilie, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova vă invită la Ziua Uşilor Deschise.

Evenimentul va avea loc în curtea Blocului didactic central (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165), începând cu ora 9:00.

Programul zilei include diverse activități interactive precum: workshopuri, masterclassuri, expoziții, sesiuni foto. La ora 11:00 va avea loc întâlnirea cu echipa administrativă a Universității, inclusiv cu rectorul, prorectorii, decanii și prodecanii facultăților de Medicină, Farmacie și Stomatologie, şi reprezentanții Comisiei de admitere, care vor răspunde la toate întrebările cu privire la procesul de înmatriculare în anul 2025-2026.

De asemenea, oaspeții vor putea vizita cele mai atractive destinații universitare: Blocul didactic central și al Facultății de Medicină nr. 1, Facultatea de Stomatologie și Centrul Stomatologic Universitar, Blocul morfologic și Muzeul de anatomie a omului, Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, Centrul Universitar de Reabilitare Medicală, Clinică Universitară de Asistență Medicală Primară, Blocul didactic nr. 2 al Facultății de Farmacie, Centrul Farmaceutic Universitar „Vasile Procopișin” și farmaciile universitare, Blocul didactic nr. 1 „Leonid Cobâleanschi”, Centrul de Evaluare Academică, Complexul Sociocultural Universitar, Biblioteca Științifică Medicală, Centrul de Autoguvernare Studențească, Aleea savanților și medicilor iluștri ș.a. Totodată, tinerii vor avea posibilitatea să facă un tur prin Campusul studențesc, pentru a vedea condițiile de trai în cămine, cantina, Complexul Sportiv Universitar, terenul de sport în aer liber, Școala Auto şi altele.

La eveniment sunt așteptați absolvenții de licee și colegii, precum și elevii din clasele a X-a și a XI-a  și toți doritorii.

Ziua Ușilor Deschise este organizată în parteneriat cu Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină, Asociația Studenților Farmaciști din Republica Moldova și Asociația Studenților Stomatologi din Moldova. 

Pedeapsa primită de un tată din Fălești care a recunoscut că și-a molestat sexual fiica minoră
Articolul anterior
Loturi impunătoare de bijuterii depistate în vama Palanca și pe Aeroportul Chișinău. În toate cele trei cazuri, contrabanda venea din Ucraina
Articolul următor
Close menu