VIDEO! Momentul de la televiziunile rusești care l-a lăsat ”fără cuvinte” inclusiv pe unul dintre cei mai cunoscuți analiști din Rusia

Un reportaj difuzat la TV în Rusia despre recruții mobilizați pentru „operațiunea militară specială” l-a lăsat „fără cuvinte”, inclusiv pe jurnalistul Francis Scarr, unul dintre cei mai cunoscuți observatori și analiști ai presei din Rusia.

Jurnalistul de la BBC notează pe pagina sa de Twitter că „sincer să fiu sunt fără cuvinte”, cu referire la o ceremonie de nuntă în masă din Sankt Petersburg prezentată într-un reportaj difuzat de o televiziune locală din Sankt Petersburg.

„Potrivit reportajului difuzat de această televiziune locală, să fii mobilizat pentru a lupta în Ucraina este considerat acum un motiv legitim pentru a accelera procesul de înregistrare a căsătoriei”, afirmă el.

Kamil Galeev, cunoscutul cercetător rus de la Wilson Center din Washington, notează la rândul său ironic pe Twitter că „fetele deștepte se mărită”.

„În fond, recruții au parte de zero instruire așa că asta trebuie să fie un profit rapid de pe urma investiției. Te măriți, el este ucis în acțiune, primești compensații, repeți (?)”, a scris acesta pe pagina sa de Twitter cu referire la reportajul video.

Galeev afirmă că în unele orașe rusești mai mici această schemă a dus deja la creșterea prețurilor pe piața imobiliară după ce președintele rus Vladimir Putin a odronatdeclanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.

Mobilizare „asimetrică” în Rusia

Comentariul lui Galeev vine în contextul în care cercetătorul explica luna trecută că mobilizarea parțială decretată de liderul de la Kremlin pe 21 septembrie este una ”asimetrică”: ea pare într-adevăr parțială în unele orașe mari în special din vestul Rusiei, și totală în regiunile din Orientul Îndepărtat Rus și alte zone sărace din Rusia.

Asta înseamnă că orașele din regiunile unde mobilizarea este totală totodată înregistrează un număr mai mare de morți pe fronturile din Ucraina beneficiază de mai multe compensații din partea Moscovei și a autorităților regionale.

Jurnaliștii ruși de investigație arătau încă din luna aprilie că regiunile sărace ale Rusiei precum Daghestanul și Bureatia înregistrează un număr disproporționat de mare de soldați decedați în războiul din Ucraina. Unii dintre militarii din aceste regiuni care s-au oferit voluntar să lupte în războiul lui Putin au relatat că nivelul de trai precar și datoriile sunt printre motivele care i-au făcut să ia decizia de a se înrola.

Un alt reportaj difuzat de o televiziune rusească în luna iulie s-a viralizat pe rețelele de socializare, acesta prezentând „beneficiile” de care au parte rușii care își pierd fiii în războiul din Ucraina, printre ele faptul că își pot cumpăra o mașină Lada nouă din „banii de sicriu”, termenul colocvial folosit de ruși cu referire la compensațiile date familiilor.

În Tuva, regiunea natală a ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu, autoritățile regionale au decis să ofere o odaie, doi saci de cartofi, făină și varză familiilor recruților încorporați după decretarea mobilizării luna trecută.

Silviu Prigoană a fost înmormântat în mare secret, departe de ochii lumii

Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost depus, astăzi, 14 noiembrie, la capela Cimitirului Evanghelic Lutheran din București, care se află în vecinătatea Cimitirului Bellu, și a fost înmormântat în secret, departe de ochii lumii. Aici, afaceristul are un cavou cumpărat acum 30 de ani în care sunt înmormântați și membri ai familiei sale, scrie presa de peste Prut.

Asta după ce trupul său a fost dus la IML Brașov marți, în jurul orei 17:00, de unde i s-a făcut autopsia, urmând ca miercuri să plece spre București.

Miercuri după-amiază, un Mercedes albastru a preluat trupul lui Prigoană și a plecat spre București, unde a ajuns în jurul orei 18:00 și a depus corpul răposatului la capela Cimitirului Evanghelic Lutheran.

Ceremonia funerară a fost privată, așa cum și-a dorit afaceristul, transmit fii afaceristului într-un comunicat.

„Profund îndurerați, anunțăm ca trupul neînsuflețit al tatălui nostru, Silviu Prigoană, a fost depus în cavoul familiei din Cimitirul Evanghelic Lutheran din București (șoseaua Giurgiului nr. 4). 

Ceremonia s-a desfășurat într-un cadru restrâns, de familie, conform cu dorința tatălui nostru.

Mulțumim pentru mesajele de condoleanțe, susținere și empatie – pe care le-am primit în aceste zile și datorită cărora simțim că nu suntem singuri în acest moment greu.

Trecut în neființă în urma unui infarct miocardic, Silviu Prigoană lasă în urmă nenumărate fapte și amintiri luminoase, pe care noi, cei patru fii ai săi, vom încerca întotdeauna să le onorăm„, au transmis fii omului de afaceri, Honorius, Silvius Maximus și Eduard Prigoană.

Comisia pentru decernarea Premiului Național a desemnat laureații din acest an

Membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional s-au întrunit, astăzi, într-o şedinţă, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean, pentru a selecta câştigătorii ediției 2024. În acest an, au fost depuse 24 de dosare care vizează realizările din 2023 ale participanților în domeniile: artă, știință, literatură, cinematografie, cultură, medicină și sport, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Șeful Executivului a subliniat aportul candidaților la dezvoltarea domeniilor în care aceștia activează, accentuând că oamenii care aduc o plusvaloare societății noastre trebuie să fie susținuți. „Este necesar să vorbim mai mult despre aceste realizări și să comunicăm cetățenilor despre valoarea noastră ca societate. Avem talente, inovații și oameni extraordinari care înregistrează performanțe importante pentru viitorul Republicii Moldova”, a spus premierul Dorin Recean.

Membrii comisiei au examinat dosarele participanților și au desemnat câștigătorii concursului prin vot secret. Lista laureaților va fi făcută publică după aprobarea acesteia în cadrul ședinței de Guvern. Ulterior, vor fi anunțate detaliile privind data și locul desfășurării ceremoniei de decernare a premiului.

Anual, Guvernul decernează până la zece premii care includ diploma, medalia și recompensa bănească în valoare de 100 de mii de lei.

Camerele de supraveghere în trafic: Ce încălcări fixează și care e procedura de achitare a amenzilor

Este cunoscut faptul că aproape orice deplasare cu mașina e supravegheată de agenții de circulație cu ajutorul camerelor de monitorizare. Igor Postu, șeful Direcției monitorizare și documentare a traficului rutier, a precizat la emisiunea „Bună dimineața” de la Moldova 1 că printre cele mai frecvente încălcări sancționate se numără depășirea vitezei, trecerea la roșu și neacordarea de prioritate pietonilor. Amenzile pot ajunge la 5000 de lei și includ, în unele cazuri, suspendarea permisului de conducere, scrie radiochisinau.md.

Potrivit lui Igor Postu, odată cu modificarea Codului contravențional, începând din iunie 2024, termenul de atragere la răspundere contravențională este de 18 luni. După primirea avizului despre încălcări, proprietarul automobilului are termen de 60 zile să se prezinte la organul de poliție.

Pentru a comunica datele în cazul în care s-a aflat o altă persoană terță la volan în momentul comiterii contravenției, respectiv la expirarea celor 60 de zile dacă proprietarul nu s-a prezentat și nu a comunicat date despre alte persoane terțe, se întocmește un proces verbal cu privire la contravenție proprietarului în lipsa acestuia și se expediază la domiciliu. Toate scrisorile și toate actele care sunt emise sunt expediate prin intermediul Poștei Moldovei cu aviz recomandat. Odată cu primirea amenzii respective, proprietarul este în drept să achite 50% din amenda stabilită de către agentul constatator sau în termen de 30 de zile să achite amenda în întregime. Un alt drept este să conteste în termen de 15 zile de la data recepționării”, a declarat Igor Postu.

În context, șeful Direcției monitorizare și documentare a traficului rutier a informat că, pentru depășirea limitei de viteză, amenzile încep de la 600 de lei până la 5000 de lei, precum și suspendarea dreptului de a conduce pe un termen de la 60 la 90 de zile. Traversarea la culoarea roșie a semaforului percepe o amendă de 900 de lei și trei puncte de penalizare. Pentru neacordare de prioritate pietonilor – pentru prima dată se stabilește o amendă de 1800 de lei și cinci puncte de penalizare, iar dacă în decursul unui an de zile această contravenție se repetă, se suspendă dreptul de a conduce pe un termen de 45 de zile.

Poliția recomandă conducătorilor auto să fie extrem de atenți la semnalele de circulație, trecerile de pietoni și limitele de viteză.

1600 de tone de păcură au ajuns în Moldova
Articolul anterior
Cod galben de înghețuri pentru această noapte
Articolul următor