Un reportaj difuzat la TV în Rusia despre recruții mobilizați pentru „operațiunea militară specială” l-a lăsat „fără cuvinte”, inclusiv pe jurnalistul Francis Scarr, unul dintre cei mai cunoscuți observatori și analiști ai presei din Rusia.
Jurnalistul de la BBC notează pe pagina sa de Twitter că „sincer să fiu sunt fără cuvinte”, cu referire la o ceremonie de nuntă în masă din Sankt Petersburg prezentată într-un reportaj difuzat de o televiziune locală din Sankt Petersburg.
„Potrivit reportajului difuzat de această televiziune locală, să fii mobilizat pentru a lupta în Ucraina este considerat acum un motiv legitim pentru a accelera procesul de înregistrare a căsătoriei”, afirmă el.
Kamil Galeev, cunoscutul cercetător rus de la Wilson Center din Washington, notează la rândul său ironic pe Twitter că „fetele deștepte se mărită”.
„În fond, recruții au parte de zero instruire așa că asta trebuie să fie un profit rapid de pe urma investiției. Te măriți, el este ucis în acțiune, primești compensații, repeți (?)”, a scris acesta pe pagina sa de Twitter cu referire la reportajul video.
Galeev afirmă că în unele orașe rusești mai mici această schemă a dus deja la creșterea prețurilor pe piața imobiliară după ce președintele rus Vladimir Putin a odronatdeclanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.
Mobilizare „asimetrică” în Rusia
Comentariul lui Galeev vine în contextul în care cercetătorul explica luna trecută că mobilizarea parțială decretată de liderul de la Kremlin pe 21 septembrie este una ”asimetrică”: ea pare într-adevăr parțială în unele orașe mari în special din vestul Rusiei, și totală în regiunile din Orientul Îndepărtat Rus și alte zone sărace din Rusia.
Asta înseamnă că orașele din regiunile unde mobilizarea este totală totodată înregistrează un număr mai mare de morți pe fronturile din Ucraina beneficiază de mai multe compensații din partea Moscovei și a autorităților regionale.
Jurnaliștii ruși de investigație arătau încă din luna aprilie că regiunile sărace ale Rusiei precum Daghestanul și Bureatia înregistrează un număr disproporționat de mare de soldați decedați în războiul din Ucraina. Unii dintre militarii din aceste regiuni care s-au oferit voluntar să lupte în războiul lui Putin au relatat că nivelul de trai precar și datoriile sunt printre motivele care i-au făcut să ia decizia de a se înrola.
Un alt reportaj difuzat de o televiziune rusească în luna iulie s-a viralizat pe rețelele de socializare, acesta prezentând „beneficiile” de care au parte rușii care își pierd fiii în războiul din Ucraina, printre ele faptul că își pot cumpăra o mașină Lada nouă din „banii de sicriu”, termenul colocvial folosit de ruși cu referire la compensațiile date familiilor.
În Tuva, regiunea natală a ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu, autoritățile regionale au decis să ofere o odaie, doi saci de cartofi, făină și varză familiilor recruților încorporați după decretarea mobilizării luna trecută.