(Video) Păcatele biblice. Cum le explică experții în genetică?

Păcatul reprezintă abaterea de la o lege bisericească. Nu există o listă care să cuprindă toate păcatele, fiecare cult religios are listele sale. Există însă păcatele capitale, care se regăsesc în majoritatea dogmelor, din cele mai vechi timpuri. Mânia, lăcomia, plăcerea sexuală, lenea… lista o poate continua fiecare din noi. În continuare vedeți cum au explicat experții 3 dintre ele , în cadrul seminarului  ˝Genetica Păcatului˝, organizat de platforma BeBetter.

separator

MÂNIA

Știați că la bazele mâniei stau procese ce se întâmplă la nivel genetic? Dacă să fim mai exacți, „vinovată” de erupțiile de furie se face proteina UIA (sau MAU), care reglează fluxul de dopamină din organism. Această proteină este localizată pe cromozomul X,  prin urmare, se manifestă mai activ la bărbați decât la femei. Un studiu efectuat într-o pușcărie din SUA, a demonstrat că prezența acestei proteine în codul genetic a deținuților este mai mare decât media pe țară.  Cu toate acestea, fără factorii externi, cum ar fi educația și mediul social, proteina UIA nu sa-r manifesta atât de agresiv. Un studiu a arătat că persoanele care au avut incidente neplăcute în copilărie, cineva i-a jignit, cineva i-a bătut, sau au fost supuși altor acte de violență, au  mai multe șanse să devină oameni agresivi.

LĂCOMIA

Lăcomia este cu siguranță unul dintre cele mai iubite păcate ale noastre. Și aici nu sa putut trece fără implicarea directă a genelor.  Avem gene care sunt capabile să ne împingă spre supraalimentare și supraponderale. Una dintre ele este gena TIR care face să simțim mai slab  gustul dulce pe limbă. Oamenii cu această variantă a genei mănâncă aceeași bomboană pe care o mănâncă alții, dar pentru ei este mai puțin dulce și, prin urmare, trebuie să mănânce 2-3 bomboane pentru a-și potoli necesitatea de zaharuri din organism. Drept urmare, avem obezitate și tot șirul de probleme medicale legate de ea.

POFTELE CARNALE

Și desigur, cel mai interesant grup de gene sunt genele dopamin-receptoare, care sunt direct legate de dorințele noastre sexuale și nu numai. Ele ne fac să căutăm ceva nou, ceva mai interesant. Ele se fac „vinovate” de formarea dependențelor față de alcool, fumat și comportament nestăpânit, introducând la nivel genetic un sistem de „recompense”.  Aceste gene ne-au făcut odată să părăsim Africa și să ne răspândim pe toate continentele, și tot ele ne provoacă să ne înșelăm partenerii sau să încercăm practici sexuale mai „perverse”.

Despre genele dopamin-receptoare se mai poate de spus că într-un fel sau altul, stau la baza tuturor păcatelor clasice și sunt un „catalizator” a dezvoltării noastre ca civilizație. Fapt pentru care le aducem mulțumiri!

Seminarul online „Genetica Păcatelor” a fost organizat de Platforma BeBetter, la baza căreia este scopul de a informa și educa asupra necesității unui mod de viață mai sănătos prin reducerea riscurilor din viața de zi cu zi.

Experții au prezentat live dintr-un studio din Ucraina și au transmis seminarul pe opt platforme online. Mai jos puteți urmări înregistrarea seminarului.

O femeie din Strășeni, violată ani la rând de propriul soț

Un bărbat din raionul Strășeni a fost condamnat la 12 ani de închisoare după ce timp de trei ani își viola soția și agresa copiii minori. Sentința a fost pronunțată marți, 24 decembrie, de magistrații Judecătoriei Strășeni, scrie deschide.md.

Potrivit materialelor dosarului, pe parcursul anilor 2019-2022, bărbatul, prin constrângere psihică și amenințând cu răfuială, își viola soția. Individul își argumenta acțiunile prin faptul că victima, care îi este soție, „este obligată să-i satisfacă poftele sexuale”.

Tot în această perioadă, condamnatul își agresa patru copii minori. Conform raportului de expertiză, în urma acțiunilor individului, copiii s-au ales cu traumă psiho-emoțională, stres, anxietate și depresie.

Fiind audiat, acesta nu și-a recunoscut vina. Totuși, procurorii au reușit să-i demonstreze culpabilitatea.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în decurs de 15 zile.

Un sistem AI a atins nivelul uman la un test de „inteligență generală”. Ce ar înseamna acest lucru

Un nou model de inteligență artificială (AI) a obținut recent rezultate la nivel uman la un test conceput pentru a măsura „inteligența generală”. Pe 20 decembrie, sistemul o3 al OpenAI a obținut un scor de 85% la benchmark-ul ARC-AGI, cu mult peste cel mai bun scor AI anterior de 55% și la egalitate cu scorul mediu uman. De asemenea, a dat rezultate bune la un test de matematică foarte dificil. Crearea inteligenței generale artificiale, sau AGI, este obiectivul declarat al tuturor laboratoarelor majore de cercetare AI.

La prima vedere, OpenAI pare să fi făcut cel puțin un pas semnificativ către acest obiectiv, explică doi specialiști în domeniu în publicația The Conversation. În timp ce scepticismul rămâne, mulți cercetători și dezvoltatori AI simt că ceva tocmai s-a schimbat. Pentru mulți, perspectiva AGI pare acum mai reală, urgentă și mai apropiată decât se anticipase.

Pentru a înțelege ce înseamnă rezultatul o3, trebuie să înțelegem despre ce este vorba în testul ARC-AGI. În termeni tehnici, este un test al „eficienței eșantionului” a unui sistem AI în adaptarea la ceva nou – câte exemple de situație nouă trebuie să vadă sistemul pentru a-și da seama cum funcționează. Un sistem AI precum ChatGPT (GPT-4) nu este foarte eficient în eșantionare. A fost „antrenat” pe milioane de exemple de text uman, construind „reguli” probabilistice despre combinațiile de cuvinte care sunt cele mai probabile. Rezultatul este destul de bun la sarcini comune. Este prost însă la sarcini neobișnuite, pentru că are mai puține date (mai puține mostre) despre acele sarcini. Până când sistemele AI pot învăța dintr-un număr mic de exemple și se pot adapta cu mai multă eficiență a eșantionului, acestea vor fi utilizate numai pentru lucrări foarte repetitive și pentru cele în care defecțiunile ocazionale sunt tolerabile. Capacitatea de a rezolva cu acuratețe probleme necunoscute sau noi din eșantioane limitate de date este cunoscută drept capacitatea de a generaliza. Este considerat pe scară largă un element necesar, chiar fundamental, al inteligenței.

Fiecare întrebare oferă trei exemple din care să înveți. Sistemul AI trebuie apoi să descopere regulile care „generalizează” de la cele trei exemple la al patrulea. Reguli slabe și adaptare Nu știm exact cum a făcut OpenAI, dar rezultatele sugerează că modelul o3 este foarte adaptabil. Din doar câteva exemple, găsește reguli care pot fi generalizate. Pentru a descoperi un model, nu ar trebui să facem presupuneri inutile sau să fim mai specifici decât trebuie să fim cu adevărat. În teorie, dacă poți identifica regulile „cele mai slabe” care fac ceea ce vrei, atunci ți-ai maximizat capacitatea de a te adapta la situații noi. Ce înțelegem prin cele mai slabe reguli? Definiția tehnică este complicată, dar regulile mai slabe sunt de obicei cele care pot fi descrise în afirmații mai simple.

Incendiu puternic într-un azil de bătrâni din München. 15 persoane s-au ales cu arsuri

Cinsprezece persoane au fost rănite uşor în urma unui incendiu izbucnit într-un cămin de bătrâni din oraşul german München în Ajunul Crăciunului, a anunţat brigada de pompieri într-un comunicat dat publicităţii miercuri, scrie digi24.ro.

Cauza incendiului şi amploarea pagubelor rămân pe moment neclare, informează DPA, potrivit Agerpres. 

Potrivit informaților prezentate de serviciul de pompieri din capitala Bavariei, flăcările au izbucnit într-o cameră de la etajul al treilea al clădirii. Ca urmare, focul s-a extins rapid la acoperiș și la turn.

Autoritățile germane investighează cauza incendiului.

Căminul de bătrâni este situat în cartierul Altstadt-Lehel, lângă malul râului Isar, și este cel mai vechi cămin de bătrâni din oraș, fondat în 1857 de Societatea Catolică Sfântul Vincent de Paul. Clădirea istorică adăpostește o casă-biserică cu un turn clopotniță.

Asistentă medicală, vindecată de Covid-19: ,,Nu e atât de greu de a purta o mască, noi o purtăm 24 de ore şi e real”
Articolul anterior
Anunțul de ultimă oră a premierului Ion Chicu: Revenim la măsurile și disciplina din perioada stării de urgență
Articolul următor