Păcatul reprezintă abaterea de la o lege bisericească. Nu există o listă care să cuprindă toate păcatele, fiecare cult religios are listele sale. Există însă păcatele capitale, care se regăsesc în majoritatea dogmelor, din cele mai vechi timpuri. Mânia, lăcomia, plăcerea sexuală, lenea… lista o poate continua fiecare din noi. În continuare vedeți cum au explicat experții 3 dintre ele , în cadrul seminarului ˝Genetica Păcatului˝, organizat de platforma BeBetter.
MÂNIA
Știați că la bazele mâniei stau procese ce se întâmplă la nivel genetic? Dacă să fim mai exacți, „vinovată” de erupțiile de furie se face proteina UIA (sau MAU), care reglează fluxul de dopamină din organism. Această proteină este localizată pe cromozomul X, prin urmare, se manifestă mai activ la bărbați decât la femei. Un studiu efectuat într-o pușcărie din SUA, a demonstrat că prezența acestei proteine în codul genetic a deținuților este mai mare decât media pe țară. Cu toate acestea, fără factorii externi, cum ar fi educația și mediul social, proteina UIA nu sa-r manifesta atât de agresiv. Un studiu a arătat că persoanele care au avut incidente neplăcute în copilărie, cineva i-a jignit, cineva i-a bătut, sau au fost supuși altor acte de violență, au mai multe șanse să devină oameni agresivi.
LĂCOMIA
Lăcomia este cu siguranță unul dintre cele mai iubite păcate ale noastre. Și aici nu sa putut trece fără implicarea directă a genelor. Avem gene care sunt capabile să ne împingă spre supraalimentare și supraponderale. Una dintre ele este gena TIR care face să simțim mai slab gustul dulce pe limbă. Oamenii cu această variantă a genei mănâncă aceeași bomboană pe care o mănâncă alții, dar pentru ei este mai puțin dulce și, prin urmare, trebuie să mănânce 2-3 bomboane pentru a-și potoli necesitatea de zaharuri din organism. Drept urmare, avem obezitate și tot șirul de probleme medicale legate de ea.
POFTELE CARNALE
Și desigur, cel mai interesant grup de gene sunt genele dopamin-receptoare, care sunt direct legate de dorințele noastre sexuale și nu numai. Ele ne fac să căutăm ceva nou, ceva mai interesant. Ele se fac „vinovate” de formarea dependențelor față de alcool, fumat și comportament nestăpânit, introducând la nivel genetic un sistem de „recompense”. Aceste gene ne-au făcut odată să părăsim Africa și să ne răspândim pe toate continentele, și tot ele ne provoacă să ne înșelăm partenerii sau să încercăm practici sexuale mai „perverse”.
Despre genele dopamin-receptoare se mai poate de spus că într-un fel sau altul, stau la baza tuturor păcatelor clasice și sunt un „catalizator” a dezvoltării noastre ca civilizație. Fapt pentru care le aducem mulțumiri!
Seminarul online „Genetica Păcatelor” a fost organizat de Platforma BeBetter, la baza căreia este scopul de a informa și educa asupra necesității unui mod de viață mai sănătos prin reducerea riscurilor din viața de zi cu zi.
Experții au prezentat live dintr-un studio din Ucraina și au transmis seminarul pe opt platforme online. Mai jos puteți urmări înregistrarea seminarului.