Anunțul de ultimă oră a premierului Ion Chicu: Revenim la măsurile și disciplina din perioada stării de urgență

Guvernul anunță o serie de măsuri, după ce în Republica Moldova a fost înregistrate recorduri de infectare cu coronavirus. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu în cadrul unei ședințe online de seară a Guvernului, transmite stiri.md.

separator

”Evoluția situației pandemice, dar și în lume în general, ne face să venim cu acțiuni care să aducă la normalitate. După 15 mai, și începând cu primele zile din iunie atestăm o creștere semnificativă a infectărilor. Ieri și alaltăieri am avut antirecord. Sunt câteva cauze care au provocat această evoluție.

După 15 mai, noi am fost nevoiți să reluăm majoritatea activităților economice. Era inevitabil după 60 de zile de carantină și blocare economică a țării. Deși sunt reguli stricte după 15 mai, ele nu se respectă. Trebuie să revenim la acea atitudine. Mă refer la MAI, Ministerul Apărării. Pandemia nu a trecut și trebuie să revenim la nivelul de concentrare de la 15 mai.

Alt motiv a fost ignorarea normelor de către cetățeni și politicieni. E o situație periculoasă, o bună parte nu conștientizăm și deja plătim scump. Altă cauză al numărului mare de infectați ar fi că noi facem de 10 ori mai multe teste.

Ieri și alaltăieri a fost antirecord în toată lumea. Ceea ce înseamnă că pandemia e departe de sfârșit, revine când se relaxează restricțiile. Când noi ne relaxăm ca reprezentanți ai statului. Am acumulat o experiență bună până la 15 mai, deci se poate doar dacă suntem uniți și manifestăm acel nivel de responsabilitate ca în mai. Nu ne rămâne decât să revenim la acea abordare disciplină și atitudine.

Vom veni cu un set de măsuri urgente de sporire a disciplinii și conformării cetățenilor la situație. Vom institui regim special de lucru pentru administrația publică pentru a diminua fluxul de cetățeni dimineața și seara. Accentul va fi pe lucrul la distanță.

Recomandăm ca în Chișinău și Bălți să fie regim special al activității transportului public, care e sursa cea mai mare de infectare. Cum eram îmbulziți în februarie și marte, așa suntem și acum. Nu e cazul să ne supărăm pe cetățeni că se îmbulzesc în transport.

Nu putem restricționa activitățile economice. Statul nu are bani dacă oprim economia. Nici alții nu-și permit mai mult de 2 luni de suspendare. HoReCa revine, dar regulie sunt stricte, iar ANSA va sancționa până la închidere.

Colegii de la MAI au fost rugați să intervină cu sancțiuni dacă cetățenii nu se conformează. Tinerii să fie amendați și alte sancțiuni dacă nu vor înțelege.

Situația în medicină e dificilă. Mulți se adresează după ajutor. Este un număr mare care necesită îngrijire medicală. Repartizarea locurilor libere e neuniformă și repartizarea focarelor e diferită în țară. Dacă nu respectăm acest reguli vom colapsa sistemul medical.

Totul e în mâinile noastre. Vom pune la dispoziția medicilor încă câteva localuri pentru a organiza locuri pentru tratamentul pacienților. Riscăm să nu putem ajuta cetățenii dacă nu vom fi disciplinați.

Fac apel către demnitari să dea exemplu de respectare a regulilor. Să reziste ispitei de a face politică pe această dramă. Îi înțeleg pe unii politicieni care văd o oprtunitate majoră de a accede la guvernare, dar nu speculați, răsuflecați mâinicile și veniți în ajutor.

Apreciez gestul unui partid politic pentru a veni în depășirea acestei situații. Vom avea discuții cu forțe sănătoase, în Parlament nu toți sunt sănătoși, sperăm că vom depăși această criză. E dificil de spus cum vom evolua lucrurile.

E clar că, deși nu declarăm stare de urgență, organele statului revin la acel regim cu măsuri urgente fără a bloca economia”, a declarat Ion Chicu.

O tânără mamă din Italia a murit după ce a stat 14 ani în comă. Femeia suferise o operație de mărire a sânilor

O dramă medicală s-a încheiat tragic miercuri, 24 aprilie 2024, când inima Annabellei Benincasa, o tânără mamă și pianistă talentată, s-a oprit definitiv după ce a petrecut 14 ani în comă. Incidentul care a declanșat această lungă suferință a avut loc în mai 2010, când Annabella, pe atunci în vârstă de 21 de ani, a suferit complicații severe în urma unei operații de augmentare mamară la o clinică privată din Caserta, Italia.

Un vis transformat în coșmar

Originară din Cava dei Tirreni, în provincia Salerno, Annabella își dorea să își îmbunătățească aspectul estetic printr-o intervenție aparent simplă și comună. Totuși, o reacție adversă la anestezie a precipitat un șir de evenimente nefericite, culminând cu intrarea sa în comă. Eforturile disperate de resuscitare nu au reușit să o aducă înapoi la o viață normală, lăsând-o într-o stare vegetativă profundă.

În urma incidentului, Annabella a fost transferată prin mai multe clinici specializate și a suferit numeroase intervenții ortopedice, într-o încercare de a-i îmbunătăți starea. În cele din urmă, a fost mutată acasă, unde a primit îngrijiri continue, sprijinită de Asl (Administrația Sanitară Locală). 

Ce spun medicii care s-au ocupat de Annabelle

Medicii implicați în cazul Annabellei au fost condamnați pentru vătămare corporală gravă, un verdict care a subliniat gravitatea neglijenței medicale și a stârnit un dialog național despre riscurile intervențiilor estetice și importanța supravegherii medicale. Tragedia a sensibilizat opinia publică și a determinat multe femei să fie mai precaute în privința alegerilor lor estetice.

Moartea Annabellei Benincasa ridică întrebări serioase despre standardele de siguranță în chirurgia estetică și despre cum o decizie vizând frumusețea exterioară poate avea consecințe devastatoare. 

Țânțari care răspândesc malaria, descoperiți și pe teritoriul României. Semnalul de alarmă transmis de autorități

România se confruntă cu o nouă provocare de sănătate publică: prezența țânțarilor care pot transmite malaria. Această situație alarmantă a determinat autoritățile și specialiștii în sănătate să intensifice măsurile de prevenție și să informeze publicul despre riscurile asociate.

Recent, mai mulți țânțari capabili să răspândească malaria au fost identificați în diverse regiuni din Europa, inclusiv în România. Schimbările climatice, care favorizează temperaturi mai ridicate și perioade mai lungi de căldură, au facilitat răspândirea acestor insecte vectori. Situația este similară în alte țări europene, unde experții avertizează că bolile transmise de țânțari, cum ar fi malaria și febra dengue, ar putea deveni mai frecvente.

Semnalul de alarmă transmis de autorități

Rachel Lowe, un medic respectat din Barcelona, a subliniat necesitatea unei pregătiri adecvate în fața acestor boli. Conform unei declarații pentru The Guardian, Europa ar putea fi nepregătită să gestioneze un val de infecții cu malaria și febra dengue. Ea a avertizat că răspunsul slab la schimbările climatice ar putea duce la o creștere a numărului de cazuri și chiar la decese.

„Odată cu răspunsul slab la schimbările climatice, ne putem aștepta la o creștere a cazurilor și la apariția morților cauzate de boli precum malaria și febra dengue pe teritoriul Europei. Trebuie să anticipăm eventuale pandemii și să intervenim din timp pentru a le preveni”, a declarat medicul Rachel Lowe, conform The Guardian și Realitatea.net.

Malaria este o boală infecțioasă gravă, cu simptome ce pot fi confundate ușor cu cele ale altor afecțiuni minore. Simptomele includ frisoane severe, febră înaltă, grețuri, dureri musculare, dureri de piept, oboseală persistentă și transpirații abundente. Este crucial ca oricine prezintă aceste simptome să caute imediat asistență medicală.

Prevenția și măsurile de control

Pentru a preveni răspândirea malariei, este esențială o monitorizare atentă a populațiilor de țânțari și implementarea de strategii eficiente de control al vectorilor, cum ar fi:

Utilizarea de insecticide în zonele cu risc crescut.
Instalarea de plase de țânțari la ferestre și uși.
Folosirea de lotiuni sau spray-uri repelente de insecte.
Eliminarea apelor stătătoare, care pot servi drept mediu propice pentru reproducerea țânțarilor.

Prezența țânțarilor care transmit malaria în România este un semnal de alarmă pentru toți cetățenii. Este vital să se ia măsuri de precauție și să se respecte recomandările autorităților pentru a reduce riscul de infecție. 

Semafoare pe asfalt pentru pietonii cu ochii mereu în telefon. În ce țară se întâmplă?

Sud-coreeni încearcă să prevină accidentele de la trecerile de pietoni.

Pentru că problema ochilor ațintiți în telefon a ajuns să fie globală, autoritățile au amplasat semafoarele la nivelul solului, și nu pe stâlpi, tocmai ca oamenii să le observe indiferent de situație. 

sursa

(Video) Păcatele biblice. Cum le explică experții în genetică?
Articolul anterior
Svetlana Sainsus a fost astăzi sărbătorită! La mulți ani!
Articolul următor