Viermi și rugină în apa de la robinet. Locuitorii comunei Prepelița bat alarma

Apă îmbâcsită cu viermi și rugină, în satul Prepelița din raionul Sângerei. Locuitorii comunei se plâng că deja de trei săptămâni nu pot folosi apa la treburile casnice.

separator

„Viermișori mărunți, galbeni și deasupra este rugină. Prin ea parcă este și puf de vrabie. Este imposibil să o bei,”. Nina Calma, în vârstă de 65 de ani, spune că îi este frică să folosească apa la bucătărie.

„Are viermi. Foiesc prin căldare. Dar să mai bei? El se duce în organism. Și ce o să fie cu noi? Noi și așa suntem bolnavi, dar să mai bem apa asta cu viermi!”, a spus locuitoarea satului Prepelița, Sângerei, Nina Calma, potrivit publika.md.

Oamenii sunt nevoiți să cumpere apă îmbuteliată sau să o aducă de la fântâni. Și asta deși achită câte 14 lei pentru un metru cub de apă.

„La ce plătim apa? Nu o folosim că ne temem. A mai fost așa doi ani în urmă, dar atunci au pus clor, dar acum zic că e de la canalizație.”

„Dacă o zi nu este apă, atunci apare murdăria, viermii. Mărunței, roșietici și subțirei.” – Spun mulți că au găsit și la filtru. Eu am filtru. Apa îmi vine curată.

– Dar lângă filtru? – Acolo se mai adună, se mai oprește.

„Noi nu bem de la robinet. Noi nu folosim la băut. Întrebuințez de la fântână aduc și o filtrez.”

Autoritățile locale susțin că apeductul este unul vechi și nu a fost reparat niciodată.

„Cisternele sunt putrede și avem multă rugină în ele. Țevile au fost instalate din anii ’70. Eu cred că numai asta este problema viermișorilor care apar nu de fiecare dată. Dezinfectăm, dar dezinfectăm doar în cisterne. Noi nu putem dezinfecta toată rețeaua.”, a afirmat primarul comunei Prepelița, raionul Sângerei, Mihail Pleșca.

Pentru reparația apeductului este nevoie de aproximativ 400 de mii de lei. Autoritățile locale au acordat doar o sută de mii de lei din care s-au procurat câteva țevi și o cisternă nouă.

La apeduct sunt conectate aproape o mie de gospodării.

România prelungește stărea de alertă pentru încă 30 de zile
Articolul anterior
Creştere continuă a noilor cazuri de Covid-19 în Germania. Autoritățile caută soluţii pentru a evita reînchiderea şcolilor
Articolul următor
Alte articole interesante