Vine primăvara, oamenii dau foc la gunoaie! Zeci de incendii în țară, în ultimele 24 de ore. Pompierii, în alertă

Peste 110 ha de teren au fost compromise de incendiile de vegetație în ultimele 24 de ore.

În ultimele 24 de ore angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit în 30 de cazuri pentru lichidarea focarelor de vegetație uscată. În total focul a compromis peste 110 ha de teren din raioanele Ialoveni, Soroca, Șoldănești, Cahul, Călărași, Căușeni, Edineț, Ungheni, Cimișlia, Telenești, Sângerei, Fălești, Rîșcani, Ștefan-Vodă, Orhei, dar și UTA Găgăuzia.

Un incendiu de vegetație a fost înregistrat în seara zile de 22 februarie 2024 la periferia localității Pașcani, raionul Criuleni. Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 19:05. La fața locului a intervenit un echipaj de salvatori și pompieri. Aceștia, au reușit lichidarea focarelor de ardere la ora 20:16. În urma incendiului focul a afectat 4 ha de vegetație uscată. Tot de intervenția pompierilor a fost nevoie în localitatea Cobîlea, raionul Șoldănești. Aici, focul a afectat 30 ha de vegetație uscată. Mai mult, în seara zilei de ieri, salvatorii au lichidat un incendiu de vegetație în satul Pompa, raionul Fălești, care a cuprins o suprafață de teren de 10 ha.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează repetat oamenii să nu aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer și stufărișul. În condiții de temperaturi ridicate, necaracteristice pentru sezonul rece, umiditate redusă și vânt, orice scânteie poate provoca incendii de proporții. Totodată, oamenii sunt rugați să nu arunce chibrituri, țigări sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, în preajma spațiilor forestiere și terenurilor agricole. Mai mult, populația este rugată să nu fie indiferentă atunci când observă focare de ardere, dar să apeleze prompt Serviciul 112 și să încerce să acționeze la stingerea acestor focare cu utilaje de primă intervenție.

Potrivit datelor statistice ale IGSU, în perioada 01 ianuarie-19 februarie 2024 au fost înregistrate 121 de intervenții ale pompierilor la lichidarea focarelor de vegetație uscată, în urma cărora au fost compromise 138 ha de teren.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Încheie frumos luna februarie!  Unica.md și ITicket v-a pregătit o listă cu recomandări pentru ultimul weekend din februarie
Articolul anterior
Urzicile – primele vitamine de primăvara! Cu ce beneficii îţi încarcă organismul?
Articolul următor