„Vinul unei nopți de iarnă”: la Vernisajul Vinului simți fiecare nuanță a soiurilor autohtone!

Cel mai grandios și deosebit bal mascat al anului, ,,Vinul unei nopți de iarnă”, Vernisajul Vinului, te invită într-o atmosferă de mister, intrigă și suspans. Masca va fi un dress-code obligatoriu pentru fiecare invitat dornic să descopere detaliat subtilitățile Vinului Moldovei. Somelieri celebri invitați vor contura eleganța și rafinamentul evenimentului care își propune să promoveze un nou concept de cultură al vinului de calitate, precum și însușirea abilităților consumului moderat și responsabil al vinului.

separator

Vernisajul Vinului, ediția a XIII-a, se va desfășura în data de 15 decembrie, ora 18.00, la Palatul Republicii din Chișinău, fiind parte a campaniei de iarnă „Vinul Moldovei – Arta Asamblajului”, organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu susținerea partenerului strategic de dezvoltare, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Dress-code: mască și mister

La eveniment sunt așteptați 1.300 de vizitatori care vor purta măști, astfel încât să devină personaje-cheie ale evenimentului de iarnă, alături de eroi de poveste, jongleri și animatori pe picioroange.  „Costumat” de bal mascat, evenimentul propune o paletă largă de activități, în atmosfera creată de ritmurile trupei Nicorasong și ale ansamblului folcloric „Crenguță de Iederă”.

Experiență senzorială

Odată puse măștile, participanții vor fi invitați să se lase ghidați de simțuri. În premieră, butoaie speciale cu arome vor oferi pasionaților de vinuri o experiență multisenzorială inedită, și anume: să afle cum se formează melanjul elegant din note de pere, vanilie, caise, cireșe, unt, cola, căpșune, lămâie, tutun etc., regăsite în gustul și aromele Vinului Moldovei.

Vinuri de senzație

Vizitatorii vor savura vinuri pe bază de soiuri locale, dintr-o colecție formată de 40 de companii vitivinicole reunite sub brandul unic de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”.  Degustările de vinuri vor fi ghidate de „Cel mai bun somelier din Europa în 2017”, Raimonds Tomsons, membru al Asociației Somelierilor din Lituania. Invitatul de onoare al Vernisajului Vinului va oferi sfaturi prețioase alături de alți profesioniști. Spectacolul de iarnă al Vinului Moldovei va oferi publicului și posibilitatea de a savura o selecție specială a celor mai bune asamblaje din vinuri produse din soiuri autohtone. Acestea vor fi elaborate de expertul internațional Andreas Larsson, unul dintre cei mai influenți somelieri la nivel global, desemnat „Cel mai bun somelier din lume al anului 2007” – invitat special al campaniei de iarnă „Vinul Moldovei – Arta Asamblajului”.

Savurăm responsabil

Pentru a percepe impecabil gustul și a savura corect nuanțele fiecărui vin oaspeții evenimentului vor primi un pahar de tritan (100% inert, ecologic și reciclabil) cu logo-ul „Wine of Moldova”, însoțit de un accesoriu special de purtat în jurul gâtului (port pahar), o broșură de degustare cu informații despre vinurile vernisate și un bilet de participare la tombolă.

Premii pentru excelență

Vizitatorii vor putea vota vinurile preferate dintre cele oferite spre degustare, iar producătorii vor fi răsplătiți cu trofeele tradiționale ale ediției de iarnă Premiul „Vernisajul în Alb” și Premiul „Vernisajul în Roșu”. Pentru contribuție semnificativă la dezvoltarea și promovarea sectorului, profesioniștii din domeniu vor primi Trofeul „Cavalerul Vinului”.

Pentru a trăi live experința deosebită a evenimentului tradițional de iarnă este nevoie de un bilet de acces la prețul de 300 de lei, care poate fi cumpărat online pe iTicket.md sau la casele Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău.

Despre Vernisajul Vinului

Vernisajul Vinului este un eveniment select, dedicat promovării culturii vinului și a consumului vinului de calitate în Republica Moldova. Pentru prima dată evenimentul a fost organizat în 2011 și, în mod tradițional, are loc de două ori pe an, în edițiile de primăvară și de iarnă, sub egida brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Evenimentul își propune următoarele obiective: stimularea pieței interne a vinurilor de calitate produse în Moldova, creșterea culturii de consum a vinului de calitate, precum și oferirea unei platforme de comunicare între vinificatori și consumatori, unde se lansează noi produse și trenduri de consum.

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului

ONVV este expertul nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Raportul de azi, 1 ianuarie, al Celulei de criză de la Guvern

Guvernul informează că, potrivit rapoartelor Celulei de Criză, pentru data de 30 decembrie și 31 decembrie 2024, consumul de energie electrică în Republica Moldova a fost acoperit pe deplin, fără a fi necesară activarea contractelor de avarie și/sau fluxuri neintenționate.

Pentru ziua de 31 decembrie, consumul a fost acoperit din următoarele surse:

  • MGRES/Centrala de la Cuciurgan – 31%
  • SA „Termoelectrica” – 25,95%
  • SA „CET-Nord”– 4,29%
  • Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 0,76%
  • Energie regenerabilă – 6,85%
  • Import al energiei electrice (RO/UA) – 31,1%

Potrivit informațiilor SA „Energocom”, consumul va fi acoperit pe deplin și pentru ziua de astăzi, 1 ianuarie.

Până la 31 decembrie 2024, MGRES a livrat peste 50% din necesarul de energie electrică al malului drept, ceea ce permitea acoperirea deplină a consumului de energiei electrică. Ca urmare a încetării livrărilor de gaze rusești, deficitul la nivel de sistem electroenergetic va fi de circa 600 MW pentru malul drept.

Acoperirea volumului necesar se va face, în special, prin procurări de pe bursa de energie electrică din România administrată de către SA „OPCOM” sau în baza contractelor în vigoare dintre SA „Energocom” cu producătorii și furnizorii de energie electrică din regiune.

În ceea ce privește sectorul gazelor naturale, nu au fost raportate incidente. Presiunile în segmentele sistemului de transport, gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz”, sunt în limitele parametrilor funcționali. 

În cazul energiei termice, la SA „CET-Nord” și „Termoelectrica” nu au fost înregistrate avarii sau incidente, iar instalațiile de generare funcționează în regim normal, conform graficului prestabilit. În prezent, consumul zilnic de gaze naturale este de circa 260 mii metri cubi pe zi la SA „CET-Nord” și de 1,88 milioane de metri cubi pe zi la SA „Termoelectrica”.

În regiunea transnistreană și Zona de Securitate, astăzi, 1 ianuarie 2025, întreprinderile de profil din regiunea transnistreană au sistat furnizarea gazelor naturale, încălzirii centralizate și a apei calde către mai multe localități, în mare parte în clădirile din sectorul privat care dispun de surse alternative de încălzire. De către „Tiraspoltransgaz” au fost deconectate și consumatorii casnici din localitățile controlate de autoritățile constituționale Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fîrlădeni.

Anterior, la 28 decembrie 2024, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale. De asemenea, agentul termic a fost sistat pentru penitenciarele nr. 8 și nr. 12, subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova situate în orașul Bender. 

Autoritățile de la Chișinău sunt în căutare de soluții pentru conectarea acestor instituții ale statului la resurse energetice alternative.

Compania rusă „Gazprom” a suspendat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz” începând cu data de 1 ianuarie 2025, ora 08:00 (ora Moscovei). În legătură cu potențiala criză umanitară în regiunea transnistreană din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024.

Nodul rutier din preajma satului Sagaidacul Nou este deschis pentru circulație

Nodul rutier, inclusiv pasajul de pe drumul public M3 Chișinău-Giurgiulești, în apropiere de satul Sagaidacul Nou, raionul Cimișlia, au fost deschise, astăzi, circulației. După 30 de ani de la sistarea lucrărilor, podul este complet funcțional și asigură conectivitatea locuitorilor din regiunea de sud cu centrul Republicii Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Aflat la fața locului, vicepremierul Vladimir Bolea a declarat că reabilitarea podului consolidează infrastructura rutieră în sudul țării și va îmbunătăți condițiile de trafic pentru toți cei care circulă pe drumul M3, spre Comrat și Giurgiulești, până la frontiera cu România. Nodul rutier asigură accesul către localitățile Sagaidacul Nou, Satul Nou și Mihailovca, „iar aceasta înseamnă mobilitate și conectivitate regională îmbunătățite semnificativ”, a adăugat vicepremierul.

Podul are o lungime de 42,15 m și două deschideri a câte 21 de metri fiecare. Lățimea totală a pasajului este de 29 de metri și include 4 benzi de circulație, o zonă mediană și două trotuare a câte 1,5 metri fiecare.

Pentru realizarea proiectului au fost efectuate lucrări de reparație a îmbrăcămintei rutiere pe drumul de acces la pod și pe bretelele 1 și 2, și au fost construite șanțuri de evacuare a apelor. De asemenea, au fost montate borduri, parapet de siguranță și indicatoare pentru circulația rutieră, și construite accese din pavaj în curți, dar și pentru tehnica agricolă.

Costul lucrărilor este de peste 59 de milioane de lei, bani alocați din Fondul Rutier al Republicii Moldova.

Autoritățile vin cu recomandări despre cum să ne pregătim pentru deconectările de curent

Ministerul Afacerilor Interne recomandă cetățenilor să se asigure din timp cu surse de iluminat de rezervă, precum lanterne funcționale, baterii suplimentare sau lămpi care funcționează cu baterii reîncărcabile, în contextul riscurilor de deconectări, transmite IPN.

Într-un răspuns la o solicitare de presă a IPN, MAI sugerează, de asemenea, utilizarea lămpilor LED portabile ori solare, și avertizează asupra necesității supravegherii focului deschis sau a lumânărilor, pentru a preveni incendiile.

Autoritățile recomandă persoanelor juridice eficientizarea consumului de energie electrică: să reducă iluminatul interior al clădirilor publice și comerciale cu cel puțin 30%, deconectarea vitrinelor și iluminatului decorativ, precum și limitarea funcționării scărilor rulante în anumite intervale orare. În plus, întreprinderile cu procese energetice mari vor trebui să reconfigureze programul de lucru, pentru a minimiza consumul de energie în orele de vârf.

MAI încurajează cetățenii să se informeze din surse oficiale despre orice deconectare programată sau neplanificată. Autoritățile vor transmite informații prin paginile oficiale ale instituțiilor publice, dar și la radio, în cazul în care accesul la internet sau rețele de socializare este limitat.

De asemenea, toate serviciile de intervenție sunt gata să răspundă rapid la situațiile de urgență în caz de deconectare a energie electrice, iar subdiviziunile MAI sunt antrenate să lucreze în regim continuu 24/7.

Potrivit MAI, autoritățile au asigurat un regim stabil de alimentare cu energie electrică, prin importuri suplimentare din ENTSO-E, cu o capacitate minimă garantată de 315 MW la granița cu România. În funcție de ora zilei, Moldova poate importa între 20 MW și 115 MW suplimentar, utilizând capacitatea de transport nefolosită de la alte hotare cu ENTSO-E.

De asemenea, Guvernul a aprobat un plan de măsuri pentru sezonul de încălzire 2024-2025, care include scenarii pentru furnizarea de energie electrică și gaz natural, precum și soluții alternative pentru alimentarea instituțiilor și populației în caz de deconectări.

Târg de Crăciun și atmosferă de basm! Până pe 8 ianuarie, trăiește magia Sărbătorilor alături de cei dragi la Castel Mimi!
Articolul anterior
Doi soți din Anenii-Noi au fost găsiți strangulați
Articolul următor