Femeia care s-a ales cu urmărire penală, după ce în bagajul acesteia a fost depistată vioara „Stradivarius”, în valoare de aproape 2 milioane de euro, este cetățeanca Republicii Moldova Alexandra Conunova, una dintre cele mai bune violoniste ale lumii, potrivit publicistului Gheorghe Erizanu.
„Crima abominabilă a fost săvârșită de cetățeanca Republicii Moldova Alexandra Conunova, una dintre cele mai bune violoniste ale lumii. Era cap de afiș la TFestival din Moscova, invitată de Vadim Repin, un alt mare violonist al lumii. Stradivariusul, găsit de vameși, este cu acte. Costă, într-adevăr, cca 2 milioane de euro. Stradivariusul este un Giovanni Battista Guadagnini, realizat în 1785, la Turin, și este cunoscut sub numele „Ida Levin”, fiind împrumutat, în semn de respect și apreciere pentru talentul Alexandrei Conunova, de către maestrul Cedric Berger din Elveția”, scrie Gheorghe Erizanu, scrie tv6.md.
Cu o reacție a venit și ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care a calificat situația de la Aeroportul Internațional Chișinău și acțiunile vameșilor moldoveni drept „ o confuzie regretabilă și un exces de zel”.
„Ministerul Culturii este în contact cu Alexandra și întreprinde toate eforturile pentru a lămuri cât mai repede posibil situația. Rog reprezentanții mass media și comentatorii de pe rețelele de socializare să se abțină de la titluri senzaționale și etichetări în raport cu una dintre cele mai bune violoniste ale Republicii Moldova. Nu avem nici un motiv să ne îndoim de faptul, că Alexandra deține această vioară legal și în scurt timp dovezile de confirmare vor fi prezentate”, a subliniat Sergiu Prodan.
Amintim că ieri, 26 octmbrie, una dintre celebrele instrumente de coarde Stradivarius, construite de lutierul italian Antonio Stradivari, ar fi fost depistată în bagajul unei femei care urma să decoleze, de pe Aeroportul Internațional Chișinău, la bordul unei aeronave ce urma să efectueze o cursă spre Federația Rusă, scrie Deschide.md. În cadrul controalelor, vameșii ar fi depistat și un act de evaluare a instrumentului muzical, prin care aceasta ar fi fost estimată la un preț de aproximativ 2 milioane de euro. În acest sens, oamenii legi au inițiat o anchetă pentru a stabili dacă este o vioară „Stradivarius” veritabilă, dar și cum aceasta a ajuns pe teritoriul Republicii Moldova.
Vioara a fost ridicată de către vameși, iar despre acest caz au fost sesizate organele competente.
Contactată de Replica Media, șefa servicului de presă a Servicului Vamal, Olesea Pușcașu, a declarat că deocamdată nu se cunoaște dacă este o vioară originală și care este costul acesteia, în acest sens obiectul a fost trimis la expertiză.
Totodată, Mariana Cherpec, purtătorul de cuvânt la Procuraturii Generale, a declarat pentru Deschide.md că: „pe cazul încercării de a scoate din țară o vioară, depistată pe Aeroportul Internațional Chișinău, la data de 22 Octombrie 2021, a fost pornită urmărirea penală în baza art. 27, art.248 al.5 (Contrabandă) din Codul penal. Cauza penală se află în gestiunea PCCOCS. La moment, se efectuează acțiuni de urmărire penală, pentru stabilirea tuturor circumsțantelor cazului investigat”.
Un Stradivarius este una dintre viori, viole, celule și alte instrumente de coardă construite de membrii familiei italiene Stradivari, în special de Antonio Stradivari, între secolele XVII și XVIII.
Conform reputației lor, calitatea sunetului lor sfida încercările de fi explicate sau egalate. Lutierul Antonio Stradivari a fabricat aproximativ 1.100 de instrumente cu coarde de la sfârşitul anilor 1600 până la mijlocul anilor 1700: viori, viole, violoncele, mandoline. Multe dintre acestea se vând acum pentru sume cu şase cifre, potrivit CNN, citat de Adevărul.
De exemplu, vioara Molitor Stradivarius, care ar fi aparţinut lui Napoleon, s-a vândut cu 3,6 milioane de dolari în 2010, iar vioara Lady Blunt Strad a bătut orice record şi este cea mai scumpă din lume, fiind vândută în 2011 pentru 13 milioane de dolari. Iar preţurile pentru instrumentele lui Stradivari par să crească de la an la an.
Dintre cele 960 de viori fabricate de Stradivari de-a lungul prodigioasei sale existenţe – a trăit 93 de ani – doar 550 mai există astăzi. Niciuna dintre ele nu seamănă cu alta şi nu există două viori Stradivarius identice, spun experţii.
sursa: www.tv6.md