Vitalii Slipcenco din Tiraspol, prin activismul său civic, transformă mediul în care trăiește în unul accesibil persoanelor cu dizabilități

De mai bine de doi ani, la Tiraspol sunt instalate tot mai multe rampe de acces care permit persoanelor cu dizabilități, părinților cu cărucioare și altor persoane să se deplaseze fără impedimente prin oraș sau să intre în clădiri. Și asta pentru că oamenii devin conștienți de dreptul lor la un mediu accesibil și îl revendică, reușind să se facă auziți.

separator
Vitalii Slipcenco este unul din activiștii civici care promovează accesibilitatea spațiilor publice. De mai bine de 20 de ani, Vitalii se deplasează într-un scaun cu rotile. A rămas imobilizat după o săritură nereușită în râul Nistru, care i-a afectat coloana vertebrală. Avea 18 ani. Pe atunci, s-a resemnat și a devenit izolat. Își petrecea verile la vila familiei sale, iar iernile în limitele apartamentului în care locuia.Evita orice interacțiune cu oamenii. Iar deplasarea în scaunul cu rotile îi producea jenă. Asta până într-o zi, când a văzut lumea cu alți ochi:

„A fost nevoie să treacă o perioadă lungă până să conștientizez că dizabilitatea pe care o am nu mă împiedică să duc un mod de viață activ. După mai multe veri petrecute în cort la vilă, am făcut cunoștință cu niște băieți cu dizabilități locomotorii, care frecventau clubul de tenis din localitate. Duceau un mod de viață sănătos, făceau sport și erau, într-o oarecare măsură, parte a societății. Încet, încet mi-am dorit să fiu ca ei”.
Vitalii a început a frecventa același club de tenis cu noii săi prieteni, a participat la competiții locale și regional, socializând tot mai mult:

„Am făcut cunoștință cu oameni care promovau drepturile omului. Am început să particip la evenimente publice, să interacționez cu persoane de răspundere.”

Toate astea au culminat cu implicarea sa directă în procesul de luare a deciziilor care îl privesc:

„Am intrat la facultate și am devenit activ civic. M-am făcut remarcat și astăzi sunt membru al comisiei orășenești de dare în exploatare a construcțiilor noi din Tiraspol. Dacă mi-ar fi spus cineva acum șapte ani că voi ajunge la o asemenea performanță, nu l-aș fi crezut”, mărturisește Vitalii Slipcenco.
În calitatea sa de membru al acestei comisii, Vitalii are grijă ca toate clădirile noi construite în oraș să fie accesibile persoanelor cu dizabilități. La inițiativa lui, mai multe edificii de importantă socială au fost dotate cu rampe de acces. Printre acestea – policlinica orășenească, Teatrul Dramatic și Galeria de Artă din Tiraspol.

„Grație rampei de acces, instalate la intrarea în Galeria de Artă, pentru prima dată în ultimii ani am putut intra și vedea o expoziție”, ne-a spus Dumitru Ceceli, prietenul lui Vitalii, și el utilizator de scaun cu rotile. „Din cauza dizabilității pe care o am, timp de patru ani nu am putut ieși din casă. Dar vreau să ies și să fiu parte activă a societății. Nu sunt atât de bătrân încât să stau toată ziua țintit în televizor. La inițiativa lui Vitalii, secția de votare din preajma casei mele a fost dotată cu rampă de acces. De acum încolo nu voi fi nevoit să chem urna mobilă acasă, dar voi merge la vot, ca toți ceilalți”, a adăugat Dumitru Ceceli.
Pe lângă poziția pe care o are în comitetul orășenesc, Vitalii este membru activ al Platformei pentru dezvoltare durabilă (comunitară) din care fac parte mai multe asociații de pe ambele maluri ale Nistrului, care promovează drepturile omului. Platforma a fost creată cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite și al Suediei.În calitatea sa de membru al Platformei pentru dezvoltare durabilă (comunitară), Vitalii a participat la un șir de instruiri organizate de ONU, aflând mai multe despre drepturile sale și cum pot să le promoveze. Cu sprijinul ONU și Suediei, a mers într-o vizită de studiu în Suedia:

„La revenire, am făcut prezentări la întâlnirile cu persoanele responsabile la nivel local și le-am vorbit despre experiența țărilor europene. Am reușit să contribui la îmbunătățirea regulilor și normelor de construcție a drumurilor. Acum drumarii sunt obligați să țină cont de ele, atunci când repară drumurile și trotuarele în oraș”, adaugă Vitalii.

Vitalii spune că nu este deloc simplu să promovezi un mediu accesibil persoanelor cu dizabilități în Tiraspol. Unele clădiri nu pot fi adaptate din cauza modului în care au fost construite. Altele necesită investiții financiare semnificative, care, deocamdată, nu sunt disponibile. Ceea ce este cu adevărat important însă este ca oamenii să conștientizeze dreptul pe care îl au și să și-l revendice, susține el.

„Nu poți să lupți pentru drepturile tale, dacă nu poți ieși din casă. Ca să iți poți revendica drepturile, trebuie să fii activ, să le spui celor din jurul tău că tu exiști, vrei să fii parte a societății și vrei să te miști liber prin oraș”, adaugă Vitalii Slipcenco.
Text: Ludmila Bogheanu, PNUD Moldova; foto: Marin Iliuț            

Ce se pregătește de pomană pentru Buna Vestire. Știai că este bine să mănânci miere?

Peștele este cel mai important aliment de Buna Vestire, pe data de 7 aprilie. Dar în tradiția bisericii se numără și alte bucate tradiționale pe care le poți oferi drept pomană pentru Buna Vestire.

Sărbătoarea Blagoveșteniei, cum i se spune în popor, ste ziua în care, conform tradiției religioase, Fecioara Maria a primit marea veste că va aduce pe lume pe Mesia, Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul nostru. Buna Vestire se ține în fiecare an pe data de 7 APRILIE, stil vechi, și întotdeauna ea se sărbătorește în postul Paștelui.

Este zi de mare sărbătoare, cu dezlegare la pește, ulei și vin, iar credincioșii care respectă postul se bucură în mod deosebit de bucatele cu pește. Tot în această zi, tradiția spune să este bine să dai de pomană pentru Buna Vestire, să oferi celor mai nevoiași un strop de ajutor, o masă caldă și un pahar de vin.

Ce bucate se oferă de pomană pentru Buna Vestire

Gospodinele care se pregătesc pentru această sărbătoare cumpără din timp pește. Peștele fiind un vechi simbol al lui Iisus și al creștinismului.

În tradiția creștină, peștele reprezintă nu doar o hrană sănătoasă și curată, ci și o hrană ritualică prin care îți cureți trupul și te apropii mai mult de învățăturile lui Iisus despre cumpătare și modestie. Peștele este o bucurie pentru cel care postește și totodată o masă simplă și curată, așa cum se cuvine în zi de sărbătoare.

Așadar, peștele fript pe grătar sau pregătit la cuptor cu legume reprezintă meniul tradițional care se poate oferi de pomană pentru Buna Vestire. Alături de pește se pot pregăti legume, piureuri, salate cu verdețuri de primăvară sau mujdei de usturoi.

În pachetele de pomană se mai pot adăuga colaci simpli, pilaf de post, sarmale de post din orez și ciuperci sau prăjituri de casă făcute și ele doar din ingrediente de post. De asemenea, în pachete se mai pot pune fructe precum merele sau nucile, dar și miere. Coliva nu trebuie nici ea să lipsească și se pune în pachetele pentru pomană după ce a fost slujită în biserică.

Puțini creștini mai știu din Biblie că Iisus și apostolii săi mâncau adesea pește fript și faguri de miere în zilele de sărbătoare. Mierea este un aliment simplu și foarte hrănitor, care compensează lipsa altor alimente mai bogate în proteine și glucide pentru cine ține Postul Paștelui după canoane.

Așadar, colacii cu miere, coliva cu miere sau pur și simplu un borcănel cu miere se pot pune pe masă în ziua de Buna Vestire și în pachetele care se oferă de pomană. Nu trebuie să uităm de lumânarea care trebuie să ardă pentru sufletul celor adormiți și nu trebuie să uităm să închinăm un pahar de vin roșu în amintirea lor.

Operațiune contracronometru de salvare a unui ucrainean în Munții Maramureșului. „Riscul de a nu supraviețui peste noapte este extrem de ridicat”

O echipă mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti de frontieră români urcă în Munţii Maramureşului la aproximativ 1.700 metri altitudine pentru recuperarea unui cetăţean ucrainean aflat în stare critică, a informat, duminică, directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Maramureş, Dan Benga, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, informaţiile au fost primite de la un alt ucrainean, recuperat de un echipaj al Poliţiei de Frontieră din comuna Poienile de sub Munte, care a semnalat situaţia prietenului său.

„Cetăţeanul ucrainean are 44 de ani, nu se mai poate deplasa şi e în hipotermie, fiind îmbrăcat cu o pereche de blugi, o geacă şi încălţat cu pantofi sport (…).

Nu ştie exact unde e cel din munte, oferindu-ne nişte informatii destul de vagi şi din păcate nu se poate lua legătura cu ucraineanul din munte, acesta nemaiavând baterie la telefon.

Având în vedere situaţia delicată şi echipamentul sumar al ucraineanului din munte, precum şi temperaturile extrem de scăzute din munte, s-a decis plecarea unei echipe de salvatori montani, care va face joncţiunea cu o echipă a Poliţiei de Frontieră Poienile de sub Munte (…) pentru a încerca să îl găsim şi să îl salvăm. Riscul de a nu supravieţui rămânând la noapte pe munte e extrem de ridicat”, a spus Dan Benga.

Conform sursei citate, a fost solicitat şi elicopterul SMURD de la Punctul Operativ Aero (POA) Jibou, judeţul Sălaj, însă operaţiunea de căutare a fost sistată din cauza condiţiilor meteo dificile pe munte.

„A fost solicitat elicopterul de la POA Jibou, care a răspuns extrem de repede, decolând în sprijinul salvatorilor, dar, din păcate, ajunşi în zonă, datorită timpului extrem de nefavorabil, au trebuit să se retragă şi să anuleze misiune aero”, a precizat Dan Benga.

VIDEO//„Cred că e cel mai rapid Golden buzzer din istoria emisiunii”. O fată de 14 ani din România a făcut senzație la Britain’s Got Talent

Maya Giotea, elevă la Liceul „David Voniga” din Giroc, a avut un moment de excepție pe scena emisiunii Britain’s Got Talent, unde a lăsat juriul și publicul fără cuvinte cu o interpretare emoționantă a piesei „Listen” a lui Beyoncé, scrie presa arădeană.

Vocea sa puternică și maturitatea artistică i-au adus unul dintre cele mai rapide „Golden Buzzer”-e din istoria show-ului, oferit de juratul Bruno Tonioli, care nu a ezitat nicio clipă să o trimită direct în semifinale. Sala a izbucnit în aplauze, iar publicul s-a ridicat în picioare pentru a o ovaționa.

„A fost cea mai matură versiune a acestei melodii pe care am auzit-o de la cineva atât de tânăr”, a declarat emoționat Bruno Tonioli, vizibil impresionat de prestația Mayei.

Pentru Maya, nu este primul moment de strălucire. Anul trecut, a primit patru de „DA” la Românii au talent.

Trăiește magia Sărbătorilor, oferindu-ți amintiri de neuitat alături de cei dragi într-un studiou de poveste!
Articolul anterior
Decorațiuni personalizate de Crăciun pentru masa de sărbătoare și casa ta, create cu dragoste și pasiune!
Articolul următor
Close menu