Vladimir Putin se va adresa rușilor pe 21 februarie, în primul discurs către națiune de la izbucnirea războiului

Preşedintele rus Vladimir Putin îşi va susţine discursul anual despre starea naţiunii, în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale (Duma de Stat, camera inferioară, şi Consiliul Federaţiei, camera superioară) la 21 februarie, cu trei zile înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, scrie Agerpres.

„La 21 februarie, preşedintele Federaţiei Ruse se va adresa Adunării Federale”, a anunţat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precizând că, în discursul său, Vladimir Putin va aborda „situaţia actuală”, în special ofensiva rusă în Ucraina şi situaţia economică a ţării.

De data aceasta, preşedintele rus îşi va susţine discursul despre starea naţiunii în „Gostinnîi dvor”, o sală de congrese situată în apropiere de Piaţa Roşie şi la 150 de metri de Kremlin.

În mod tradiţional, Vladimir Putin pronunţă în fiecare an un discurs despre starea naţiunii în faţa parlamentarilor ruşi, în care face bilanţul pe anul care s-a scurs şi stabileşte noi direcţii strategice. În 2022, acest discurs a fost însă anulat, în urma invaziei armatei ruse împotriva Ucrainei.

Solații ruși, invitați la discursul din 21 februarie

Dmitri Peskov a indicat vineri că soldaţi ruşi care participă la operaţiunile din Ucraina vor fi „cu siguranţă” invitaţi la discursul din 21 februarie.

După discurs, Kremlinul ar pregăti un „mega-miting-concert” cu participarea lui Vladimir Putin, care ar putea avea loc în data de 22 februarie pe stadionul Lujniki, au declarat portalului RBK trei surse familiare cu discuţia despre organizarea acestui eveniment.

Un amplu miting-concert a avut loc anterior la Lujniki în 18 martie anul trecut, la aproape o lună de la declanşarea războiului în Ucraina. Ministerul rus de Interne a indicat că atunci au participat 200.000 de persoane, dintre care cei mai mulţi erau angajaţi din sectorul public şi studenţi, notează The Moscow Times.

Putin ar putea relua și dialogul anual televizat „Linia directă”

După cum a sugerat Peskov, Putin ar putea organiza apoi un alt eveniment care fusese amânat, dialogul anual televizat denumit „Linia directă” cu poporul, în cursul căruia răspunde în direct la întrebări din partea publicului.

Rusia a declanşat la 24 februarie trecut o invazie în Ucraina pe care o numeşte „operaţiune militară specială”, calificată de Kiev şi Occident drept o agresiune nejustificată şi neprovocată împotriva unui stat suveran, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. 

Caz șocant la Căușeni! Un nou-născut a fost găsit mort într-o gură de canalizare

Cadavrul unui nou-născut a fost găsit într-o gură de canalizare. Cazul a avut loc sâmbătă, 21 decembrie, în jurul orei 19:57, în localitatea Fîrlădeni, din raionul Căușeni, scrie PulsMedia.MD.

La fața locului au intervenit grupul operativ al IP Căușeni, dar și angajații Unității de Salvatori și Pompieri. Ultimii au extras la suprafață cadavrul bebelușului.

Ulterior, oamenii legii au stabilit că mama nou-născutului este o tânără în vârstă de 22 din aceeași localitatea.

Cazul este cercetat de către organele responsabile, care urmează să stabilească toate circumstanțele.

Anul 2025 va fi declarat „Anul Mihai Eminescu”

Guvernul dat aviz pozitiv la inițiativa legislativă privind declararea anului 2025 drept an consacrat celebrării operei și personalității lui Mihai Eminescu, scrie moldova1.md.

Astfel, pe parcursului anului viitor, vor fi organizate un șir de acțiuni și manifestări culturale, dedicate marcării a 175 de ani de la nașterea poetului. Programul include congrese și evenimente educaționale, o ediție specială a Congresului Mondial al Eminescologilor și Școala de Vară pentru tineri cercetători.

De asemenea, pe parcursul anului viitor, vor fi publicate ediții noi ale operei eminesciene în limba română și în alte 85 de limbi în care a fost tradusă creația poetului. Totodată, oficiile poștale vor tipări și vinde timbre, ștampile și plicuri prilejuite aniversării a 175-a de la nașterea lui Mihai Eminescu.

Potrivit proiectului, mijloacele de informare în masă vor fi încurajate să desfășoare o campanie amplă de reflectare a evenimentelor organizate cu prilejul „Anului Mihai Eminescu”.

Scandal de corupție la Vama Leușeni: opt angajați vamali, vizați de CNA și procurori

Ofițerii CNA și procurorii mun. Bălți au efectuat, astăzi, acțiuni de urmărire penală într-un dosar de corupere pasivă, în care sunt vizați opt angajați vamali. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pretins și primit remunerații ilicite de la transportatori la trecerea frontierei de stat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Biroului Vamal Centru și Postului Vamal Leușeni, invocând diverse încălcări sau neconcordanțe în documentele de transport sau în alte documente prezentate de către persoanele fizice sau reprezentanții persoanelor juridice la trecerea frontierei de stat, ar fi pretins și primit, personal sau prin intermediar, mijloace bănești ce nu li se cuvin. Remunerațiile ilicite erau pretinse pentru diverse servicii, precum facilitarea trecerii peste frontiera de stat a mărfurilor fără declararea acestora și supunerea achitării dreptului de import, grăbirea procesului de verificare a mijloacelor de transport și a diferitor tipuri de mărfuri sau obiecte în Postul Vamal Leuşeni, precum și în alte scopuri, contrar prevederilor legislației în vigoare.

În această dimineață, s-a descins cu percheziții la 8 angajați vamali, fiind efectuate acțiuni de urmărire penală la domiciliile și automobilele acestora. De la fața locului au fost ridicate telefoane mobile, acte vamale, dar și mijloace financiare, proveniența cărora urmează a fi stabilită, iar persoanele menționate urmează a fi escortate la sediul CNA pentru audieri.

Precizăm că, toate acțiunile au loc sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți.
Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Aproape 22.000 de morți în Siria și Turcia, oamenii își îngroapă rudele în gropi comune. Noi imagini din satelit ale dezastrului
Articolul anterior
Un bebeluş de 10 zile a supraviețuit miraculos sub ruine peste 100 de ore în Turcia. Mama lui a strigat cu ultimele puteri după ajutor
Articolul următor