Președintele rus Vladimir Putin și omologul chinez Xi Jinping se întâlnesc joi în marja summitului Organizației de Cooperare Shanghai care are loc în Kazahstan. Kremlinul a confirmat întâlnirea și a precizat că cei doi vor prezenta „o alternativă la Occident”, relatează BBC citat de libertatea.md.
Xi își începe călătoria de trei zile în Kazahstan miercuri. El se va întâlni apoi cu Vladimir Putin joi la summitul Organizației de Cooperare Shanghai (SCO) de la Samarkand, care se va desfășura în perioada 15-16 septembrie. Este prima călătorie în afara țării pentru liderul chinez, de la începutul pandemiei de coronavirus.
Cei doi vor discuta despre războiul din Ucraina și despre alte „teme internaționale și regionale”, a transmis Kremlinul. Cu ocazia deplasării în Kazahstan, Putin se va întâlni și cu alți lideri, inclusiv cu cei din India, Pakistan, Turcia și Iran, dar întâlnirea sa cu liderul Chinei „este de o importanță deosebită”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Iuri Ușakov. El a spus că summitul are loc „pe fundalul unor schimbări politice la scară largă”.
China și Rusia au căutat de multă vreme să poziționeze SCO, fondată în 2001 cu patru țări ex-sovietice din Asia Centrală în componență, ca o alternativă la grupurile multilaterale occidentale.
Aceasta este a doua întâlnire a celor doi lideri din acest an – ultima dată s-au întâlnit cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, în februarie. După întâlnirea din februarie, cei doi lideri au emis o declarație comună în care afirmă că prietenia dintre țările lor „nu are limite”. Rusia a invadat Ucraina câteva zile mai târziu, o acțiune pentru care China nici nu a condamnat-o, dar pentru care nici nu și-a exprimat sprijinul. Beijingul, de fapt, a spus că ambele părți sunt de vină.
China nu ia parte din sancțiunile internaționale împotriva Rusiei, iar comerțul dintre cele două țări a continuat să crească. Importurile chineze de petrol rusesc au crescut după declanșarea războiului din Ucraina.
Relațiile Chinei cu Occidentul, în special Statele Unite, s-au tensionat în ultimele luni, în special ca urmare a vizitei întreprinse de președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan, insulă pe care China o revendică ca parte a teritoriului său.