Vladimir Voronin a mers la monumentul lui Vladimir Lenin pentru a-i aduce un omagiu

Pe 21 ianuarie, la Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo” din Chișinău, a avut loc o adunare de comemorare dedicată celei de-a 100 aniversare a morții lui Vladimir Lenin, revoluționar rus care a condus partidul bolșevic, primul premier al Uniunii Sovietice și fondatorul ideologiei cunoscute sub numele de leninism.

Cu garoafe în mâini, Voronin a mers la monumentul lui Vladimir LeninFoto: pcrm.md

Adunarea a fost deschisă de vicepreședintele PCRM, Oleg Reidman, care a subliniat importanța ideilor leninismului în contextul actual. A evidențiat faptul că conceptele leniniste nu au pierit odată cu moartea lui Lenin, ci, dimpotrivă, au devenit mai puternice și au dovedit eficacitatea lor în practică, în construirea statului socialist și în dezvoltarea economiei socialiste, transmite www.stiri.md.

Adrian Domentiuc, consilier municipal din partea PCRM, a vorbit despre relevanța doctrinei leniniste în societatea modernă. A evidențiat citate din Lenin și a subliniat importanța luptei împotriva exploatației și a injustiției sociale, teme centrale în învățăturile leniniste.

Președintele organizației de veterani a orașului, Iuri Eremine a făcut o analogie între mișcarea și dezvoltarea partidului bolșevicilor și a PCRM-ului. A evidențiat paralelele economice, sociale și politice dintre cele două perioade, subliniind fundamentul comun al principiilor leniniste în teorie și practică.

În încheierea adunării, președintele PCRM, Vladimir Voronin, a vorbit despre rolul esențial al personalității în istorie și despre impactul semnificativ pe care Lenin l-a avut asupra civilizației. El a mai subliniat că în ciuda condițiilor meteorologice dificile și a altor obstacole, participanții au onorat memoria lui Lenin la memorialul comunist.

Voronin a evidențiat că singura cale de dezvoltare a civilizației este cea indicată de Lenin – calea socialistă. De asemenea, el a criticat liderii moderni pentru trădarea ideilor comuniste și a subliniat importanța ruperii puterii anti-populare, evidențiind necesitatea de a urma exemplul leninist în această luptă.

Evenimentul s-a încheiat cu participanții depunând flori la statuia lui Vladimir Lenin, marcând astfel omagiul și respectul față de moștenirea leninistă.

,,Lenin” a fost un revoluționar rus care a condus partidul bolșevic. El a fost și primul premier al Uniunii Sovietice și fondatorul ideologiei cunoscute sub numele de leninism. S-a născut în Simbirsk avându-i ca părinți pe Ilia Ulianov și Maria Alexandrovna. A avut doi frați și trei surori, el fiind al treilea născut. Tatăl său, Ilia era inspector al școlilor primare din provincia Simbirsk în momentul nașterii lui Vladimir Lenin.

„Lenin” a fost unul dintre pseudonimele sale. Se crede că l-a creat ca să demonstreze antagonismul față de Gheorghi Plehanov, care folosea pseudonimul Volghin, după râul Volga. Lenin a ales râul Lena care este mai lung și care curge în direcția opusă. În orice caz, sunt multe teorii despre proveniența pseudonimului său, iar Lenin nu a explicat niciodată alegerea sa. Uneori, în Occident, este în mod eronat numit „Nikolai Lenin”, deși niciodată nu a purtat acest nume în Rusia.

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Guvernul organizează un concert dedicat artistului Ștefan Petrache
Articolul anterior
Maia Sandu a avut o convorbire telefonică cu Johannes Hahn, comisarul European pentru Buget și Administrație
Articolul următor