Vladimir Zelenski, mesaj de pe Insula Șerpilor, la 500 zile de război

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Insula Șerpilor de la Marea Neagră ai cărei apărători au sfidat o navă de război rusă la începutul invaziei, de unde a transmis un mesaj la 500 zile de război.

„Astăzi ne aflăm pe Insula Șarpelui, care nu va fi niciodată cucerită de ocupanți, cum nu va fi nici întreaga Ucraină, pentru că suntem țara celor curajoși. Vreau să mulţumesc aici, din acest loc al victoriei, fiecăruia dintre militarii noştri pentru aceste 500 de zile”, este mesajul în engleză ce însoțește un clip nedatat publicat pe rețelele de socializare sâmbătă.

Clipul îl arată pe Zelenski sosind la bordul unui vas şi apoi depunând flori la un memorial.

Zelenski a fost însoțit de șeful spionajului ucrainean, Kirilo Budanov, și de șeful biroului prezidențial, Andrii Yermak.

„500 de zile de război la scară largă.

Zmiini. O insulă liberă într-o Ucraină liberă.

Sunt recunoscător tuturor celor care au luptat aici împotriva ocupanților. Am onorat memoria eroilor care și-au dat viața în această bătălie, una dintre cele mai importante din timpul războiului la scară largă.

Glorie fiecărui bărbat și fiecărei femei care luptă de dragul securității în Marea noastră Neagră!”, a transmis Zelenski.

La scurt timp de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022, armata rusă a preluat controlul asupra acestei insule, o stâncă golaşă situată strategic la câteva zeci de kilometri de ţărm, unde staţiona un mic contingent de militari ucraineni, relatează AFP, citată de Agerpres.

Crucişătorul rus Moskva le ceruse militarilor să se predea, însă aceştia au refuzat şi au transmis mesajul „navă rusă, du-te dracului”, în timpul unui schimb de mesaje radio care a devenit faimos pe internet şi a fost apoi reprodus pe timbre tipărite în Ucraina.

În cele din urmă, militarii ucraineni au fost capturaţi şi au fost ulterior incluşi într-un schimb de prizonieri cu militari ruşi. Mai târziu, crucişătorul Moskva s-a scufundat în Marea Neagră după ce a fost lovit – potrivit autorităţilor de la Kiev – de rachete ucrainene. În schimb, Moscova a susţinut că la bordul navei s-a produs o explozie.

Ucraina a reuşit să elibereze Insula Şerpilor la 30 iunie 2022. Ministerul Apărării rus a calificat retragerea rusă de atunci drept „un gest de bunăvoinţă”, aminteşte EFE.

Separat, preşedintele Zelenski, aflat în vizită la Istanbul, s-a rugat sâmbătă dimineaţă alături de patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, pentru victimele războiului.

Şeful statului ucrainean, care s-a întâlnit vineri seară cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, s-a deplasat sâmbătă dimineaţa la sediul patriarhatului ecumenic al Constantinopului, situat în Cornul de Aur în Istanbul, potrivit jurnaliştilor AFP.

După o scurtă rugăciune pentru victimele războiului, cei doi bărbaţi au avut o discuţie în privat, departe de camerele de luat vederi.

Incendiu de proporții în apropierea lacului Dănceni, unde 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări

Circa 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări în apropierea lacului Dănceni din raionul Ialoveni. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, incendiul a izbucnit în dimineața zilei de 6 mai, scrie deschide.md.

La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri.

La scurt timp, incendiul a fost localizat și lichidat. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.

Finala Eurovision 2024, sub amenințare teroristă

Manifestații cu aproximativ 40.000 de oameni, propalestinieni și proisraelieni, au fost anunțate în Suedia, țară care găzduiește în această săptămână concursul Eurovision 2024, în urma prezenței cântăreței israeliene Eden Golan. Au fost primite inclusiv amenințări teroriste, astfel că autoritățile suedeze sunt în alertă, cerând și întăriri din țările vecine, relatează Bild citată de libertatea.ro.

Semifinale Eurovision 2024 au loc marți și joi, sâmbătă este programată finala în care vor concerta artiști din 26 de națiuni. Potrivit autorităților locale, orașul Malmö este în „alertă roșie”. De altfel, vineri, un bărbat și o femeie au dat foc unui Coran în Suedia, înaintea începerii concursului Eurovision La concurs participă pentru Israel Eden Golan, 20 de ani. 

Ea s-a calificat cu piesa „October Rain”, dar melodia a fost interzisă pentru că este „prea politizată” și avea presupuse referiri la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. A rescris versurile, melodia se numește acum „Uragan” și a fost aprobată.

Anterior, 1.000 de artiști suedezi și 1.400 de artiști finlandezi au cerut excluderea Edenei Golan din cel mai mare festival de muzică din Europa. Eden Golan, cazată într-o locație secretă, păzită de bodyguarzi Serviciul secret israelian Shin Bet a fost la Malmö cu săptămâni în urmă pentru a verifica toate locațiile. Artista ar trebui să părăsească hotelul doar pentru repetiții, întâlniri cu presă și pentru concursul oficial.

Locația ei exactă este secretă, mai mulți bodyguarzi sunt tot timpul cu ea. Există informații furnizate de serviciile secrete că teroriştii islamişti au ameninţat că vor ataca scena finalei.

Cred că participarea noastră la Eurovision Song Contest în acest an este foarte importantă. Și are chiar mai multă semnificație decât oricare alt an.


Un tânăr care venea din Franța a vrut să intre în țară cu un lot uriaș de produse cosmetice de contrabandă

A tăinuit un lot comercial de produse cosmetice, însă a fost depistat în cadrul controlului vamal.

Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, urmare a controlului unui autoturism ce se deplasa din Franța spre Republica Moldova, condus de un conațional în vârstă de 24 de ani.

Urmare a controlului fizic efectuat, a fost depistat un lot de comercial de produse cosmetice, nedeclarate organului vamal.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana riscă să fie sancționată contravențional.

Ea este mama din România cu cei mai mulţi copii. Are 10 fete şi 10 băieţi
Articolul anterior
Criză de soldați în Rusia. Un blogger militar rus se plânge că aceeași oameni luptă la Zaporojie de nouă luni
Articolul următor