Vladimir Zelenski acuză Rusia de ecocid: ”Zeci de mii de delfini din Marea Neagră au murit”

Vladimir Zelenski lansează noi acuzații față de Rusia. Liderul de la Kiev acuză țara vecină de ecocid și spune că zeci de mii de delfini au murit de la debutul invaziei.

Volodimir Zelenski acuza Rusia de ecocid Zeci de mii de delfini din Marea Neagra au murit

Agresiunea declanșată de Rusia în Ucraina nu a adus moarte și distrugere doar în Ucraina. Războiul armatei lui Putin are un impact grav și asupra faunei marine din Marea Neagră.

Miercuri, 7 decembrie, Vladimir Zelenski a spus că Rusia este responsabilă de un veritabil ecocid (n.r. distrugerea mediului înconjurător).

Acuzațiile președintelui ucrainean vin după ce mai mulți biologi au anunțat moartea a zeci de mii de delfini în Marea Neagră. Acest fenomen grav ar fi legat în mod direct de efectele invaziei ruse în Ucraina asupra mediului marin, potrivit liderului ucrainean, scrie Anews.com.

”Mii de delfini morţi au eşuat pe ţărmurile Mării Negre”, a spus Vladimir Zelenski într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Postarea acestuia este însoţită de un reportaj difuzat de United24, o platformă online de finanţare participativă, pe care preşedintele Ucrainei a lansat-o la începutul lunii mai.

”Războiul rus a avut un impact enorm asupra faunei din ţara noastră”, a mai spus Zelenski, care și-a exprimat regretul în legătură cu ”consecinţele devastatoare” asupra ecosistemelor.

În același mesaj, preşedintele Ucrainei a mai adăugat că autorităţile competente în materie de protecţie a mediului ”colectează dovezi ale acestor crime” şi intenţionează ”să tragă la răspundere Rusia pentru acest ecocid în Ucraina”.

În clipul postat de Zelenski apare o declarație a directorului Parcului Naţional ”Limanele Tuzlei” din sud-vestul Ucrainei.

Acesta spune că decesul delfinilor din Marea Neagră are drept cauză principală ”prezenţa submarinelor şi a ambarcaţiunilor de război” în aceste ape începând cu sfârşitul lunii februarie.

”Estimăm că cel puțin 50.000 de delfini au murit din cauza războiului”, a declarat Ivan Rusev.

Bilanţul este unul catastrofal, ținând cont de faptul că reprezintă 20% din populaţia acestor cetacee în Marea Neagră, recenzată la 250.000 de exemplare în 2020.

Același Ivan Rusev a mai spus că, tot din cauza războiului rușilor, anumite specii de păsări au fost forţate să migreze mai devreme.

sursa

Peste 500 mii cereri pentru compensație la energie depuse în sistem

Până în prezent, au fost depuse 506.621 de cereri pentru compensații la energie în sezonul rece 2024-2025, dintre care 255.967 au fost completate cu ajutorul registratorilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

De asemenea, prin intermediul Liniei verzi a programului, a fost oferită asistență la 33.660 persoane. Pentru întrebări legate de procesul de înregistrare, cetățenii pot contacta gratuit Linia verde la numărul 0 8000 5000 (luni-vineri între 08:00 și 18:00 și sâmbătă între 10:00 și 16:00).

Pentru a beneficia de compensațiile pentru luna noiembrie, persoanele interesate trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md până pe 28 noiembrie.

Pe parcursul sezonului rece, cererile pot fi depuse în orice moment, însă compensațiile nu vor fi acordate retroactiv pentru lunile anterioare. Dacă cererea este depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

CARBON a făcut istorie! Cea mai mare premieră online a unui film moldovenesc a fost vizionată de aproximativ 100 de mii de oameni din peste 82 de țări ale lumii 

Peste 30000 de persoane din 82 de țări ale lumii au cumpărat bilete și au vizionat concomitent filmul CARBON, alături de familii și prieteni, în cadrul unei premiere online fără precedent în industria cinematografică din Moldova. Filmul, care a cucerit publicul cu povestea sa autentică și plină de umor, a fost difuzat online pe 16 noiembrie și a stabilit 2 recorduri mondiale dintre cele 3 propuse.

În urma vânzării biletelor pentru premiera online, numele spectatorilor care au procurat bilet până la data de 12 noiembrie au fost incluse în titlurile de final, ajungând la o cifră impresionantă – 21559. Datorită acestui număr, genericul de final al filmului are o durată de 1.5 ore. Astfel, au fost doborâte recordurile mondiale pentru „Cele mai multe nume în titlurile de final” și „Cele mai lungi titluri de final”. 

Cei care nu au reușit să-și vadă numele în titlurile filmului, vor putea urmări genericul de final în secvențele plasate pe paginile de socializare ale proiectului.

„Nu ne-am imaginat vreodată că un film poate readuce acel spirit de comunitate, dar spectatorii noștri ne-au surprins încă o dată. Văzând cum oamenii se adună pentru a împărtăși această experiență, ne-am dat seama că a fost creat un moment cu adevărat special. Fiecare bilet cumpărat a fost un mic pas către un mare viitor pentru cinematografia moldovenească”, a menționat Ion Borș, regizorul filmului CARBON. 

Suntem extrem de recunoscători tuturor celor care au cumpărat bilete și au participat la stabilirea recordurilor. Deși am bătut doar 2 dintre cele 3 recorduri propuse, ne bucurăm că am reușit să mobilizăm atât de mulți oameni din țară și din diasporă. Luând în considerare totuși că majoritatea persoanelor înregistrate au privit filmul alături de familie și prieteni, putem cu siguranță spune că premiera online a adunat minim 100 de mii de spectatori.

De altfel, vrem să mulțumim partenerilor media, creatorilor de conținut și tuturor celor care au contribuit la promovarea acestei producții”, a declarat Sergiu Cumatrenco, producătorul filmului CARBON. 

CARBON a fost motivul pentru care familiile, prietenii și vecinii s-au reunit ca altădată și au transformat o seară obișnuită într-o experiență memorabilă. Paginile de socializare ale filmului au fost împânzite de comentariile spectatorilor, care s-au arătat încântați de ce au văzut pe micile ecrane, iar bucuria a fost cu atât mai mare când și-au văzut numele în titlurile de final ale filmului. 

Mi-a plăcut foarte mult, bravo! Am râs mult, iar la un moment dat, parcă m-am reîntors în acei ani. Nu știu când au trecut… Mai așteptăm așa istorii interesante”, a spus Lidia Caliga.

„Am privit filmul și numele mi l-am găsit în titlurile de final. Atât pe al meu, cât și pe cel al fiului meu. Bravo!”, a scris Angela Balan. 

Ce întoarcere în trecut. Mulțumim pentru această capodoperă. Un film bun, cu simțul umorului și actori de nota 10”, a declarat Elena Pavalachi Prisnei. 

Am privit filmul împreună cu părinții. În unele momente ne-am teleportat în 1992, în unele am râs cu poftă. Sunteți minunați, echipa CARBON”, a menționat  Ecaterina Vieru.

CARBON a fost lansat pe 4 octombrie 2022, iar de atunci, filmul a avut cele mai multe proiecții în cinematografele din țară – peste 1500, cel mai mare număr de spectatori de la independență încoace – peste 150 de mii și cea mai lungă perioadă de proiecție în cinematografe – 24 de luni. De asemenea, producția cinematografică a fost proiectată în cele mai multe orașe din Republica Moldova, 50 la număr.  CARBON este o coproducție la care au lucrat profesioniști din Republica Moldova, România și Spania.

Producția cinematografică, în regia lui Ion Borș, relatează povestea unui tânăr tractorist pe nume Dima, care pornește într-o aventură absurdă, plină de situații penibile. Acțiunea are loc în Moldova anului 1992, în nemijlocita apropiere de zonele fierbinți ale conflictului de pe Nistru, unde tânărul se ciocnește de indiferența, goana după profit și prostia oamenilor care îl înconjoară. Din toată această poveste, Dima învață un lucru important –„să fie om!”, o lecție care, în cele din urmă, reușește să-i schimbe viața.

Acest articol este publicat în cadrul unui parteneriat gratuit de promovare a evenimentelor culturale.

Ultim omagiu pentru Andreea Cuciuc. Biserica și curtea cimitirului, de neîncăput: Sute de oameni își iau rămas bun de la tânără

Lacrimi și durere fără margini! Familia, apropiați, prietenii și sute de oameni își iau rămas bun, în aceste clipe de la Andreea Cuciuc. Ceremonia funerară are loc chiar în aceste momente, informează unica.md.

Tânăra va înmormântată la Cimitirul Armenesc din Chișinău. Sute de oameni s-au adunat afară pentru ai aduce un ultim omagiu Andreei Cuciuc.

sursa: captură de ecran TezaurMedia

Pirotehnicele, la mare căutare în prag de sărbători
Articolul anterior
Moldovagaz, precizare privind facturile pentru noiembrie: ”Erorile financiare identificate vor fi înregistrate ca plată în avans”
Articolul următor