Vremea se încălzește din nou. Câte grade anunță meteorologii

Ne așteaptă încă o zi cu vreme rece, după care va deveni din nou mai cald pe întreg teritoriul țării. Potrivit prognozei Serviciului Hidrometeorologic de Stat, joi, 23 septembrie, vremea rece cu vânt și ploaie se va menține în toată țara.

Temperatura în timpul zilei va varia de la +10 grade în nord, la +15 grade în sud. Noaptea vor fi +4.. +9 grade Celsius.

În același timp, meteorologii au anulat codul galben de înghețuri, ceea ce este o veste bună.

Vineri se anunță maxime de +18.. +20 de grade, iar în weekend temperatura aerului va crește până la +24.. +26 de grade celsius.

Atenție, călători! Restricție de circulație a troleibuzelor pe o stradă din Capitală

În atenția călătorilor! Ca urmare a executării lucrărilor de curățare și defrișare a arborilor din str. Calea Orheiului, marți, 21 martie, în intervalul 09:30 – 13:00, rețeaua de contact a troleibuzelor din zonă va fi deconectată de la curentul electric. Astfel, circulația transportului public va fi organizată după cum urmează:

Ruta de troleibuz nr. 3 își schimbă temporar itinerarul
  • Se suspendă rutele de troleibuz nr. 26 si 27;
  • Ruta de troleibuz nr. 28 va circula până la sensul giratoriu din str. Calea Orheiului;

Ruta de troleibuz nr. 25 se divizează în două:

  • troleibuze clasice care vor circula până la sensul giratoriu din str. Calea Orheiului;
  • troleibuze cu propulsie autonomă între str. Ceucari – bd. Renașterii Naționale (Tipografia). Astfel se va asigura conexiunea cu rutele de troleibuze nr. 25 și 28.

În context, serviciile municipale de profil socilită înțelegere și scuze cetățenilor pentru incomoditățile create.

Maia Sandu, după Adunarea Judecătorilor: „Cei care nu-și pot justifica averile și abuzurile au ținut lecții de moralitate”

Președinta Maia Sandu s-a arătat nemulțumită de Adunarea Generală a Judecătorilor, care a avut loc vineri, menționând că aceasta s-a desfășurat cu încălcarea legii. Mai mult, șefa statului a menționat că motivul invocat de judecători pentru întreruperea ședinței este unul „neserios”. Președinta a constatat că „justiția a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători”, transmite tv8.md.

Maia Sandu: Moldova are nevoie de susţinerea partenerilor pentru  consolidarea independenţei energetice | adevarul.ro

„Adunarea s-a desfășurat cu încălcarea legii. Spre exemplu, legea nu prevede posibilitatea întreruperii ședinței. MAI mult decât atât, persoanele care au fost implicate în organizarea și conducerea acestei ședințe se aflau în conflict de interes. Unii dintre ei nu au fost reconfirmați în funcție, iar alții nu au fost admiși pentru a candida la CSM de către Comisia Pre-vetting. Tot ce au reușit să arate judecătorii deschis și în văzul lumii este că justiția a putrezit și nu își dorește sau nu poate să se trateze. Unii judecători au demonstrat că scopul lor nu este să facă justiție, dar să compromită justiția. De ce o parte din judecători nu au vrut să aibă parte de un CSM funcțional și în continuare nu vor asta? Anume această instituție este organul de autoguvernare din sistemul judecătoresc care propune candidaturile pentru judecătorii din toată țara. Dacă nu există CSM, nu pot fi numiți și promovați judecătorii și nici nu pot fi aplicate măsuri disciplinare”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă susținute supă ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Potrivit șefei statului, motivul invocat de judecători pentru întreruperea ședinței nu este unul valid.

„A fost invocată situația necesității examinării contestațiilor celor care nu au trecut pre-vettingul, dar trebuie să amintim că legea spune foarte clar că, contestațiile trebuiesc examinate în termen de zece zile. Termenul a expirat, deci această justificare este neserioasă. O parte din judecători au decis vineri să blocheze toate procesele din sistem și să pună piedici schimbărilor din justiție. Cei care nu-și pot justifica nici averile, nici abuzurile comise, nici protecția unor corupți, au ținut lecții de moralitate cetățenilor.

Constatăm că justiția a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători, care au lăsat criminali în libertate, care au permis ca laundromatul, furtul miliardului să rămână nepedepsite sau au invalidat alegeri democratice. Din păcate, acești judecători refuză să participe tocmai la actul justiției. Acest lucru  nu ne împiedica să construim o justiție puternică și independentă. Independența judecătorilor nu înseamnă independența corupției. Respectul pentru puterea judecătorească se bazează pe respectul puterii judecătorești pentru lege. Una fără alta nu poate exista. Stimați judecători, vreau să fiți atenți la mesajul meu. Aveți de ales – continuați să fiți parte a problemei sau deveniți parte a soluției. Reforma justiției va fi dusă la bun sfârșit”, a mai spus președinta.

Amintim că la Chișinău are loc Adunarea Generală a Judecătorilor, la care urmează să fie aleși patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul celor cinci judecători, toți din prima instanță, care au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting. Ulterior, ședința a fost întreruptă.Chestiunea privind alegerea membrilor CSM, din rândul judecătorilor urmează să fie examinată pe 28 aprilie 2023, după ce CSJ se va pronunța pe marginea contestațiilor depuse de candidații care nu au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting.

O fetiță de 4 ani s-a pierdut. Carabinierii au găsit-o și au înapoiat-o mamei

Inspectoratul General de Carabinieri a cerut locuitorilor din Moldova să nu lase copiii nesupravegheați.

Малышку вернули маме (Фото: полиция).

O fetiță de patru ani s-a rătăcit în Comrat. Părinții și-au găsit fiica datorită unei patrule a carabinierilor. Totul s-a întâmplat în seara zilei de 18 martie.

Carabinierii au observat pe una dintre străzile orașului un copil neînsoțit de adulți.

Fetița le-a spus oamenilor legii că s-a pierdut, relatează gagauzinfo.md.

Micuța de patru ani a fost dusă la inspectoratul de poliție Comrat. Părinții au fost deja identificați și contactați.

Inspectoratul General al Carabinieri a făcut apel la cetăţenii Moldovei să nu lase copiii nesupravegheaţi şi să ajute persoanele aflate în nevoie. Dacă este necesar, sunați la numărul unic de urgență 112.

Rusia: Un tată sfâșiat de durere l-ar fi obligat pe pedofilul care i-a abuzat fetița să-și sape singur groapa, apoi l-ar fi ucis, în Rusia
Articolul anterior
OLESEA SVECLĂ: ”Fetele care au timp pentru gătit frumos, bagă complexele în mine”
Articolul următor