Potrivit specialiștilor, somnul este o stare fiziologică de repaus total, în care întreg organismul se reface pentru a-şi putea relua activitatea de zi cu zi, fiind esenţial oricărei persoane. Mai jos vei găsi cele zece lucruri interesante despre somn!
- Starea care ne reţine atunci când ar trebui să ne dăm jos din pat dimineaţa se cheamă Dysania.
- Lipsa somnului poate cauza o creştere în greutate de aproape un kilogram pe săptămână deoarece ni se dereglează echilibrul hormonal şi vom simţi mai des nevoia de a mânca.
- Somnul pe o parte facilitează apariţia ridurilor, în timp ce somnul pe spate întinde tenul.
- Visele sunt normale. Persoanele care nu visează niciodată au tulburări de personalitate. Totuşi, dacă coşmarurile sunt prezente noapte de noapte, trebuie să mergi la medic.
- În timpul somnului creierul nostru se ȋncarcă cu energie, celulele se regenerează, iar corpul nostru începe să producă hormoni importanţi.
- Somnul REM (faza în care avem vise) apare în rafale, la aproximativ 90 de minute după adormire, însumând, de regulă, aproximativ 2 ore pe noapte.
- Oamenii ar muri mai repede din cauza lipsei de somn decât de foame. Un om normal rezistă maxim 10 zile fără somn şi aproximativ 14 zile fără mâncare.
- În funcţie de vârstă, fiecare dintre noi are nevoie de un anumit număr de ore de somn zilnic. Aşadar, bebeluşii dorm circa 16 ore pe zi, copiii cu vârstele între 3 şi 12 ani dorm în jur de 10 ore, tinerii care au între 13 şi 18 ani – 9 ore, iar persoanele care au mai mult de 19 ani dormi cam 8 ore, iar dupa 65 de ani sunt suficiente 6 ore.
- 12% dintre oameni visează numai în alb şi negru. Se spune că procentul era mai mare înainte de apariţia televizoarelor color.
- Recordul în ceea ce priveşte cea mai lungă perioadă fără somn este de 18 zile, 21 de ore şi 40 de minute. Americanul care a rezistat atâta timp fără somn a avut halucinaţii, paranoia, vedere înceţoşată, a vorbit fără noimă şi a suferit pierderi de memorie.