Zece persoane au murit din cauza Covid-19, în ultimele 24 de ore

În Moldova sunt înregistrate încă 10 decese din cauza Covid-19. Bilanțul a ajuns la 1.710 victime.

separator

Deces 1701: Bărbat de 68 ani, din r-nul Anenii Noi, internat la SR Anenii Noi, pe 17 octombrie. Comorbidităţi: angină pectorală de efort, hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă, obezitate.

Deces 1702: Bărbat de 61 ani, din r-nul Drochia, internat la SR Drochia, pe 13 octombrie. Comorbidităţi: bronhopneumopatie obstructivă cronică.

Deces 1703: Femeie de 70 ani, din mun. Chişinău, internată la SCM “Sf. Arhanghel Mihail”, pe 13 septembrie. Comorbidităţi: angină pectorală de efort, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 1704: Femeie de 62 ani, din mun. Chişinău, internată la SCM “Sf. Arhanghel Mihail”, pe 2 octombrie. Comorbidităţi: pielonefrită cronică, obezitate.

Deces 1705: Bărbat de 70 ani, din r-nul Ungheni, internat la SR Ungheni, pe 19 octombrie. Comorbidităţi: cardiopatie ischemică cronică, insuficienţă renală cronică.

Deces 1706: Bărbat de 80 ani, din mun. Cahul, internat la SR Cahul, pe 21 octombrie. Comorbidităţi: hipertensiune arterială, diabet zaharat, pielonefrită cronică.

Deces 1707: Femeie de 83 ani, din mun. Cahul, internată la SR Cahul, pe 23 octombrie. Comorbidităţi: diabet zaharat, hipertensiune arterială, insuficienţă renală cronică.

Deces 1708: Femeie de 68 ani, din r-nul Anenii Noi, internată la Institutul de Medicină Urgentă, pe 22 octombrie. Comorbidităţi: diabet zaharat, hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă, nefropatie diabetică.

Deces 1709: Femeie de 71 ani, din r-nul Basarabeasca, internată la SR Basarabesca, pe 27 septembrie. Comorbidităţi: hipertensiune arterială, boală cardiovasculară, obezitate.

Deces 1710: Femeie de 77 ani, din r-nul Glodeni, internată la SR Glodeni, pe 24 octombrie. Comorbidităţi: hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă.

Noi facilități și scutiri pentru moldoveni, de la 1 ianuarie: Schimbări majore la impozitul pe venit

De la 1 ianuarie au intrat în vigoare modificări importante la Codul Fiscal, care aduc beneficii directe pentru cetățeni prin scutiri și facilități suplimentare. Aceste măsuri vizează atât ajustarea veniturilor neimpozabile, cât și extinderea categoriilor de cheltuieli deductibile. Scopul acestor schimbări este sprijinirea familiilor și a contribuabililor în contextul creșterii prețurilor și adaptării la noile condiții economice.

IPN informează că printre principalele noutăți se numără majorarea scutirilor pentru persoanele fizice. Scutirea personală a crescut de la 27 000 la 29 700 de lei pe an, iar pentru cei care întrețin copii, suma dedusă a fost majorată de la 9 000 la 9 900 de lei pentru fiecare copil. De asemenea, persoanele care întrețin copii cu dizabilități beneficiază acum de o scutire anuală de 21 780 de lei.

Aceste ajustări sunt menite să reducă povara fiscală pentru familiile din Moldova și să sprijine financiar persoanele aflate în situații vulnerabile.

În plus, au fost introduse noi deduceri fiscale, care permit contribuabililor să își reducă impozitele pe venit. Printre acestea se numără deducerea cheltuielilor pentru educația copiilor, asigurările de sănătate sau de viață, precum și dobânzile pentru creditele destinate achiziției primei locuințe. Aceste deduceri sunt calculate în limita unui salariu mediu lunar pe economie pentru fiecare categorie. În cazul locuințelor achiziționate în coproprietate, dreptul la deducere este acordat fiecărui coproprietar proporțional cotei sale de participare.

Modificările aduc și clarificări în privința veniturilor neimpozabile. De exemplu, persoanele care înstrăinează un autoturism deținut cel puțin trei ani nu vor mai plăti impozit pe venitul obținut din această tranzacție. În același timp, dobânzile aferente valorilor mobiliare de stat și obligațiunilor emise de autoritățile locale au fost incluse în lista veniturilor scutite de impozitare.

O altă noutate este tratamentul fiscal al programelor de stimulare pe termen lung, cunoscute sub denumirea de „stock-option plan”. Acestea le permit angajaților să achiziționeze titluri de participare la prețuri preferențiale sau să le primească gratuit, în condiții speciale. Veniturile obținute în acest context sunt considerate neimpozabile dacă respectă cerințele stabilite de Guvern.

Pentru persoanele juridice, modificările includ extinderea dreptului de aplicare a metodei de amortizare accelerate. Aceasta le permite să deducă fiscal până la 50% din valoarea mijloacelor fixe în primul an de utilizare, reducând astfel costurile de exploatare și stimulând investițiile în infrastructură și tehnologii moderne.

Aceste schimbări vin să sprijine contribuabilii, atât persoane fizice, cât și juridice, oferindu-le mai multe instrumente pentru gestionarea eficientă a obligațiilor fiscale. Totodată, ele reflectă un efort al autorităților de a crea un mediu fiscal predictibil și adaptat nevoilor populației.

Contribuabilii sunt încurajați să consulte prevederile în detaliu pentru a beneficia pe deplin de noile facilități.

Iluminatul stradal va fi stins în regiunea transnistreană

Iluminatul stradal în localitățile din regiunea transnistreană va fi deconectat la ora 20:00, din cauza crizei energetice, anunță administrația de la Tiraspol. Sectoarele de drum periculoase și cele mai importante noduri rutiere vor fi iluminate până la miezul nopții, transmite IPN.

Așa zisul minister al dezvoltării economice a aprobat programul de aprindere a iluminatului stradal pe teritoriul regiunii, potrivit căruia luminile vor fi aprinse de la 16:30 și stinse la ora 20:00.

Economisirea energiei electrice prin reducerea iluminatului stradal a început în regiunea transnistreană acum o zi, iar pentru că experții le-au calificat drept eficiente, este posibil ca deconectarea iluminatul stradal să fie necesar pentru o perioadă mai îndelungată. „Există mai multe opțiuni: fie pentru a limita consumatorii casnici, fie pentru a reduce consumul de iluminat stradal”, a adăugat așa zisul minister al dezvoltării economice din regiune.

La 3 ianuarie, începând cu ora 18.00, localitățile din regiunea transnistreană au început să fi deconectate pe ore. Pentru asta, regiunea transnistreană a fost împărțită în 16 grupuri, respectiv vineri în localitățile din patru grupuri a fost întreruptă furnizarea energiei electrice. Potrivit responsabililor, imediat ce a fost deconectată lumina în localitățile dintr-un singur grup, sarcina electrică a fost imediat redusă. Tiraspolul, Benderul și Slobozia consumă cea mai multă energie electrică.

Vacanța elevilor din regiunea transnistreană se prelungește până pe 20 ianuarie

Elevii din regiunea transnistreană vor rămâne acasă mai mult decât era planificat inițial. Aceștia vor reveni la cursuri pe 20 ianuarie și nu pe 9 ianuarie. Decizia a fost anunțată de așa-numitele autorități ale regiunii, în contextul dificultăților legate de aprovizionarea cu energie electrică și termică, scrie Moldova 1.

Criza energetică din regiune a dus și la întreruperi de curent frecvente, inclusiv luni dimineață, între orele 8:00 și 12:00, conform unui nou grafic publicat. Situația complicată este alimentată de refuzul Gazprom de a livra gaze naturale către regiune, ceea ce a generat o serie de consecințe grave pentru locuitorii malului stâng al Nistrului.Amintim că locuitorii din regiunea transnistreană au rămas fără gaze naturale și energie termică începând cu 1 ianuarie.

649 cazuri de Covid-19, confirmate în ultimele 24 ore
Articolul anterior
Lufthansa va concedia 30.000 de angajați. Traficul a ajuns la nivelul anului 1970
Articolul următor