Zelenski: „Am înţeles că Ucraina nu va deveni membru NATO”. Cele două tabere au reluat negocierile

Civilii continuă să ducă greul războiului în Ucraina. Mai multe zone rezidenţiale au fost lovite de proiectile, ieri, în Kiev, iar în Mariupol sute de mii de oameni, blocaţi de invazie, suferă de frig şi foame. Autorităţile ucrainene spun că doar aici au murit peste 2500 de civili. Între timp, negocierile dintre Kiev şi Moscova merg greu. Au durat ieri toată ziua, fără să se ajungă la un rezultat clar şi vor continua şi astăzi.

Preşedintele Ucrainei spune că a înţeles că ţara sa nu va deveni membru NATO

Zelenski: „Ne-am dat seama că Ucraina nu va deveni membru NATO. Înțelegem asta. Kievul are nevoie de noi formate de interacţiune cu Occidentul şi de garanţii de securitate”.

Negocierile de pace au fost reluate. Care sunt cererile Ucrainei

Şeful echipei ucrainene de negociatori cu Rusia a anunțat marți pe contul său de Twitter că negocierile cu Rusia au fost reluate. Principalele cereri ale Ucrainei sunt retragerea trupelor ruse și încetarea focului, spune Mihailo Podoliak.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți, într-o convorbire online cu liderii europeni, că „NATO este cea mai puternică alianță din lume”, însă „unii membri ai alianței sunt hipnotizați de agresiunea Rusiei”.

Într-o videoconferinţă cu premierul britanic Boris Johnson și reprezenanții altor state care participă la misiunea Joint Expeditionary Force, Zelenski a declarat că faptul că NATO se teme să închidă spaţiul aerian al Ucrainei permite Rusiei să arunce în aer locuinţe, spitale şi şcoli.

„Auzim vorbindu-se mult despre al Treilea Război Mondial, că ar putea izbucni dacă NATO închide spațiul aerian al Ucrainei pentru rachetele și avioanele rusești, și, ca atare nu a fost dispusă zona de excludere aeriană care ar fi avut scopuri umanitare. Asta permite armatei ruse să bombardeze orașele pașnice și să arunce în aer blocuri de locuințe, spitale și școli. Patru clădiri cu etaj au fost bombardate în cursul dimineții, zeci de morți”, a declarat preşedintele ucrainean.

Cupa Mondială: Elena Glizan a ocupat locul patru la canoe

Moldoveanca Elena Glizan a ocupat locul 4 la Cupa Mondială de canoe de la Szeged pe distanța de 1000 de metri, anunță Comitetul Național Olimpic al Republicii Moldova.

Cupa Mondială: Elena Glizan a ocupat locul patru la canoeFoto: Comitetul Național Olimpic al Republicii Moldova

Canoista a înregistrat rezultatul de 4:57.82, transmite zdg.md.

În 2023 Elena a reușit să obțină medalia de bronz la campionatul mondial și campionatul european U-23, fiind premiantă la Gala Sportului, categoria ,,Revelația Anului”.

În aceeași competiție, Tandemul Mihai Chihaia – Oleg Tarnovschi s-a clasat pe locul 3 pe distanța 500 metri la prima etapă concursului. Competiția este și de calificare către Jocurile Olimpice de la Paris.

Până în prezent, 11 sportivi moldoveni au reușit să se califice la Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Dan Olaru, Daniela Cociu și Maria Olărașu, Serghei Tarnovschi, Anastasia Nichita, Irina Rângaci, Alisa Glinca, Victor Ciobanu, Marin Robu, Valentin Petic și, respectiv, Mariana Drăguțan.

Moldovenii care dețin cetățenia română sunt îndemnați să voteze la alegerile europarlamentare programate pentru 9 iunie 2024

Secretarul român de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, îndeamnă cetățenii moldoveni care dețin cetățenia română să voteze la alegerile europarlamentare programate pentru ziua de 9 iunie 2024.

Mai multe declarații pe subiect a făcut în cadrul emisiunii „Moldova LIVE”, moderată de Oxana Bodnar, de la Exclusiv TV, transmite realitatea.md.

„Cetățenii Republicii Moldova, în mare parte, pot să decidă cum va arăta viitorul Parlament European, pentru că au cetățenie română și au dreptul să voteze la alegerile europarlamentare. Cred eu că e prima dată, când miza alegerilor europarlamentare este atât de mare pentru Republica Moldova. Parlamentul care va fi ales pe 9 iunie și, automat, viitoarea Comisie vor fi cei care decid soarta integrării Republicii Moldova și atunci este foarte important ca cetățenii moldoveni care au dreptul de vot să iasă pe 9 iunie și să decidă cum va arăta viitorul Parlament European, Parlament care va decide nu doar deschiderea negocierilor, dar și integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova”, a declarat Adrian Dupu.

„E clar că în următorii 5 ani se va decide acest lucru și atunci moldovenii au o șansă sau această miză pentru Republica Moldova este mai mare decât niciodată. Plus că numărul celor care pot să voteze este mai mare ca niciodată pentru Parlamentul European. Și e clar că sunt partide eurosceptice, partide care nu doresc extinderea UE, partide care nu doresc integrarea Republicii Moldova”, a mai explicat el.

Cele mai recente date arată că cel puțin un milion de cetățeni ai Republicii Moldova au obținut cetățenia României, iar alți zeci de mii sunt în așteptare.

Este de menționat că Ministerul Afacerilor Externe din România organizează prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din străinătate 915 secții de votare pentru alegerile membrilor din România la europarlamentarele din 9 iunie. În Republica Moldova vor fi deschise 52 de secții de votare. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministra română de Externe, Luminița Odobescu.

Marea finală Eurovision Song Contest 2024 va avea loc astăzi

Marea finală Eurovision Song Contest 2024 are loc în această seară, la ea participând cele douăzeci de state calificate în urma primei și celei de-a doua semifinale, Suedia – câștigătoarea ediției de anul trecut și statele Big 5, grupul cu cea mai mare contribuție la desfășurarea competiției.

Concursul, care în acest an are loc în orașul suedez Malmö, va fi transmis în direct de la ora 22.00 (21.00 CEST). Moldova nu a acces în finala competiției, transmite IPN.

Finala poate fi urmărită în direct pe pagina de YouTube Eurovision Song Contest, dar și în direct la postul public Moldova 1.

Țările vor evolua în finala concursului conform ordinii: 1.Suedia, 2. Ucraina, 3. Germania, 4. Luxemburg, 5. Olanda, 6. Israel, 7. Lituania, 8. Spania, 9. Estonia, 10. Irlanda, 11. Letonia, 12. Grecia, 13. Regatul Unit, 14. Norvegia, 15. Italia, 16. Serbia, 17. Finlanda, 18. Portugalia, 19. Armenia, 20. Cipru, 21. Elveția, 22. Slovenia, 23. Croația, 24. Georgia, 25. Franța și 26. Austria.

Reprezenta Moldovei la Eurovision Song Contest 2024, Natalia Barbu, cu piesa „In the middle”, nu s-a calificat în finala concursului. Cel mai bun rezultat al Moldovei la Eurovision a fost în anul 2017, atunci când trupa SunStroke Project a obţinut locul 3, cu piesa „Hey Mammaˮ.

Cine este marea favorită Eurovision 2022 la casele de pariuri
Articolul anterior
Un băieţel de 3 ani şi-a împuşcat mortal mama, din greşeală, în parcarea unui supermarket din Chicago. Tatăl a fost arestat
Articolul următor