Zilele Europei la Biblioteca Națională: iată ce evenimente vor fi organizate

În perioada 8-31 mai, la Biblioteca Națională se vor desfășura „Zilele Europei 2024”. Evenimentele care vor avea loc sunt organizate de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu ambasadele statelor membre ale UE.

Potrivit BNRM, activitățile au scopul de a sensibiliza cetățenii țării noastre cu privire la procesul de integrare europeană și beneficiile aderării la UE.

Astfel, inaugurarea „Zilelor Europei 2024 la Biblioteca Națională” va avea loc la 8 mai, ora 11:00.

Iată, mai jos, programul evenimentelor: 

Expoziții aniversare

– „Consiliul Europei: 75 de ani de consolidare a spațiului European (1949-2024)”. Organizată în perioada 5 mai – 5 iunie 2024, în spațiul expozițional, parter, blocul central al Bibliotecii Naționale. Expoziția conține publicații despre istoricul, obiectivele, realizările și provocările Consiliului Europei (CoE), la fel, reflectă conlucrarea Republicii Moldova, stat membru al CoE din 1995, în cadrul Programelor de cooperare și al mecanismelor de monitorizare. 

– „30 de ani ai parcursului Republicii Moldova spre Uniunea Europeană”. 8 mai – 31 mai 2024, spațiul expozițional, parter, blocul central. Expoziția conține publicații, informații și materiale audiovizuale care reflectă întreaga cale pe care a parcurs-o Republica Moldova de la primul pas oficial către Uniunea Europeană (Acordul de parteneriat și cooperare UE-RM, 1994) până în prezent, când a obținut statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Sesiuni educațional-informative

14 – 31 mai 2024, Centrul Pro-European de servicii și comunicare, BNRM.

– „Moldova Europeană: Procesul de aderare a Republicii Mol la UE pe înțelesul tuturor”, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (pentru studenți).

– „Europa pentru tineri – Europa pentru tine”, în parteneriat cu Programul „Tinerii Ambasadori Europeni” (pentru elevi).

Evenimente pentru comunitatea bibliotecară, 8 – 22 mai 2024

– Conferință publică online „Beneficiile aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, în parteneriat cu Institutul European de Studii Politice din Moldova. 8 mai 2024.

– Forumul Național al Formatorilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci cu genericul „Biblioteca – promotor al integrării europene în comunitate”, în colaborare cu Institutul European de Studii Politice din Moldova și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, 17 mai 2024.

– Conferința online „Rolul Centrelor de Informare UE și a bibliotecilor în diseminarea informației despre parcursul european al Republicii Moldova” în parteneriat cu Europe Cafe, 22 mai 2024.

Expoziții organizate de ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene

– „Franz Kafka la Praga”, organizată de Ambasada Austriei și Ambasada Republicii Cehe în Republica Moldova, 21 mai, ora 18:00.

– „Ingeborg Bachmann – Scriind împotriva războiului”, oferită de Ambasada Austriei în Republica Moldova, cu ocazia Zilei Naționale a Austriei, 25 mai, orele 10:00-16:00. 

O nouă escrocherie în mediul online: papuci de brand ,,Nike” la 38 de lei

Pe cel puțin patru pagini de Facebook – „Sportlandia MD”, „Sportlandia MD”, „MD Sportlandia” și „MD Sportlandia” – create în ultimele zile, au apărut anunțuri care propun spre vânzare încălțăminte „Nike” la prețul de 38 de lei.

O nouă escrocherie întâlnită în mediul online: Nike la 38 de lei

Este o escrocherie online cu folosirea neautorizată a însemnelor vizuale ale magazinului „Sportlandia Moldova”, transmite stopfals.md.

Compania a anunțat despre apariția unor site-uri și conturi false care nu au legătură cu activitățile sale, fiind „create în scopuri frauduloase”. 

„Nu faceți click pe linkuri suspecte și nu lăsați informații personale pe platforme terțe”, a îndemnat compania pe pagina sa de Facebook

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cântat la chitară într-un bar, în timpul vizitei la Kiev

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cântat o interpretare a piesei „Rockin’ in the Free World” a lui Neil Young, alături de o trupă locală, într-un bar numit Diktat, în timpul călătoriei sale surpriză la Kiev.

Melodia a fost lansată de Neil Young în 1989, după ce un concert planificat în Uniunea Sovietică a fost anulat, scrie news.ro.

„Soldaţii voştri, cetăţenii voştri – în special în nord-est, în Harkov – suferă enorm. Dar ei trebuie să ştie, voi trebuie să ştiţi, Statele Unite sunt alături de voi, o mare parte din lume este alături de voi şi ei luptă nu doar pentru o Ucraină liberă, ci pentru o lume liberă. Iar lumea liberă este şi ea cu voi”, a spus Blinken, înainte de a cânta.

Pe reţelele de socializare, unii ucraineni au criticat alegerea de a cânta într-un bar, în timp ce situaţia de pe front era atât de tensionată, iar alţii au lăudat acţiunea.

Şefii diplomaţiilor americană şi ucraineană, Antony Blinken şi Dmytro Kouleba, au luat prânzul la Kiev, într-o pizzerie fondată de un veteran al războiului cu Rusia.

Vizita surpriză a secretarului de stat american a fost menită să asigure ţara că Washingtonul va oferi ajutor militar.

Dmitro Kuleba l-a întâmpinat pe Blinken la intrarea în local şi, după o îmbrăţişare, cei doi bărbaţi au petrecut aproximativ patruzeci de minute în interior, savurând o pizza, au constatat la faţa locului jurnaliştii AFP.

„Trebuie să spun că, în calitate de cunoscător de pizza, aşa cum sunt majoritatea americanilor, cred că pizza de aici este superbă. O recomand cu căldură”, a declarat Antony Blinken.

Blinken a sosit la Kiev marţi dimineaţă pentru a reasigura Ucraina cu privire la sosirea ajutorului militar american, întârziat de mai multe luni din cauza disputelor din Congres.

La rândul său, armata rusă a dat asigurări marţi că „avansează în profunzime” în regiunea de frontieră Harkov (nord-est), unde a lansat o nouă ofensivă la 10 mai. 

Rușii au atacat astăzi un centru de recreere din Harkov: sunt raportați 5 morți și 16 răniți

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi 16 rănite duminică, într-o zonă de recreere din afara oraşului Harkov, în urma unor lovituri aeriene ruse, au anunţat oficiali locali citaţi de Reuters.

Bilanţul morţilor şi răniţilor a fost anunţat de primarul din Harkov, Igor Terehov. „Exploziile auzite la Harkov în jurul prânzului s-au produs într-o suburbie din apropiere. Două rachete ruse au lovit un centru de recreere unde oamenii se relaxau, ucigând cinci persoane şi rănind alte 16”, a afirmat el pe reţeaua de mesagerie Telegram, potrivit Agerpres.

Corespondenţii Reuters au văzut zona de recreere distrusă după ce salvatorii de la faţa locului spun că a fost o explozie puternică, urmată de o a doua 15-20 de minute mai târziu.

Mărturiile oamenilor din Harkov, după atacul rușilor

Valentina, o femeie de 69 de ani care trăia în apropiere de complex, era acasă când s-a produs explozia. Ea le-a spus plângând ziariştilor că soţul ei a fost ucis în explozie.

Era lângă apă, a relatat ea, arătând zona unde acum se mai află doar un crater, dărâmături şi cadavre. „Este foarte dureros să-mi pierd casa, soţul, tot ce am pe lume. Ei (ruşii) sunt animale, de ce trebuie să omoare oameni?”, a mai spus ea.

În ultimele săptămâni, oraşul Harkov şi regiunea cu acelaşi nume au fost vizate constant de atacuri cu rachete ruseşti şi bombe ghidate, în contextul în care trupele ruse au lansat o ofensivă în nord-estul regiunii.

„Nu erau soldaţi aici. Era duminică, oamenii au venit aici pentru a se odihni, copii urmau să fie aici, femei însărcinate, odihnindu-se, încercând să trăiască normal”, a declarat Yaroslav Trofimko, inspector de poliţie la poliţia locală.

Mândrie pentru țara noastră! O moldoveancă joacă într-o nouă producție internațională
Articolul anterior
Toate punctele de trecere a frontierei funcționează echilibrat. Anunțul poliției de frontieră
Articolul următor