8 martie și 1 mai ar putea fi zi lucrătoare, iar perioada 31 decembrie – 2 ianuarie ar putea fi declarată o minivacanță.
Propunerea vine din partea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care susține că ziua de 8 martie este declarată zi de sărbătoare nelucrătoare doar în țările din fosta Uniune Sovietică.
„Analizînd situația cu zilele de sărbătoare nelucrătoare din statele vecine și din Uniunea Europeană, constatăm că ziua de 8 martie este declarată zi de sărbătoare nelucrătoare doar în țările din fosta Uniune Sovietică. Nicio țară din Uniunea Europeană nu are o asemenea sărbătoare ca zi nelucrătoare”, se motivează în nota informativă la proiectul de lege pentru modificarea și completarea art.111 din Codul muncii al Republicii Moldova.
Ziua de 1 mai se propune „să fie inclusă la categoria zilelor de sărbătoare, fără a fi declarată zi de odihnă”.
Mai mult, perioada 31 decembrie – 2 ianuarie ar putea fi declarată vacanță de Anul Nou.
„Modificarea respectivă va influența pozitiv asupra salariaților. Salariații vor beneficia în perioada sărbătorilor de iarnă de o minivacanță, după exemplul țărilor vecine. Cu atît mai mult că în această perioadă și copiii (elevii) sînt în vacanță”, se mai scrie în nota informativă.
Pentru a intra în vigoare, propunerea legislativă ar trebui votată de către Parlament.
Ce spun autoritățile despre cazul fetiței dispărute în timpul unei competiții sportive. „Cum s-a pierdut fetița în pădure, pentru că normele de securitate trebuie să fie asigurate”
Ministerul Educației anunță că va cere explicații președintelui Federației de orientare sportivă după ce o fetiță de 10 ani s-a rătăcit în pădure, în timpul unei competiții naționale.
Secretarul de stat, Sergiu Gurin, a declarat pentru Teleradio-Moldova că urmează să aibă loc o ședință la minister, cu participarea ministrului, conducerii direcției sport și a președintelui federației, imediat ce acesta revine în țară.
De cealaltă parte, șeful Inspectoratului General al Poliției susține că oamenii legii urmează să analizeze toate circumstanțele dispariției minorei.
„Aseară când am văzut la știri, evident am apelat președintele federației care ne-a spus că organizatorul este un club privat, el a spus că era responsabil clubul sportiv, președintele federației acum nu este pe loc. Deja luni ne vom aduna cu direcția sport și domnul ministru și vom chema președintele federației când revine în țară pentru ca să elucidăm cazul și să vedem ce s-a întâmplat și cum s-a pierdut fetița în pădure, pentru că normele de securitate trebuie să fie asigurate măcar minim. Trebuie să avem o discuție pentru ca să înțelegem în ce context s-a întâmplat, cine se face vinovat”, a declarat Sergiu Gurin.
La rândul său, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că urmează să fie analizate mai multe aspecte ce țin de organizarea competiției. El a adăugat că în seara zilei de sâmbătă a fost deja înregistrat un material pe caz, însă toate circumstanțele dispariției urmează să fie elucidate de comun cu procuratura.
„Sunt circumstanțe care, cu referire la caz, trebuie examinate suplimentar. Nu aș vrea acum să dau anumite concluzii. E necesar să stabilim care a fost regulamentul, cum s-a desfășurat, care au fost regulile, a fost sau nu cumva autorizat. Sunt mai multe aspecte. Dar cred că, după parcursul nopții curente, cumva aceasta a rămas pe locul secund. Cu siguranță, vor fi întreprinse acțiuni în zilele următoare pentru a stabili toate circumstanțele”, a spus Cernăuțeanu.
AMINTIM
O fetița de 10 ani a dispărut sâmbătă în timpul unei competiții naționale desfășurate în pădurea dintre localitățile Căpriana și Ciobanca, raionul Strășeni, a fost găsită în viață în jurul orei 2:00, la aproximativ 20 de kilometri de locul dispariției.
Potrivit Poliției, copila a reacționat la strigătele salvatorilor și a ieșit singură în întâmpinare.
Ea fusese dată dispărută în jurul orei 16:00, moment în care organizatorii competiției au observat că nu a ajuns la punctul de finish. După aproximativ 10 ore de la constatarea dispariției, fetița a fost găsită teafără.
La operațiunile de căutare au participat polițiști, susținuți de localnici, voluntari și pădurari. Pentru localizarea minorei au fost utilizate drone și alte echipamente speciale.
Autoritățile investighează toate circumstanțele dispariției.
Competiția sportivă, la care luau parte 150 de copii și 50 de adulți din mai multe localități, a început la ora 13:00. Participanții au fost organizați pe grupuri, fiecare având o hartă cu traseul de parcurs.
Kremlinul răspunde presiunilor lui Trump pentru progrese către pace în Ucraina: „Este imposibil să ne aşteptăm la rezultate imediate”
Kremlinul a declarat, duminică, faptul că discuţiile cu echipa preşedintelui american Donald Trump pe tema Ucrainei decurg „foarte bine”, însă este prea devreme pentru rezultate imediate, având în vedere deteriorarea profundă a relaţiilor bilaterale în timpul mandatului predecesorului său, Joe Biden, transmite Reuters, citată de News.ro.
Trump, care îşi doreşte să fie amintit drept un pacificator, a afirmat în repetate rânduri că vrea să pună capăt „băii de sânge” provocate de războiul din Ucraina, ajuns în al treilea an, un conflict pe care administraţia sa îl descrie acum ca fiind unul de tip proxy între SUA şi Rusia, poziţie similară cu cea susţinută de Moscova.
După ce emisarul său special, Steve Witkoff, a purtat discuţii cu preşedintele Vladimir Putin, Trump a declarat sâmbătă că tratativele pentru încheierea războiului „s-ar putea să meargă OK”, dar a avertizat: „Există un punct în care ori acţionezi, ori taci.”
„Totul merge foarte bine,” a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru televiziunea de stat rusă, într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin.
Întrebat despre divergenţele de viziune asupra stării relaţiilor ruso-americane, Peskov a spus că există contacte pe mai multe niveluri, inclusiv prin ministerul de externe, agenţiile de informaţii şi Kirill Dmitriev, emisarul lui Putin pentru investiţii.
„Dar, desigur, este imposibil să ne aşteptăm la rezultate imediate,” a subliniat el, invocând pagubele produse relaţiilor bilaterale în timpul administraţiei Biden.
Invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, a declanşat cea mai gravă confruntare dintre Moscova şi Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962 – moment considerat cel mai apropiat de un conflict nuclear intenţionat între cele două superputeri ale Războiului Rece.
Vineri, Steve Witkoff s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Sankt Petersburg pentru a discuta despre un posibil acord de pace.
Putin a fost filmat de televiziunile de stat în timp ce îl saluta pe emisarul american, care a dus mâna la inimă în semn de respect.
Discuţiile ar fi durat peste patru ore, potrivit agenţiilor de presă ruse. Întrebat dacă o întâlnire între Putin şi Trump este din ce în ce mai aproape, Peskov a spus că cele două părţi „merg împreună pe acest drum cu răbdare”, dar că restabilirea relaţiilor necesită „multă muncă serioasă şi migăloasă”. Declaraţiile sale sugerează că o astfel de întâlnire „necesită mai multă muncă, mai mult timp”.
Liderii europeni şi Ucraina descriu invazia Rusiei ca pe o acaparare de teritoriu în stil imperial din partea lui Putin şi au cerut în mod repetat înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă.
Forţele ruse controlează în prezent aproape o cincime din teritoriul ucrainean. La rândul său, Putin prezintă războiul din Ucraina ca parte a unei confruntări mai ample cu un Occident în declin, care, susţine el, a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, prin extinderea NATO şi pătrunderea în sfera de influenţă tradiţională a Moscovei – inclusiv în Ucraina.
Singurul animal din lume care are 3 vagine. Ce truc folosește pentru a-și perpetua specia
În fiecare zi descoperim lucruri uimitoare despre lumea animală, dar unele informații reușesc cu adevărat să ne lase fără cuvinte. De exemplu, știați că există un animal care are trei vagine? Și mai surprinzător este motivul evolutiv din spatele acestei particularități incredibile!
Ei bine, răspunsul este cangurul! Deși pare o creatură bizară mai ales din cauza modului în care se deplasează – prin sărituri –, realitatea este că interiorul corpului unei femele de cangur e chiar mai fascinant decât exteriorul, explică Live Science, preluat de clicke.ro
Femelele cangur nu au doar un sistem reproductiv neobișnuit, ci și unul incredibil de eficient. Ele au două vagine laterale pentru reproducere, iar un al treilea vagin central, folosit exclusiv pentru naștere. Acestea se conectează la două utere, fiecare capabil să găzduiască un embrion în dezvoltare.
Această „arhitectură” anatomică bizară este de fapt o adaptare evolutivă care le ajută să supraviețuiască în condițiile dure ale Australiei – un mediu imprevizibil, unde hrana poate deveni brusc insuficientă din cauza secetei.
Trucul incredibil al cangurilor pentru perpetuarea speciei
Această configurație permite un fenomen numit diapauză embrionară: femela poate avea trei pui în trei stadii diferite de dezvoltare – unul care suge dar nu mai e în marsupiu, unul în marsupiu, și un al treilea aflat „în așteptare”, sub formă de embrion fertilizat, dar neactiv.
Cum funcționează acest mecanism?
Chiar dacă o femelă are deja un pui în marsupiu, ea poate rămâne din nou însărcinată. Dar în loc să înceapă imediat dezvoltarea noului embrion, corpul îl „pune pe pauză”, așteptând momentul potrivit – de exemplu, când celălalt pui părăsește marsupiul sau când condițiile de mediu se îmbunătățesc.
„Până găsește condiții optime sau când un pui iese din marsupiu, acel ovul fertilizat va sta acolo, așteptând”, explică Kelly Forrester, doctorandă la University of Alberta.
Este un sistem remarcabil de eficient, care asigură că femela cangur este mereu „pregătită” pentru o nouă generație, indiferent de provocările externe. Acest „truc biologic” este esențial într-un mediu unde moartea puilor din cauza lipsei de hrană este frecventă, iar supraviețuirea depinde de abilitatea de a produce rapid un alt pui.
De ce sunt puii atât de mici? Anatomia ascunde secretul
Un alt aspect interesant este dimensiunea extrem de mică a puilor la naștere – doar cât o boabă de fasole. De ce? Dintr-un motiv cât se poate de pragmatic: anatomia complexă a tractului reproducător și urinar.
„Cele două tracturi urinare ale unei femele de cangur trec prin spațiile dintre cele trei vagine. Dacă puii ar deveni mult mai mari, ar apărea o problemă din cauza acestei anatomii ciudate”, spune dr. Marcie Logsdon, de la Washington State University.
Astfel, natura a găsit o soluție elegantă: puii se nasc extrem de mici și își finalizează dezvoltarea în marsupiu, într-un mediu sigur și protejat, unde sunt hrăniți cu un lapte specializat care se schimbă pe măsură ce ei cresc.
Când alăptarea devine o luptă pentru supraviețuire
Lactația la canguri este atât de solicitantă, încât este considerată mai costisitoare energetic decât sarcina. În perioadele de secetă severă, când hrana este greu de găsit, femela nu mai poate produce suficient lapte, iar puiul poate muri.
Dar datorită sistemului lor de reproducere în mai multe „etape”, femela poate începe imediat dezvoltarea embrionului „pus pe pauză”, dând naștere unui alt pui – și continuând astfel ciclul vieții.
Cangurii sunt, fără îndoială, o capodoperă a evoluției – nu doar prin săriturile lor spectaculoase sau prin marsupiul lor adorabil, ci mai ales printr-un sistem reproductiv care sfidează logica, dar salvează vieți. Și totul începe cu… trei vagine.