Ziua Românilor de Pretutindeni. Klaus Iohannis: Este un prilej de a ne reafirma angajamentul faţă de unitate şi solidaritate

Preşedintele Klaus Iohannis a îndemnat, duminică, la păstrarea identităţii, limbii şi tradiţiilor româneşti, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, prilej de reafirmare a angajamentului faţă de unitate şi solidaritate.

„Începând din 2015, celebrăm în fiecare an Ziua Românilor de Pretutindeni în ultima duminică din luna mai ca pe o zi dedicată tuturor românilor, dar mai ales celor care trăiesc în afara graniţelor. Oriunde ne-am afla, sărbătorim această zi împreună, evaluând ce s-a făcut, dar mai ales ce rămâne de înfăptuit, astfel încât să ne simţim mai bine protejaţi şi să fim mai încrezători într-o Românie care ne apără drepturile şi ne serveşte interesele. Împreună am schimbat felul în care instituţiile statului îi privesc pe cei aflaţi departe de ţară. Acum, autorităţile înţeleg mai bine cum poate fi transformată plecarea la muncă sau la studii în străinătate dintr-o pierdere pentru România, într-o oportunitate care nu trebuie irosită”, se arată în mesajul preşedintelui Iohannis.

El a evidenţiat că experienţa cu care concetăţenii noştri se reîntorc în ţară şi implicarea românilor în comunităţile în care trăiesc sunt puse în valoare prin politici publice dedicate cum ar fi: măsuri menite să îi ajute pe copiii rămaşi în ţară, să apere drepturile lucrătorilor sezonieri în ţările gazdă, să echivaleze cu celeritate diplomele pentru studenţi sau să îi reîncadreze pe piaţa muncii pe cei care doresc să revină în ţară, notează Agerpres.

Şeful statului a punctat că a promovat constant alcătuirea de comunităţi profesionale între românii din ţară şi cei din străinătate, croind astfel o legătură mai strânsă între oamenii de afaceri, cercetătorii ştiinţifici, medicii, profesorii şi artiştii români de pretutindeni, de „aici” şi de „acolo”, care, lucrând împreună, au construit multe proiecte de succes.

„Prin instituţionalizarea multor astfel de iniţiative, diaspora a devenit mai puternică şi a căpătat o voce care se face mai bine auzită atât la Bucureşti, cât şi în alte capitale ale lumii. Ziua Românilor de Pretutindeni este, totodată, un prilej de a ne reafirma angajamentul faţă de unitate şi solidaritate. Într-o lume în continuă schimbare, valori precum libertate, demnitate şi respect rămân pilonii pe care se bazează comunitatea democratică globală. Să nu uităm nicio clipă că am putut depăşi provocările dificile ale ultimilor ani prin capacitatea noastră de a rămâne uniţi. Cu un război la graniţe, am arătat o emoţionantă empatie refugiaţilor ucraineni, cărora am ştiut să le demonstrăm remarcabila solidaritate a românilor faţă de vecinii lor atât de încercaţi”, a adăugat Iohannis.

Referindu-se la cultura şi tradiţiile româneşti, el a subliniat că acestea „reprezintă o sursă de mândrie şi de inspiraţie pentru toţi cei care poartă în suflet spiritul românesc”.

„Indiferent de continentul pe care ne aflăm, celebrăm, astăzi, cu toţii moştenirea noastră comună şi identitatea care ne defineşte ca popor. Oriunde s-ar afla, românii aduc o contribuţie valoroasă la diversitatea şi bogăţia culturală a societăţilor în care trăiesc. Este, aşadar, important să ne păstrăm identitatea, limba şi tradiţiile şi să le transmitem generaţiilor viitoare. La mulţi ani, dragi români de pretutindeni!”, şi-a încheiat Iohannis mesajul. 

Două bloggerițe, împușcate mortal în Ucraina. Cine e atacatorul și cum s-a produs tragedia

Un tânăr de 23 de ani și-a împușcat soția de 18 ani, cunoscută drept bloggerița Vera „Pantera” și pe prietena ei, influencerița Natașa „Banderovk”, în vârstă de 19 ani, la Vinnîțea.

Cele două bloggerițe ridiculizau soldații ruși și criticau atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Potrivit Suspilne și Telegraf tânărul a fost găsit și el mort.

Atacul a avut loc pe 13 iunie. Atunci una dintre tinerele rănite a reușit să ceară ajutor, însă salvatorii nu au reușit să deschidă ușa și au fost nevoiți să intre pe o fereastră de la etajul 3.

Conform datelor din anchetă, tânărul a împușcat fetele cu un pistor și apoi a fugit, ca mai apoi corpul lui să fie găsit pe malul râului Bugul de Sud, cu o rană în zona capului.

Zarina Majevska, purtătoarea de cuvânt a Poliției de Stat din regiunea Vinnîțea a anunțat că suspectul s-a sinucis.

Soția suspectului a murit pe loc, iar prietena ei a murit a doua zi, la unitatea medicală.

Cele două femei erau influencerițe și făceau streamuri în care ridiculizau soldații ruși.

Vera Pantera avea 48.000 de urmăritori pe TikTok, iar prietena ei „Banderovka” avea aproximativ 13.000.

Denumirea de „Banderovka” vine de la „banderoviți”, iar una dintre tezele atacului rus în Ucraina este aceea că regimul de la Kiev este „moștenitorul fascist” al lui Stepan Bandera, un lider naționalis ucrainean, care a fost ucis în Germania de KGB la comanda lui Nikita Hrușciov.

Bloggerițele au făcut mai multe transmisiuni pe rețelele sociale, unde criticau soldații ruși și râdeau de ei.

În urma anchetei, polițiștii au ridicat arma, carcase de gloanțe și alte probe materiale. De asemenea, a fost deschis un dosar penal pentru infracțiunea de crimă.

sursa: www.ziare.com

Un talentat fotbalist, portarul selecţionatei Muntenegrului, găsit mort în casă la doar 26 de ani

Matija Sarkic, portarul selecţionatei Muntenegrului şi al echipei de fotbal Millwall, a încetat din viaţă la 26 de ani, a anunţat clubul englez de ligă secundă într-un comunicat, informează EFE.

Federaţia de fotbal din Muntenegru a precizat că Sarkic a murit subit sâmbătă dimineaţă, presa locală raportând că fotbalistul s-a prăbuşit în apartamentul său din Budva, conform BBC, citată de Agerpres.

Sarkic, născut în Anglia, dar care a apărat culorile Muntenegrului, a disputat ultimul său meci internaţional pe 5 iunie, în amicalul cu Belgia (scor 0-2), precizează BBC.

Recrutat de Millwall în vara trecută, de la formaţia Wolverhampton Wanderers, Matija Sarkic a apărat poarta formaţiei Millwall în 33 de meciuri pe parcursul sezonului recent încheiat.

Fratele său geamăn, Oliver Sarkic, este tot fotbalist şi joacă pe postul de mijlocaş ofensiv la echipa muntenegreană FC Decic.

Au donat sânge pentru a salva vieți! Zeci de voluntari s-au adunat la Palatul Republicii pentru a fi parte a campaniei nobile

Ieri, 14 iunie, a fost Ziua mondială a donatorului de sânge, așa că zeci de voluntari s-au adunat la Palatul Republicii pentru a face o faptă bună. Au venit să doneze sânge în speranța că vor fi de ajutor pentru cei care au nevoie.

Și dacă unii au prins la curaj abia acum și au venit pentru prima dată, alții au făcut-o chiar și de o sută de ori. Eforturile medicilor și receptivitatea oamenilor fac ca rezervele mereu să fie pline, iar viețile omenești salvate, transmite tv8.md.

De ziua mondială a donatorului, zeci de oameni au stat la coadă pentru a dona sânge. Printre cei care au venit de dimineață la Palatul Republicii din Chișinău l-am întâlnit și pe Valentin Enache. Bărbatul spune că până acum a donat sânge și componente sanguine de 99 de ori. Fiind medic militar, bărbatul a înțeles demult cât de important este sângele pentru a salva viața unui om, așa că mereu donează ori de câte ori este nevoie, iar astăzi și-a amintit și de prima sa experiență.

„ – Am venit pentru a suta oara ca să donez sânge sau componente sangvine.
 – Spuneți-ne vă mai amintiți când prima dată când ați donat sânge?
 – Eram medic rezident, am donat pentru un coleg, soția căruia trebuie să nască prin cezariană și avea nevoie de sânge.
 – Acum cât timp a fost?
 – A fost în 2004. Donarea de sânge reprezintă un act de generozitate și în același timp sunt și niște beneficii pentru donatorul de sânge”.

Și dacă unii știau și despre beneficii, novicii au venit cu un singur gând, cel de a ajuta pe cineva. Reportajul integral poate fi urmărit aici.

Satul Văleni din Cahul, declarat „Destinația anului 2024” la cel mai important eveniment turistic din România
Articolul anterior
Psiholog, despre cuplurile care divorțează, deși sunt compatibile: „Pe scurt, divorțează din cauza celorlalți”
Articolul următor