10 sfaturi ca să treci cu brio de sezonul gripei

Eşti un om activ şi pus pe multă treabă, nu ai timp să ,,dădăceşti’’ răceala. Ca să treci cu bine de sezonul gripei, iată câteva sfaturi folositoare:

separator
cat-costa-sa-tratezi-o-simpla-raceala-in-republica-moldova-1412566588

1. Spală mâinile

Dacă te ocoleşte răceală sau gripa în acest an, e posibil să datorezi acest lucru mâinilor tale curate. Multe virusuri sunt răspândite pe această cale. Degetele ,,culeg’’ germenii, care apoi sunt introduşi în gură sau ochi. Este recomandat spălatul mâinilor cu săpun, des și bine. Este o cale esenţială pentru a preveni gripa sau răceala, afirmă experţii.

2. Să ai acasă pregătit din timp 2-3 remedii de prim ajutor, un termometru funcţional

Gripa nu este o problemă minoră, poate fi severă, să te ţintuiască multe zile. Ea poate fi chiar periculoasă, mai ales pentru copiii de vârstă mică, persoanele în vârstă şi femeile gravide. Până a lupta cu germenii de răceală şi gripă, asigură-te că ai acasă remedii, cum ar fi antialgice sau decongestionante, antiperitice. Vezi dacă ai termometrul funcţional, acesta devine deosebit de necesar în cazul în care răceala afectează copiii.

3. Ia în considerare semnele de boală pe care le ai

E o răceala sau gripă? Chiar dacă nu poţi fi sigur întotdeauna, de obicei, răcelile sunt mai blânde. Poţi avea de cele mai dese ori nas înfundat sau rinoree abundentă. Gripa ca afecţiune este de obicei mai severă și te copleşeşte brusc, poate să te doboare pentru câteva zile bune şi este însoţită, în primul rând, de semne generale de boală, cum ar fi febra, dureri în tot corpul, slăbiciune generală, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, şi apoi sunt/nu sunt celelalte simptome de boală.

4. Ia raţional medicamentele potrivite

Există multe remedii pentru răceală şi gripă, dar fii inteligent cu privire la cele pe care le foloseşti.

Nu insista să scazi febra în caz de răceală și gripă, cu medicamente precum paracetamol, ibuprofen etc.!

Trebuie să știi că febra ajută anticorpii din organismul tău să lupte mai eficient cu virusul. Indicațiile pentru antipiretice, la adulți, este febra mai înaltă de 39 grade C, la copii (de regulă copiii suportă temperaturile înalte mai ușor decât adulții) – stare de somnolență, ,,copil care stă lat”, predispoziție către convulsii, copilul cu vârsta de până la 3 luni. Chiar dacă administrezi medicamente pentru febră, nu insista să reduci de tot temperatura corpului, administrează antipiretice cât mai rar și bea lichide.

De asemenea, trebuie să știi că medicamentele destinate răcelii au acţiune simptomatică, ele nu tratează boala ci uşurează simptomele bolii. De aceea, alege medicamentul potrivit simptomului pe care îl ai şi fii atent să nu foloseşti medicament ce combate congestia nazală şi să te aştepţi să-ţi treacă tusea sau durerea de gât concomitentă sau invers. Citeşte de fiecare dată instrucţiunea medicamentului, informează-te, consultă specialistul, ca să îţi tratezi corect simptomele bolii şi să eviţi în administrare inclusiv medicamente care au aceeaşi acţiune sau conţin aceeaşi substanţă.

5. Antibioticele NU sunt destinate tratării infecţiilor virale

Răcelile şi gripa sunt cauzate de virusuri, astfel antibioticele nu vor ajuta. Ele sunt indicate pentru tratarea infecţiilor bacteriene. Administrarea iraţională a remediilor antibiotice creşte riscul de înmulţire a germenilor periculoşi în organism, rezistenţi la medicamente. Consultă medicul, există anumite indicaţii pentru utilizarea acestora.

6. Dacă te-ai îmbolnăvit, un concediu medical îţi face bine

Trebuie să faci acest lucru dacă te îmbolnăveşti de răceală sau gripă. Dacă nu respecţi regimul, organismul tău va avea o recuperare mai îndelungată, va lupta mai greu cu virusul. De asemenea, vei răspândi virusul altor persoane. Aşadar, când ești bolnav stai acasă, ia odihnă și întremează-te.

7. Tratamente naturale

Stai aproape de remediile naturale ce combat gripa şi simptomele de răceală. Mierea, cătina, zmeura, afinele, socul bogate în substanţe antioxidante înlătură virusul, ceaiurile din plante, pentru calmarea tusei, durerilor de gât, febrei sunt potrivite. Fructele şi legumele bogate în vitamina C ameliorează boala, întrucât vitamina C inhibă multiplicarea intracelulară a virusurilor.

8. Consumă multe lichide

Lichidul în răceală te ajută să subţiezi mucusul şi să previi înfundarea nasului. Apă, bulion, ceai cald, sucuri sunt alegeri bune. Ceaiul cald din plante de eucalipt, salvie, muşeţel încălzeşte căile respiratorii şi ajută la eliminarea congestiei. Foloseşte un pai pentru copilaşi, îi poţi convinge astfel să bea mai multe lichide. Când eşti bolnav consumă alimente simple, care se digeră uşor, supe, bucate din legume, multe fructe, bulionuri.

9. Remediile cu acţiune antivirală

Există medicamente ce au acţiune antivirală, inhibă multiplicarea virusului. Acestea se iau în termen de 48 de ore de la primele simptome. Consultă medicul tău pentru a afla mai multe. Unele dintre ele pot fi potrivite pentru tine dacă eşti în grupul de risc privind complicaţiile gripei.

10. Alimente cu acţiune ,,antivirală’’

Consumă în perioada sezonului rece multe fructe şi legume, cu un conţinut înalt de vitamine, cum ar fi C, A, grupul B, zinc, – acestea te vor ajuta să lupţi eficient cu virusul şi să-l combaţi chiar la poarta de intrare în organism, fără a dezvolta boala. Consumul de ceapă, usturoi, praz, ardei iute, vin roşu – toate, în cantitate rezonabilă, cu regularitate în meniu, au efect profilactic contra gripei şi răcelii în sezonul de risc.

Primul copil născut în Marea Britanie după un transplant de uter

O fetiță s-a născut în Marea Britanie în urma unui transplant de uter pe care mama ei l-a primit de la sora sa mai mare, o premieră în această țară, a anunțat marți un spital din Londra, transmite AFP citat de Agerpres.

Micuța Amy Isabel s-a născut la 27 februarie 2025, la Spitalul Queen Charlotte and Chelsea, la doi ani după transplantul de care a beneficiat mama sa, Grace Davidson, în vârstă de 36 de ani, care s-a născut fără uter. Amândouă se află în stare bună.

‘Am primit cel mai bun cadou la care am fi putut spera’, a declarat proaspăta mamă, exprimându-și speranța că în viitor tehnica ‘va oferi o opțiune suplimentară femeilor care altfel nu și-ar putea purta propriul copil’.

Grace Davidson suferă de o afecțiune rară numită sindromul Rokitansky sau Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH), din cauza căruia uterul este subdezvoltat sau chiar absent. Acest sindrom afectează aproximativ una din 5.000 de femei.

Ovarele femeilor afectate sunt însă intacte și produc ovule. Un embrion obținut prin fertilizare in vitro (FIV) a putut fi astfel implantat după transplantul de uter.

Numele fetei aduce un omagiu atât mătușii sale, Amy Purdie, cât și lui Isabel Quiroga, chirurgul care a efectuat transplantul, alături de profesorul Richard Smith.

Înainte de donarea uterului, Amy Purdie, în vârstă de 42 de ani, a născut doi copii.

Grace Davidson a trebuit să urmeze un tratament imunosupresor, pentru a se preveni respingerea transplantului.

Intervenția de transplant a fost realizată în februarie 2023, la centrul de transplant Oxford (sudul Angliei).

‘Simt o bucurie imensă. La 25 de ani de la începutul cercetării avem, în sfârșit, un bebeluș’, a declarat chirurgul ginecolog Richard Smith, co-responsabil în cadrul programului britanic de donatori vii.

Peste 100 de transplanturi de uter au fost efectuate în întreaga lume după o primă intervenție de acest tip, realizată în Suedia în 2013, iar în urma lor s-au născut în jur de 50 de copii sănătoși.

O femeia care a stat în comă timp de 18 zile a dezvăluit „senzația înfricoșătoare” pe care a trăit-o în timp ce era inconștientă

O femeie de 30 de ani, care a fost plasată într-o comă indusă medical timp de 18 zile, a dezvăluit ce simte cu adevărat. „Cel mai înfricoșător lucru pe care l-am trăit vreodată”, a spus ea.

Beffy, din Țara Galilor de Sud, a descris „starea profundă de psihoză” pe care a experimentat-o atunci când și-a revenit, într-o postare virală pe X/Twitter care a adunat peste 18 milioane de vizualizări, scrie adevărul.ro

Femeia a fost diagnosticată cu boala Crohn în 2014.

„Sufăr de boala Crohn, de 11 ani, iar medicamentele pe care le luam nu aveau efect asupra mea. Acest lucru a dus la perforarea intestinului meu și am dezvoltat sepsis”, a spus ea, potrivit dailymail.

Beffy a povestit că, în timp ce era în comă, a continuat „să vadă lumini puternice”„

Am crezut că voi muri”, a continuat Beffy, amintindu-și că a fost „reintubată și adusă în a doua comă”, după ce plămânii ei au început să cedeze.

„A fost ca și cum aș fi urcat un deal abrupt, dar nu puteam respira deloc. Cel mai înfricoșător lucru pe care l-am trăit vreodată”, a spus ea.

Când a fost scoasă din comă, Beffy se afla într-o „stare profundă de psihoză”, marcată de o serie de halucinații înfricoșătoare – inclusiv apariția unei „figuri înfricoșătoare care stătea în spatele patului meu”.

În secțiunea de comentarii a tweet-ului său, care a adunat peste 225. 000 de aprecieri, Beffy a explicat ulterior că a fost plasată într-o comă indusă medical după ce a „dezvoltat septicemie” în urma administrării unui medicament greșit pentru boala Crohn.

Beffy are un blog numit „Beffy with the Bad Belly”, unde își împărtășește experiențele de viață cu boala Crohn.

Ce este boala Crohn?

Boala Crohn este o afecțiune digestivă chinuitoare care afectează viața a 115.000 de persoane în Marea Britanie și a 1,6 milioane în SUA.

Simptomele includ dureri abdominale, diaree și pierderi în greutate potențial periculoase.

Cauza bolii nu este cunoscută încă și în prezent nu există niciun tratament, însă unele persoane care suferă de această afecțiune au considerat că alimentația lor este un factor determinant.

Cu toate acestea, se știe deja că bacteriile joacă un rol major în provocarea bolii Crohn, pe lângă genetică și dietă.

Tratamentul convențional constă în medicamente ce suprimă producția de către sistemul imunitar a unei proteine numite TNF, care provoacă inflamație.

Un tip rar de cancer greu de detectat. Cum poate trece neobservat ani la rând și ce ar trebui să ridice semne de întrebare

Medicii atrag atenția asupra unui tip rar de cancer care rămâne adesea neobservat chiar și peste patru ani. Este vorba de cancerul tiroidian papilar, scrie adevarul.ro.

Această formă de cancer tiroidian rămâne nedetectată pentru o perioadă lungă de timp, în principal pentru că nu tinde să prezinte simptome evidente în fazele sale incipiente. De obicei, cancerul tiroidian papilar este descoperit întâmplător, în timpul controalelor regulate sau al testelor imagistice efectuate pentru alte probleme de sănătate.

Pacienții diagnosticați cu cancer tiroidian papilar „au adesea simptome pe care le ignoră timp de ani de zile până când primesc un diagnostic”, atrage atenția MD Anderson Cancer Center, subliniind că alte tipuri mai puțin frecvente de cancer tiroidian, cum ar fi cancerul tiroidian anaplastic sau cancerul tiroidian slab diferențiat, sunt mai agresive.

Cancerul tiroidian papilar se poate dezvolta în unul sau în ambii lobi tiroidieni și poate dura mai mulți ani până să se dezvolte. 

Principalele simptome la care trebuie să fiți atenți

Experții în sănătate atrag atenția că simptomele cancerului tiroidian papilar pot să nu fie evidente, dar merită să acordați atenție următoarelor modificări: o tumoare sau un nodul nedureros în partea din față a gâtului, ganglioni limfatici măriți în zona gâtului, dificultăți la înghițire sau respirație – dacă tumora apasă pe esofag sau trahee, răgușeală sau modificări ale vocii, dureri de gât sau senzație de presiune, tuse cronică care nu este asociată cu răceli sau infecții.

Totuși, absența acestor simptome nu exclude prezența bolii. Dacă aveți suspiciuni, ar trebui să consultați un medic pentru o examinare.

De ce este cancerul tiroidian greu de detectat?

În medie, diagnosticul bolilor tiroidiene durează aproximativ 4,5 ani, arată un studiu realizat de Universitatea din Aberdeen. 

Majoritatea pacienților se plâng de o întârziere a diagnosticului din cauza simptomelor neclare. Potrivit NHS (National Health Service), sistemul de asistență medicală de stat din Regatul Unit, cancerul tiroidian este o boală rară care reprezintă mai puțin de 1% din toate cancerele. Cel mai adesea se găsește la persoanele cu vârsta cuprinsă între 35-39 de ani sau după 70 de ani, iar femeile se îmbolnăvesc de 2-3 ori mai des decât bărbații.

Care sunt factorii de risc

Factorii de risc ai acestei boli sunt: modificările hormonale – femeile sunt mai predispuse la boală, probabil din cauza fluctuațiilor hormonale; predispoziția genetică – riscul este mai mare dacă au existat cazuri de cancer tiroidian în familie; expunerea anterioară la tratament cu radiații sau radioterapie; probleme tiroidiene – gușă, boala Hashimoto sau noduri benigne.

Cum decurge diagnosticul?

Pentru confirmarea acestui tip de cancer, medicul poate poate prescrie: ecografia glandei tiroide – pentru vizualizarea ganglionilor; o biopsie – prelevarea unei probe de țesut pentru analiză sau/și o tomografie computerizată sau imagistică prin rezonanță magnetică (CT, RMN) – dacă există suspiciunea de răspândire a bolii.

Cum se tratează cancerul tiroidian

Principala metodă de tratament este chirurgia. 

Poate fi efectuată o lobectomie – îndepărtarea doar a părții afectate a glandei, sau se poate recurge chiar la tiroidectomie – îndepărtarea completă a glandei tiroide.

Terapia cu iod radioactiv e adesea necesară după operație, pentru a ucide celulele canceroase reziduale.

Cum se poate reduce riscul de cancer tiroidian

Deși nu există metode de prevenire garantate, puteți reduce riscul prin: un stil de viață sănătos – o dietă echilibrată, controlul greutății; renunțarea la alcool și fumat; examinări medicale regulate, mai ales dacă există o predispoziție ereditară.

Specie de pește, inclusă în Cartea Roșie, se vindea în piața centrală din Chișinău
Articolul anterior
O fetiță este urmărită de un individ, la intrarea în scară. Camerele video au surprins momentul. Ce a urmat?
Articolul următor
Close menu