11 aprilie, Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson

Anual, data de 11 aprilie marchează Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson, cu scopul de a creşte gradul de informare cu privire la această afecţiune, de a evidenţia impactul pe care îl are asupra celui suferind, asupra familiei sale şi a societăţii, precum şi în vederea strângerii de fonduri pentru proiecte de cercetare dedicate acesteia.

Maladia Parkinson este o boală degenerativă, care se pare că este derivată dintr-o combinaţie de factori genetici şi de mediu ce duc la moartea celulelor nervoase care produc dopamina, neurotransmiţător cu rol fundamental în creier pentru controlul motricităţii.

Parkinson este a doua cea mai frecventă tulburare neurodegenerativă legată de vârstă, după boala Alzheimer. Bărbaţii au o probabilitate de 1,5 ori mai mare să facă Parkinson, potrivit parkinsonsnewstoday.com/. Majoritatea celor afectaţi au peste 60 de ani, dar în „stadiu incipient” poate afecta şi persoane mai tinere. La nivel mondial, peste 8,5 milioane de oameni se estimează că suferă de boala Parkinson, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Boala Parkinson, descrisă acum 200 de ani de către dr. James Parkinson, are multe simptome încă puțin cunoscute, și debutează insidios. De aceea, diagnosticul este întârziat în multe cazuri.

Visele terifiante, anxietatea și depresia, constipația prelungită, pierderea mirosului sau înțepenirea umărului, de exemplu, pot fi semnale de alarmă legate de boala Parkinson. După ce trec pe la medici de mai multe specialități, pacienții află ce au, de fapt. Iar când apar simptomele clasice, boala e deja instalată de mulți ani.

Primele leziuni pot apărea și cu 20 de ani înainte de primele semne clinice. Numai în stadiul 3 apar tulburările de mișcare. Practic, diagnosticul nu e precoce.

„Din nefericire, semnele cele mai precoce nu se regăsesc în sfera tulburărilor motorii, ci a unor tulburări vegetative, de somn, de dispoziție, care nu au nimic specific. De aceea, una dintre direcțiile de cercetare în domeniu este acum găsirea posibilității de a avea un diagnostic mult mai precoce decât cel posibil astăzi în lume.” – spune prof. dr. Dafin F. Mureșanu, președintele Societății Române de Neurologie.

Cifre îngrijorătoare

60 la sută dintre bolnavi au forma rigidă a maladiei.

Parkinson este afecțiunea neurologică cu cea mai rapidă creștere din lume.

60 de ani e vârsta medie la care e pus diagnosticul. Mai nou însă, una din 20 de persoane are simptome parkinsoniene înainte de a împlini 40 de ani.

Mai puțin de 5 la sută dintre cazuri ar avea cauze genetice.

Există peste 40 de simptome. De la durere și rigiditate la probleme cu somnul și cu sănătatea mintală.

În Marea Britanie, 1 din 37 de oameni a fost diagnosticat cu Parkinson.

La fiecare oră, încă 2 persoane sunt diagnosticate.

Aproximativ 145.000 de persoane din Marea Britanie sunt în prezent diagnosticate cu Parkinson.

„Am Parkinson”. Cum le spui celorlalţi?

În orice stadiu al bolii Parkinson, s-ar putea să vă fie greu să vorbeşti cu alte persoane despre starea ta. Dar să împărtăşeşti cu alţii ce trăieşti poate face diferenţa și poate îmbunătăţii felul în care te simți în legătură cu boala.

Sfaturi de la persoane diagnosticate cu Parkinson

„Sunt deschis și sincer cu privire la boala Parkinson. Încerc să folosesc o abordare pozitivă și, acolo unde este cazul, umorul. Întotdeauna explic că simptomele diferă de la individ la individ, așa că nu pot decât să-mi spun povestea. Cel mai important lucru este să creștem gradul de conștientizare și să ne sprijinim reciproc.”

„Am fost diagnosticat acum trei ani. I-am spus mai întâi familiei și apoi am pus o postare pe Facebook. Cel mai greu a fost să-i spun șefului meu, dar compania mi-a susținut.”

„Când am fost diagnosticat, mi-a fost greu să spun familiei, deoarece simțeam că le spuneam să se pregătească pentru momente grele. Nu am spus nimănui, așa că prietenii și colegii mei de muncă nu au aflat. Am vrut să o amân cât mai mult posibil. Cred că cea mai mare frică a mea a fost să fiu tratată diferit – de parcă nu mai eram eu. Am continuat așa mult timp, până când am văzut în sfârșit o asistentă cu Parkinson și a trebuit să recunosc că nu mai puteam face față așa. M-am simţit ușurată împărtășind toate sentimentele pe care le ascunsesem pentru a nu îngrijora pe nimeni. Acum pot vorbi despre asta mai deschis, deși nu discut prea mult despre viitor, deoarece vreau să trăiesc acum.”

„Oamenii reacționează diferit atunci când li se spune. Unii mă întreabă cum mă afectează, alții sunt șocați și nu știu ce să spună. De obicei, răspund: „Da, am Parkinson de 10 ani, dar asta nu mă împiedică să-mi fac treaba eficient sau să mă bucur de viață.”

Cauze

Cauza acestei boli complexe neurodegenerative este încă necunoscută, dar cercetătorii cred că implică factori genetici și de mediu.

Expunerea precoce sau prelungită la substanțe chimice poluante și la pesticide, intoxicația cu monoxid de carbon sau cu mangan, substanțele care blochează receptorii de dopamină sunt pe lista cauzelor posibile.

90 la sută dintre neuronii care produc dopamină sunt alterați în boala Parkinson, care debutează cu mult înainte de diagnostic. Interesant e că nu începe la nivelul creierului, spun neurologii.

Și stilul de viață poate avea implicații majore. Lipsa bucuriei și a motivării pozitive, tensiunile psihice, conflictele permanente, lipsa de somn, mesele luate pe fugă și alimentele nesănătoase sunt factori de risc și pentru boala Parkinson, ca și pentru alte afecțiuni, spune prof. dr. Dafin Mureșan.

Probleme ar putea cauza și compușii bifenili policlorurați (PCB), spun medicii.

Bacteriile din intestine, foarte importante pentru sănătate, pot influența și boala Parkinson.

Avem 2 kg de microbi – microbiomul – fără de care am muri. Iar dezechibrul bacterian poate modifica și funcționarea creierului, spun specialiștii.

Ei le recomandă pacienților să consume iaurt cu fermenți vii și să mănânce multă fasole – care are un conținut ridicat de levodopa naturală. Mai recomandă cerealele integrale, legumele și fructele. Spun că trebuie redus consumul de carne la 50 de grame pe zi și evitate alimentele grase.

În ciuda progreselor terapeutice, nu există încă un tratament eficient care să poată opri evoluția bolii. Un leac ar putea fi găsit de-abia peste 10-15 ani, spune cercetătorul Peter Jenner din Marea Britanie, cel mai proeminent specialist în neuro-farmacologia bolii Parkinson, prezent la cursul din Poiana Brașov. Se caută și între terapiile actuale soluții pentru anumite grupuri de pacienți, în condițiile în care manifestările sunt diferite Astfel, ar fi șanse ca în 3-5 ani să existe un leac măcar pentru o parte din bolnavi, spune cercetătorul britanic.

Pe lângă molecule noi sau metode de modulare prin neurochirurgie funcțională, se discută, între altele, și despre un vaccin, dar și despre transplantul de materie din intestinul gros.

sursa

Servicii farmaceutice mai bune în Republica Moldova

Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, proiectul cu privire la  Regulile de bună practică de farmacie (Good Pharmacy Practice – GPP). Acestea urmăresc îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor farmaceutice în Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Documentul impune explicit implementarea Regulilor de bună practică de farmacie de către toate întreprinderile şi instituțiile farmaceutice din Republica Moldova. Acestea reprezintă o continuitate a Regulilor de bune practici de fabricație a medicamentelor de uz uman și celor de distribuție a medicamentelor de uz uman aplicabile întreprinderilor și unităților farmaceutice de producere și distribuție angro a medicamentelor.

Buna practică de farmacie răspunde nevoilor persoanei ce utilizează serviciile prestate de farmaciști cu aplicarea unei îngrijiri optime bazate pe dovezi.

Prezentele Reguli cuprind recomandări aplicabile în unitățile farmaceutice, destinate a garanta că serviciile furnizate de personalul farmaceutic sunt corespunzătoare, eficiente şi orientate către pacienți.

Regulile de  GPP se aplică în principal următoarelor domenii: informarea pacientului; organizarea spațiului şi dotarea farmaciei, personalul farmaciei, eliberarea medicamentelor pe baza prescripției medicale și a celorlalte medicamente şi produse de sănătate, încurajarea utilizării raționale a medicamentelor și prepararea medicamentelor în farmacie.

Proiectul stabilește inclusiv termenul de demarare a procedurii de certificare a farmaciilor, termenul limită de realizare a certificării, modelul Certificatului privind conformitatea cu buna practică de farmacie, care va fi eliberat de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), conform Regulamentului, aprobat de Ministerul Sănătății.

Potrivit datelor AMDM, actualmente, pe teritoriul Republicii Moldova activează circa 1604 farmacii comunitare, care asigură eliberarea medicamentelor, dispozitivelor medicale compensate, articolelor parafarmaceutice, etc, inclusiv valorificarea prescripțiilor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Vitamina care nu trebuie să le lipsească femeilor: protejează de cancer la sân și osteoporoză

Vitamina care să nu le lipsească femeilor. Toate femeile care au împlinit 20 de ani ar trebui să ia zilnic vitamina D pentru a reduce riscul de cancer la sân, potrivit unui medic britanic, scrie doctorulzilei.ro.

Profesorul Kefah Mokbel, chirurg la London Breast Clinic, susține că administrarea de vitamina D ar putea salva aproximativ o mie de vieți anual. El a început să prescrie vitamina D pacientelor sale și recomandă tuturor femeilor, inclusiv celor care nu au fost diagnosticate cu cancer de sân, să ia acest supliment.

„Cred că femeile care au împlinit 20 de ani ar trebui să primească gratuit suplimente de vitamina D, deoarece aceasta este foarte eficientă în prevenirea cancerului de sân”, a declarat profesorul Mokbel.

Profesorul subliniază că există dovezi științifice care arată că femeile cu niveluri mai ridicate de vitamina D au șanse mai mari să combată boala. Studiile arată, de asemenea, că femeile cu niveluri mai crescute de vitamina D au un risc redus de a dezvolta cancer la sân.

O analiză globală a unui studiu prospectiv amplu, împreună cu două trialuri clinice randomizate, realizată de cercetătorii de la Universitatea California, San Diego School of Medicine, a examinat legătura dintre nivelurile ridicate de vitamina D în sânge și un risc mai scăzut de cancer la sân.

Concluziile lor sugerează că niveluri mai mari ale vitaminei D sunt asociate cu o reducere „semnificativă” a riscului de cancer mamar. Aceste descoperiri au fost publicate în revista „PLOS ONE”.

Rolul extins al vitaminei D

Deși vitamina D este bine cunoscută pentru rolul său în menținerea sănătății sistemului osos, cercetările recente au arătat că aceasta joacă un rol crucial și în susținerea sistemului imunitar și în reglarea diviziunii celulare, ambele fiind esențiale în prevenirea și combaterea cancerului.

Conform Harvard School of Public Health din SUA, deficitul de vitamina D poate crește riscul de a dezvolta diverse boli cronice, inclusiv osteoporoză, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer, scleroză multiplă și boli infecțioase precum tuberculoza și gripa.

Profesorul Mokbel menționează că, după ce a testat nivelurile de vitamina D la pacientele sale, a descoperit că jumătate dintre acestea aveau un deficit de vitamina D.

„Am recomandat vitamina D tuturor pacientelor mele, deoarece nivelurile mai mari protejează împotriva cancerului de sân. Vitamina D întărește sistemul imunitar și ajută la eliminarea celulelor canceroase”, explică chirurgul.

Atenție! Consultați întotdeauna un medic înainte de a începe orice supliment!

Oncologii au descoperit o nouă modalitate de a trata eficient cancerul

Nouă modalitate de a trata eficient cancerul. Cancerul este boala cruntă care seceră mii de oameni din întreaga lume., însă cercetătorii chinezi au descoperit un parazit care ajută la combaterea cancerului, scrie doctorulzilei.ro.

Oncologii chinezi de la Universitatea din Nottingham, Universitatea Ningbo și Universitatea Shanxi Agricolă au descoperit că parazitul Toxoplasma gondii, ce poate fi găsit în diverse surse de mediu, cum ar fi: carne insuficient gătită, ajută la combaterea cancerului, potrivit datelor publicate în Journal for ImmunoTherapy Cancer.

Acest parazit trăiește în interiorul celulelor gazdei și secretă cantități mari de proteine ​​pentru a contracara apărarea imunitară.

Experiment pe un parazit

Oamenii de știință au efectuat un experiment: au creat o tulpină mutantă a acestui parazit cu o capacitate limitată de reproducere. Specialiștii au injectat-o ​​direct în tumorile dezvoltate la șoareci.  Ei au constatat că astfel de neoplasme nu s-au inflamat și nu au provocat un răspuns imun.

Cu ajutorul acestei infecții, inflamația începe la locul tumorii și crește eficacitatea punctelor de control imunitar, datorită cărora supraviețuirea rozătoarelor crește și creșterea tumorii este încetinită.

Oncologii speră că în viitorul apropiat vor fi capabili să dezvolte tratamente tumorale pentru oameni.

Medicamentul care schimbă vieți

Un medicament experimental pare să ajute fiecare pacient care suferă de cancer rectal cu efecte secundare minime, dar oncologii spun că este prea devreme pentru a fi siguri că s-au vindecat.

Dr. Andrea Cercek, medic oncolog la MSKCC și co-autor al studiului, a spus că au existat „o mulțime de lacrimi” de la participanții la studiu când au descoperit că nu mai este nevoie de tratament, potrivit Times.

Medicamentul

numit dostarlimab, a fost administrat la 12 persoane cu un anumit tip de cancer rectal la fiecare trei săptămâni timp de șase luni într-un mic studiu la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York. După tratament, cancerul a fost nedetectabil la examenul fizic, endoscopie și scanări RMN pentru fiecare persoană, au spus cercetătorii de la MSKCC într-o prezentare la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică.

Tratamentul standard implică o combinație obositoare de intervenții chirurgicale, mai multe medicamente și radiații pentru a distruge celulele canceroase, adesea cu efecte secundare urâte și permanente, cum ar fi probleme nervoase, infertilitate și disfuncție intestinală și sexuală.

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților locale din Găgăuzia
Articolul anterior
Premieră pentru țara noastră: șase femei vor fi numite în funcții de conducere în cadrul Poliției Naționale
Articolul următor