Circa 5-10% din populație suferă de pietre la rinichi, sau urolitiază, afecțiunea fiind mai des întâlnită la bărbații cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani. Pietrele din tractul urinar se formează ca urmare a cristalizării mineralelor și a sărurilor din urină. Acestea sunt o masă solidă și pot avea o compoziție chimică variată: fosfat de calciu, oxalat de calciu, acid uric, urat de amoniu, struvit, cistină și altele, precum și combinația lor. Motivele formării pietrelor pot fi, de asemenea, diferite: tulburări metabolice, infecții, factori genetici, diverse boli ale altor sisteme și organe, stilul de viață și obiceiurile alimentare.
Dimensiunea unei pietre la rinichi poate ajunge la 8-10 mm sau poate lua forma bazinetului renal de colectare a urinei. Cu cât sunt mai mari, cu atât pietrele la rinichi provoacă dureri mai mai întrucât cauzează, în drumul lor către vezica urinară, leziuni sau iritații. Ideal ar fi să previi pietrele la rinichi.
Există câteva metode naturale care împiedică formarea pietrelor la rinichi.
1. Hidratarea
Consumul mare de lichide diluează substanțele din urină, împiedicând astfel cristalizarea lor, deci formarea pietrelor la rinichi. În acest sens, nu toate lichidele sunt indicate. Printre lichidele recomandate pentru prevenție se află: apă, ceaiul, berea, sucul de portocale și chiar și vinul și cafeaua. Pe de altă parte însă, băuturile precum sucurile carbogazoase cresc nivelul de acid uric și calciu din urină, favorizând formarea pietrelor.
2. Creșterea consumului de acid citric
Acidul citric este un acid organic pe care îl regăsim în multe fructe și legume, însă în mod special în citrice (lămâie, portocală, grepfrut). Acest acid ajută la eliminarea calciului prin urină, împiedicând astfel formarea pietrelor, dar și mărirea volumului pietrelor deja formate.
3. Limitarea consumului alimentelor bogate în oxalati
Oxalatii sunt nutrienți pe care îi regsim în multe legume, inclusiv în cele cu frunzele verzi, spanac, dar și sfeclă albă rinichsau roșie, țelină, precum și în măcriș ori în cacao.
O alimentație bogată în oxalati crește nivelul acestora din urină, favorizând formarea pietrelor la rinichi (litiaza oxalica).
4. Evitarea dozelor mari de vitamina C
Studiile realizate în domeniu au dovedit că suplimentele de vitamina C sunt asociate cu pietrele la rinichi. Este important de menționat că vitamina C pe care ne-o luăm din alimente nu are niciun impact asupra formării pietrelor la rinichi.
5. Limitarea consumului de sare
O dietă bogată în sare crește riscul apariției pietrelor la rinichi. Cantitatea mare de sodiu din sare crește conținutul de calciu din urină, ceea ce favorizează formarea pietrelor la rinichi. Pentru a preveni apariția problemelor renale, e indicat să se limiteze consumul de sare. Primul pas în această direcție constă în eliminarea alimentelor procesate din dietă.
6. Creșterea consumului de magneziu
Magneziul este o minerală importantă pentru organismul nostru, însă avem tendința de a neglija acest aspect. Există dovezi de natură medicală care confirmă legătură dintre consumul de magneziu și apariția pietrelor la rinichi. Alimente bogate în magneziu sunt: macroul, alunele și semințele, fasolea, lintea, cerealele integrale, ciocolata.
7. Reducerea cantității de proteină animală consumată
O dietă bogată în proteină animală, bazată pe carne, peste și lactate, este asociată cu un risc crescut de apariție a pietrelor la rinichi. Proteină animală este bogată în purină, compus organic din acidul uric care contribuie la apariția litiazei renale urice sau mixte.